100-річчя Української революції відзначили виставкою

100-річчя Української революції відзначили  виставкою

СОМЕРСЕТ, Ню-Джерзі. – 20 травня у залі виставок Консисторії Української Православної Церкви (УПЦ) США відкрили виставку «Від культурної ідентичности до державности. Україна, 1917-1921», яку підготував Український історично-освітній центр УПЦ, зокрема Михайло Андрець, Оксана Пасакас, Юрій Міщенко. Директор центру Наталя Гончаренко промовою відкрила виставку, а М.Андрець розповів про їїекспонати. На відкритті був присутній Митрополит УПЦ США Антоній.
100-річчя Української революції відзначили  виставкою
Особливість виставки обумовлена тим, що документи і фотографії зберегли учасники Української революції, які не зазнали жахіть більшовицького режиму, який знищив в Україні усю духовну і матеріяльну пам’ять про 1917-1921 роки.
Унікальним євітальний лист до Симона Петлюри, що вручну написав власним шрифтом Георгій Нарбут, підписали 169 діячів того часу, ам зхберіг Патріярх Мстислав. Виставку відкривають Універсали Центральної Ради, копії яких могли узяти відвідувачі.

100-річчя Української революції відзначили  виставкою
100-річчя Української революції відзначили  виставкою
100-річчя Української революції відзначили  виставкою
Провідною рисою виставки є значення відрожуваної культури українського народу для становлення державности. Для цього малювали поштові марки Василь Кричевський і Антін Середа, а гроші – Г. Нарбут та Іван Мозалевський. Є на виставці герб-тризуб В. Кричевського. Показано аркуш марок Російської імперії, на яких надруковано український тризуб. А на австрійських марках, якими оплачено лист з 1921 року, зроблено наддрук ЗУНР – Західньо-Української НародноїРеспубліки. Філателістичні пам’ятки походять з колекції Петра Сильчака.
Виставка розповіла про зародження українскьої дипломатії й проролю у поширенні в Европі інформації про молоду Україну Української республіканської капелі, яку створили Олександер Кошиць і Кирило Стеценко. Є оригінал посвідки про те, що Лев Костів у 1921році позичив 10 дол. на заснування дипломатичногопредставництва ЗУНР у Вашінгтоні. Також є розповіді про діячів культури і літератури того часу Василя Ємця, Миколу Біляшівського, Федора Ернста, Володимира Міяковського, Петра Холодного, Софію Русову, Олександра Дорошкевича. Сотник Антін Пахолок зберіг чотири нагороди УНР, а хорунжий Андрій Ваган –представлення його до нагородження Хрестом Симона Петлюри.

100-річчя Української революції відзначили  виставкою
На відкритті був присутній Митрополит УПЦ США Антоній.
Директор центру Наталя Гончаренко відкрила виставку.
Михайло Андрець розповів про експонати.
Лев Костів позичив 10 дол. на заснування дипломатичного представництва ЗУНР у Вашінгтоні.

Лев Хмельковський

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x