Набутівці в ОДА вимагали дозволити їм лікуватися в Черкасах

Набутівці в ОДА вимагали дозволити їм лікуватися в Черкасах

Сьогодні зранку в Черкаську ОДА прийшла група обурених жителів села Набутів Корсунь-Шевченківського району. Люди вимагають, щоб громаду їхньої ОТГ внесли в Черкаський госпітальний округ, а не у Шевченківський. За словами набутівців, вже найближчим часом Корсунь-Шевченківського району не існуватиме взагалі, і центр надання медичної допомоги буде в Смілі. А жоден автомобіль «швидкої допомоги» не стигне дістатися за передбачені в законодавстві 60 хвилин від Сміли до їхнього села.

В ході зустрічі заступник голови Черкаської ОДА Ярослав Березань, начальник управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Михайло Лобас та заступник начальника відділу-начальник відділу організації надання медичної допомоги дорослому населенню, матерям та дітям управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Лариса Кошова пообіцяли набутівцям направити відповідне звернення в Міністерство охорони здоров’я. Щоправда, чим це допоможе людям, сказати важко, оскільки, як зізнаються самі представники влади, на жоден із подібних листів, які відправляли раніше, вони ще відповіді не отримали.

Набутівці в ОДА вимагали дозволити їм лікуватися в Черкасах

– Тут сьогодні зібралися набутівська громада, депутати, члени виконкому і старости громад, – відзначив керівник делегації, депутат набутівської сільради, голова бюджетної комісії Олександр Таран. – Ми приїхали озвучити нашу позицію. Ми зрозуміли, що рішенням ОДА нашу громаду приєднують до Шевченківського округу. До нього нам їхати 90 кілометрів. А до Черкас – 50 кілометрів. Цим рішенням порушується стаття 15 процедури визначення складу меж та зони обслуговування госпітальних округів, де зазначено, що машина має дістатися до лікарні за годину, а отже відстань не має перебільшувати 60 кілометрів.

Представники влади пояснили, що проблему розуміють і навіть мають свої шляхи для її вирішення.

Набутівці в ОДА вимагали дозволити їм лікуватися в Черкасах

– На сьогодні у зв’язку з тим, що по документам Мініфіну і Кабміну зараз Набутівська громада, як і всі громади, віднесена до адміністративного центру територіальних одиниць, тобто до свого району, – повідомив заступник голови Черкаської ОДА Ярослав Березань. – Міністерство зараз окремо не розглядає Набутівську громаду як адміністративну одиницю, а лише в складі району. Відтак Набутівська ОТГ в складі Корсунь-Шевченківського району, а цей район віднесений до Шевченківського округу з центром у м. Смілі. Після того, як Мінфін приведе в порядок свою нормативну базу і завершаться всі зміни в МОЗ, ми самі будемо ініціювати, щоб Набутівська ОТГ відійшла до Черкаського госпітального округу.

Набутівці в ОДА вимагали дозволити їм лікуватися в Черкасах

Начальник управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Михайло Лобас звернув увагу набутівців на те, що вони не єдині в області представники громад, що незадоволені розподілом. За його словами, крім їхньої, існує ще 2 пропозиції по зміні госпітального округу. Він відзначив, що нинішній розподіл є певною мірою тимчасовий і не остаточний, оскільки головним на цей перехідний період було добитися для області наявності 5, а не 4 округів, як планували в Міністерстві. Щодо відстані, то пообіцяв, що не затвердить жоден маршрут «швидкій», довжина якого перевищуватиме 60 кілометрів.

Заступник начальника відділу-начальник відділу організації надання медичної допомоги дорослому населенню, матерям та дітям управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Лариса Кошова порадила селянам більше уваги нині звернути на первинну ланку, оскільки зараз саме це є найбільш важливим.

Набутівці в ОДА вимагали дозволити їм лікуватися в Черкасах

Не задовольнившись обіцянками, люди попросили адресувати звернення до МОЗ від обласної влади. Хоча владці пояснили, що такі дії можуть не мати бажаного результату, але погодилися зробити це.

Втім набутівці не надто заспокоюються здобутими результатами, оскільки вважають, що їхню справу можливо вирішити і на рівні обласної влади.

Набутівці в ОДА вимагали дозволити їм лікуватися в Черкасах

– Ми вважаємо, що за це рішення відповідає не Міністерство, а обласна влада, бо проект розподілу готують у Черкасах, а у Києві його лише затверджують, – відзначає голова робочої групи Набутівської сільради Володимир Вовчанівський. І додає, що колектив має намір дати владі трохи часу на вирішення свого питання. Якщо ситуація не зміниться, люди готові боротися далі. – Люди налаштовані таким чином, щоб добитися того, щоб нас почули. Якщо цього не станеться, ми приїздитимемо ще, здійснюватимемо й інші акції, оскільки це рішення абсолютно несправедливе.

Владислав Бедринець

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x