Невирішена проблема тарифів на водопостачання та водовідведення впливає на фінансовий стан Водоканалу

Невирішена проблема тарифів на водопостачання та водовідведення впливає на фінансовий стан Водоканалу

На сьогодні однією із найважливіших проблем КП «Черкасиводоканал є тарифи на послуги водоспоживання (централізоване водопостачання та водовідведення). Суть полягає в тому, що діючі тарифи не покривають витрати підприємств на виробництво, транспортування та постачання води споживачеві. Про це «Новій добі» повідомили у прес-службі КП «Черкасиводоканал».

Ситуація із вартістю послуг з водопостачання та водовідведення є проблемною і для інших підприємств цієї галузі в країні. У цілому, тарифи на воду окупаються лише на 60-70%, підприємства цієї галузі працюють собі у збиток.

Як зазначають у Водоканалі, вартість ресурсів, які використовує підприємство, постійно збільшується (електроенергія, паливно-мастильні матеріали, реагенти, ріст мінімальної заробітної плати,вартість очищення стічних вод, податки та загальнообов\’язкові платежі). Відповідно діючі тарифи забезпечують відшкодування витрат, які необхідні для підготовки питної води та надання послуг, лише на 70,1 % – по водопостачанню та 50 % – по водовідведенню.

Для покращення фінансового стану підприємств, в умовах стримування тарифів, держава розробила механізм надання субвенцій з державного бюджету на погашення заборгованості з різниці в тарифах. Але, варто зауважити, що відсутність системності у відшкодуванні різниці в тарифах на послуги централізованого водопостачання та водовідведення значно ускладнює фінансовий стан Водоканалу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x