Ворожіння на Маланки та Василя

Ворожіння на Маланки та Василя

Старий Новий рік відомий своїми святочними ворожіннями і містерією, пов’язаною з ними. Дівчата в цей день споконвіку ворожили, щоб дізнатися про своє майбутнє, побачити судженого. У наш час дівчата , як і раніше, також прагнуть якомога швидше дізнатися про своє майбутнє. Для тих, хто хоче долучитися до старого обряду – рецепти цікавих ворожінь:
* Варіння куті. Готували кашу на кутю. Після зняття пінки уважно дивилися на неї: якщо каша розвариста, повна – буде щастя, і врожай. Якщо ж каша дрібна і бліда – рік буде звичайним, без особливих подій. Якщо каша вилізла з горщика – в родині з’являться нові люди (одруження, народження дітей). Якщо горщик з кашею лопнув – бути біді. Щоб врятуватися, таку кашу разом з горщиком треба вкинути в річку, де найсильніша течія, щоб вона віднесла зло від дому.
* Вареники з сюрпризами. Найпоширеніша традиція в Україні в ніч на Старий Новий рік ліпити і варити особливі вареники. В кожен з них (або лише в частину) клали спеціальні сюрпризи: грудку борошна, квасолю, гудзик, цукор, сіль, перець, нитку або монету. Наступний рік мав принести події, що відповідали знайденому. Борошно символізувало клопоти, квасоля – дітей, гудзик – новий одяг, цукор – солодке життя, сіль – важку працю, перець – пікантні події, нитка – подорож, монета – богатство. У кожній місцевості (регіоні, селі) значення сюрпризів могли відрізнятися.
* Воскові фігури. За допомогою ножа знімали зі свічки трохи воску, розігрівали в ложці над свічкою до рідкого стану. Під час нагрівання – загадували бажання. Виливали віск у тарілочку з холодною водою і дивилися, на символи, які вийшли з воску. Кожна дівчина тлумачила ці символи по-своєму. Комусь вдавалося навіть побачити образи сужених.
* Паперові вісники. На невеликих паперових смужках писали значущі для себе події, наприклад, весілля, народження дитини, гроші, знайомство, переїзд, зміна роботи тощо. Смужки прикріпляли до бортика ємності, в якій була вода. Далі в половинку шкаралупи волоського горіха ставили маленьку свічку, запалювали і спускали на воду. Не направляючи свічку, чекали, поки вона сама підпливе до папірця. Подія, написана на записці, повинна була відбутися в майбутньому році.
* Ворожіння в склянці. Для цього гадання брали 4 склянки, які до половини заповнювали водою. В одну клали сіль, в іншу – цукор, у третю – кільце, а четверту – нічого. Одна дівчина ставала за спиною тієї, яка ворожила. У руках на підносі, вона тримала склянки, переміщала їх, так, щоб та, котра гадала, не знала, де яка. Далі дівчина, яка за спиною, водила пальцем уздовж склянок і питала: ця склянка, ця, ця… І так, поки та, котра гадала, не зупиняла її. Воду з обраної склянки, потрібно було спробувати. Вода вказувала на події в майбутньому році. Солона – смуток. Солодка – успіх, щастя. Прісна – звичайний рік. Кільце – весілля або зустріч із судженим.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x