Черкаський ляльковий театр побував на фестивалі в Австрії

Черкаський ляльковий театр побував на фестивалі в Австрії

Днями з Австрії, після участі в міжнародному фестивалі театрів ляльок в місті Містельбах, з приємними враженнями повернулася делегація Черкаського академічного лялькового театру, який очолює депутат обласної ради, заслужений працівник культури України Любов Величко. Про це «Нова Доба» дізналася в обласній раді.

Колектив театру відгукнувся на запрошення організаторів взяти участь у фестивалі театрів і підкорив там глядачів своїми талановитими виставами.

– Отримати таке запрошення непросто, – розповідає директор театру Любов Величко. – Треба було надіслати кілька власних творів в електронному варіанті. Нам приємно, що компетентне журі відібрало наші українські вистави і включило їх до програми фестивалю. Підготовкою роликів з великим бажанням зайнялися наш художній керівник Ярослав Грушецький, головний художник Каріна Чепурна, музично-постановочним супроводом – Сергій Кулинич. Душу і майстерність вклали актори. Таким чином ми потрапили в число майже двадцяти європейських країн, які вибороли право на участь у фестивалі. Було не тільки приємно, але й почесно представляти Україну на цьому престижному мистецькому заході.

Черкаські митці презентували три праці: «Один день тітоньки Марини», більше відомий нашим маленьким глядачам як «Кицик-Мицик», потім «Лисичка, Котик і Півник» та вертеп «Козак», у якому було колоритно передано український національний дух, джерела, що його живлять, народні традиції, що прищеплюються з малих років і передаються від покоління до покоління. Тобто, європейці мали можливість через показ вертепу та інших вистав пізнавати нашу країну.

– Ми дуже ретельно підбирали для показу українського козака, – ділиться враженнями художній керівник, до речі, доктор філософії Ярослав Грушецький, який очолював делегацію з п’яти осіб. – Те, що нам вдалося відтворити в його образі, – перевершило наші сподівання. Третього дня фестивалю наш козак у культурно-мистецькому центрі зібрав повний аншлаг. Квитки розкупили ще зранку. А це близько 300 глядачів. Виставу відвідав навіть мер міста, українська діаспора Відня, зокрема, і слухачі української суботньої школи. Іще нам приємно, що всі дні впродовж фестивалю на щоглі майорів наш державний прапор.

Успіх черкаського театру ляльок обговорювали і на підсумковій конференції. Президент австрійського культурного центру «УНІМА» Кордула Носсек зазначила, що театр ляльок з України мовою своїх героїв високопрофесійно передав український характер та зумів підкорити серця глядачів. Вона зауважила, що творчість українських акторів лялькового мистецтва можна сміливо запозичувати та поєднувати у мистецтві інших країн.

Зазначимо, що це не перший успіх колективу академічного театру ляльок, що постійно бере участь у міжнародних фестивалях. Його виступи на сценах багатьох країн завжди отримують високу оцінку знавців дитячого лялькового мистецтва, визнання працівників культури і любов маленьких і дорослих глядачів. Так, зокрема, було минулого року і в далекому Китаї, де, чи не вперше, їхня малеча дізналася про Україну та улюблених казкових героїв українських ровесників.

Варто наголосити, що кошти для поїздки відшукала директор театру Любов Величко. Свідченням її авторитету є те, що вона є головою ради директорів лялькових театрів України, занесена як представник культурно-мистецьких установ до Всеукраїнського каталогу «Успішна жінка» та в номінації «Портрет сучасниць» до Золотого фонду нації «Україна, Європа, світ».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x