Калій береже здоров’я серця і нирок

Калій береже здоров’я серця і нирок

Одним із важливих елементів для життєздатності людського організму людини є калій. Це основний обов\’язковий компонент внутрішньоклітинних рідин організму. Його загальний вміст залежить від статі, віку, фізіологічного стану людини і коливається від 150 до 250 грамів.

Найчастіше його згадують у парі з не менш значущим елементом – натрієм. Саме ці два компоненти створюють основу складних хімічних процесів у клітинах, завдяки якому є можливі транспортування білків, глюкози через клітинні мембрани, здійснення електричної активності в нервових клітинах і м\’язових волокнах.
Калій часто називають «серцевим» елементом, адже він бере участь у процесах скорочення серцевих м’язів. Тому він важливий для попередження аритмії, нормалізації артеріального тиску. При нестачі калію виникає електрична нестабільність серцевого м\’яза. Дефіцит цього елемента призводить до ризику розвитку серцевої недостатності, інсульту, порушень серцевого ритму. Калій разом із натрієм регулюють нервово-м\’язову збудливість в усьому тілі, не лише в серці.

Будучи внутрішньоклітинним елементом, калій знижує набряклість тканин, бере участь у процесах сечовипускання. Нормальна робота нирок, виведення з організму шлаків і токсинів – заслуга калію.
Елемент легко всмоктується і виводиться з організму, переважно через нирки. Його засвоєння пов\’язане із натрієм і магнієм. Натрій сприяє виведенню калію, магній є прискорювачем його засвоєння.
Недостатність калію в крові виникає з наступних причин: незбалансоване харчування (дієта); підвищене потовиділення; стрес; важка фізична праця або навантаження; прийом діуретиків, проносних; ендокринні захворювання і гормональна терапія; надлишкове надходження натрію; зневоднення організму внаслідок блювання, діареї. Зловживання кавою, алкогольними напоями, солодкими продуктами також сприяє зменшенню концентрації калію в крові за рахунок його швидкого виведення з сечею.

При нестачі калію організм зазнає серйозних труднощів. Гіпокаліємія супроводжується такими ознаками і симптомами: стомлюваність, втома, сонливість, апатія, психічне виснаження; біль у м\’язах (міалгія), судоми; порушення серцевого ритму, аритмії, стенози великих судин серця, брадикардія; хронічні запори; набряклість тканин; порушення дихання (задишка); поліурія.
Підвищений вміст калію в крові (гіперкаліємія) зустрічається при надходженні високих доз калію калієвмісними препаратами, при порушенні засвоєння елемента, при травмах, хворобах нирок, дефіциті інсуліну. Гіперкаліємія проявляється такими ознаками: гіперактивність, дратівливість; м\’язова слабкість, параліч скелетних м\’язів; кишкові кольки, порушення моторної функції кишечнику; прискорене сечовипускання; пітливість. Зазвичай такий стан лікують шляхом відповідної дієти та прийому спеціальних препаратів, що призначає фахівець.
Для профілактики дефіциту калію в організмі фахівці радять щодня вживати свіжі овочі та фрукти. Велика кількість калію міститься в бананах, родзинках, куразі, картоплі, горіхах, капусті, шпинаті, салаті. При правильному харчуванні, а також увазі до власного здоров\’я, дефіциту калію в організмі вдасться уникнути.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x