Біотин – невід’ємна складова здорового харчування

Біотин – невід’ємна складова здорового харчування

Вітамін H – водорозчинний вітамін групи В, який важливий для усіх, а особливо – для діабетиків і людей, які мають проблеми зі шкірою та волоссям.

Біотин відіграє важливу роль у вуглеводному обміні, взаємодіючи з гормоном підшлункової залози інсуліном. Тому цей вітамін важливий для діабетиків. Завдяки харчовим добавкам біотину (від 5 до 15 міліграмів на день) лікарям вдається істотно поліпшити обмін глюкози у хворих на діабет.
Він допомагає також засвоювати білок і в обміні речовин є важливим союзником інших вітамінів групи В, таких як фолієва і пантотенова кислоти і вітамін В12. Оскільки вітамін Н містить сірку, яка важлива для стану шкіри, волосся і нігтів, його називають вітаміном краси. Оскільки біотин контролює обмін жирів і, здебільшого, знаходиться в клітинах шкіри і волосся, він, природно, впливає на вміст жиру в шкірі, який забезпечує її пружність.
Зазвичай від браку цього вітаміну не страждають здорові люди, які повноцінно харчуються. Попри те, є фактори, які можуть стати підґрунтям дефіциту біотину: спадковість, зловживання дієтами, алкоголем, продуктами з консервантами, прийом деяких ліків. Для перетворення біотину в активну форму необхідний магній, і якщо у вас дефіцит магнію, може також спричинити недостатність біотину.

При нестачі біотину спостерігаються:
 сухість і нездоровий відтінок шкіри;
 блідий гладкий язик;
 сонливість, депресія;
 болючість і слабкість м’язів;
 гіпотонія;
 високий рівень холестерину і цукру в крові;
 анемія;
 втрата апетиту і нудота;
 жирна шкіра, лупа.

Біотин міститься майже в усіх продуктах харчування, але в найбільших кількостях – у печінці, нирках, дріжджах, бобових (соя), цвітній капусті, горіхах (арахіс). Дещо менше його в томатах, шпинаті, яйцях (варених), в грибах. Здорова мікрофлора кишечника синтезує біотин у достатній для організму кількості. Тому вживання продуктів, які нормалізують мікрофлору кишечника (молочнокислі продукти, квашена капуста), надає хоча і непрямий, але значний внесок у забезпечення потреби організму в біотині.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x