Місяць, що починає зиму і завершує рік

Місяць, що починає зиму і завершує рік

Грудень належить до тих місяців року, які завжди вважалися в народному уявленні надзвичайно важливими. З першими днями грудня приходить зима, тому люди назвали його «першозимник». А ще: грудень-«студень», бо на всю зиму землю вистужує. У цьому місяці дні найкоротші, а ночі найдовші. Тому його ще іменували «ніч року». Надзвичайно важливе значення місяць має і для народного прогнозування погоди, оскільки вже за першими днями нового грудня можна визначити, якою буде зима, а отже, й урожай наступного року.

Час вдягати кожухи

Коли говорять про грудень, мені завжди згадуються слова з вірша далекої шкільної пори: «Це вже грудень! – Кажуть люди і вдягають кожухи». Народна мудрість про цей місяць говорить: «Грудень поле грудить, а землю студить», «Грудень око снігом радує, а вуха – морозами», «Зима невелика, та в неї рот великий. Хто про це забуває, то того з’їдає», «Коли б не зима, то й літо довше було б».
Погода грудня має вплив на погоду весни і літа, а отже, і вплив на врожайність сільськогосподарських культур. Холодний і сонячний грудень віщує, що весна буде вологою, а влітку буде багато теплих днів, часто йтимуть дощі. Чим більше в грудні випадатиме опадів, тим дощовитішим буде літо. Чим більше стоятимуть морози в грудні, тим спекотніше буде літо, особливо липень. Відповідно, якщо погода в грудні буде цілком протилежною, то й результати прогнозу теж.
На Черкащині, як і в усій Центральній Україні, в грудні, порівнюючи з листопадом, температура повітря знижується на 4 – 5°С. Середня температура грудня становить -2°С, а в окремі роки вона коливається від + 3°С до + 8°С. За останні 30 років найнижчою була – 28°С, в другій декаді 1986 року. В грудні можливий як сніг, так і дощ, дуже часті тумани через переміщення теплого повітря на охолоджену земну поверхню. Бувають роки, що снігу взагалі немає (наприклад, у 2000 році). Буває ж цей місяць і занадто сніжним, коли товщина снігу досягає 20 – 30 см, як це було в 1995 році. Грудень – місяць найкоротших днів, сутінків і темних ночей. Так триватиме до 23 грудня – дня зимового сонцестояння, початку астрономічного початку зими. З цього часу починається поступове збільшення світлового дня.

У цілому така погода, яка буде в грудні, залишиться характерною і для всієї холодної пори року. Зима розпочнеться з перших днів грудня з невеликих мінусових температур: уночі до -4°С (наряду з цим будуть і невеликі плюсові температури), а вдень –від невеликих (+1°С … +3°С) до – 2°С … – 4°С. Так триватиме до середини грудня. Потім морози посиляться. Зима продовжиться до 10 березня. Особливо довго триватимуть нічні морози. Вдень же стовпчик термометра перетинатиме плюсову позначку. Взимку морози нижче – 15°С будуть короткочасні, більше буде помірних температур (до – 10°С ) і відлиг.

На землю прийшли морози

Нещодавно по місцевому телебаченню «Жасмін» бачив програму, в якій брав участь відомий пасічник із м. Жашкова. Він дуже цікаво розповідав про бджіл, про будиночок, який він збудував з лежаками над вуликами для бджолотерапії. Але найбільше мене вразило таке з його розповіді: на Півдні України він відвідував знайомого старого пасічника, який більшість часу проводив на пасіці. Коли він приїхав до нього влітку в черговий раз, баба сказала, що дід у січні 2014-го помер. У цей день вилетіли бджоли з вуликів і кружляли в дворі, а навесні вони всі покинули вулики, відлетіли й не повернулися. Отакі ці комахи. Що тут? Відданість людині чи випадковість? Чому бджоли вилетіли в січні в цей день? Чому всі дружно покинули пасіку? Запитань багато. А відповідь у кожного на це буде своя.

Важливе значення має грудень для озимини. В цей період, коли світить сонце, зменшується до 14 % від такого ж періоду в липні. Без сонця в першому місяці зими проходить орієнтовно 21 день. Опади можуть різнитися від 33 до 67 мм. Хуртовини бувають від 2 до 5 разів. Критичні температури для озимини, в залежності від сорту, становлять від – 14°С до – 24°С на глибині кущіння. Але при середньодобовій температурі – 20°С на глибині кущіння буде лише – 17°С, а при сніговому покриву завтовшки10 см буде ще менше: – 13°С. Якщо ж товщина снігу досягне 20 см снігу, температура на глибині кущіння не опуститься нижче – 8°С. Снігове «покривало» збільшує температуру на глибині кущіння, допомагаючи перезимувати озимим культурам.

Про що віщували літо й осінь

18.08. На Євлампія дув південно-західний помірний вітер. Рано було + 14°С, удень + 25°С, а на сонці – + 32°С, віщуючи цим, що будуть хвилі відлиг (потепління) і опади в грудні та взимку.
19.08. На Спаса була гарна погода, що тільки підтверджує попередній прогноз.
4.10. На Кіндрата північно-східний помірний вітер і сонячний день указали на холодну зиму.
5.10 – Фотія. До цього дня листя з беріз ще не опало, віщуючи цим, що зима прийде пізно.
14.09. На Семена південно-західний вітер показав, що зима буде м’якою з опадами.
14.10 була Покрова. Вона показала своєю погодою, що взимку будуть як морозні опади, так і потепління.
22 – 24.10 можна було спостерігати надзвичайно цікаве явище природи. За чотири дні погода показала літо, осінь і зиму. 22 жовтня був теплий і сонячний день: температура вранці +5°С, удень + 16°С. На сонці + 22°С. 23 жовтня «настала» осінь. Температура вранці +5°С, удень +5°С. Хмарно, дощ. 24 жовтня була справжня зима. Температура вранці 0°С, удень -1°С. Хмарно, весь день ішов рясний лапатий сніг, покривши землю шаром до 10 см. Ще не всі дерева скинули листя. Яблуні, абрикоси, дуб, берези, в тому числі й вишня, були вкриті снігом. Звідси декілька висновків: денний сніг довго не лежатиме; що раніше випав перший сніг, то пізніше настане зима; перший сніг був мокрий і щільний – на вологе літо.

Народні прикмети для визначення погоди

1. Дощова зима – неврожайний рік.
2. Багато снігу намете – багато хліба прибуде.
3. Зима малосніжна – літо посушливе. І навпаки.
4. Перший сніг щільний і мокрий – на вологе літо. Пухкий і легкий – на сухе.
5. Синиці зранку пищать – вночі буде мороз. Ховаються під дах – на хуртовину.
6. Галки збираються великими зграями і сильно кричать – на ясну погоду і мороз.
7. Яскраві зірки взимку – на мороз.
8. Дим без вітру стелиться по землі – випаде сніг, або потеплішає.
9. Якщо ворони летять до села, то буде холод. А коли з села, то буде тепло.
10. Хмари йдуть проти вітру – на сніг.
Найважливіші дні місяця
1.12. Платона і Романа. Який день, такою буде зима.
2.12. Введення. Багато снігу в цей день – на добрий врожай. Якщо холодно, то й на Миколу (19.12) буде холодно. Від Введення до Благовіщення (7.04) земля відпочиває і її не можна ворушити.
3.12. Прокла і Григорія. Якщо дощ, то й на Олену (3.06) теж ітиме дощ.
7.12. Катерина. Часто цього дня морозно. На Катерину холодно – буде голодно. З холодами пов’язують неврожайний рік. Катерина на воді (коли відлига), то Різдво буде на льоді (з морозами). І навпаки.
9.12. Юрія. Яка погода цього дня, такою в загальному буде взимку.
17.12. Варвара. Погода цього дня прогнозується і на Різдво. Такою має бути і на Сави (18.12.). А коли багато снігу, то подальша зима буде холодною. Випадає сніг – на довгу і морозну зиму, а його відсутність – на теплу. Варвара кусок ночі ввірвала, а дня доточила. Коли на Варвару мороз, то ховай сани, а витягай віз. Якщо на Варвару гострі морози, то на зиму готуй вози, а якщо розтане, то готуй сани.
19.12. Микола. Іній чи опади – на врожай зернових. Погода цьому сприятиме. Цей день у народі називають Микола-Зимовій, або Микола-Холодний. Якщо цього дня випаде багато снігу, то на Миколу весняного (22.05) будуть щедрі сіножаті.
Про 17, 18, 19 грудня є таке прислів’я: «Варвара снігом притрусить, Сава хуртовиною загладить, а Микола морозом притисне».
22.12. Ганни. Безвітряно – на врожай садовини. Опади – весна буде дощова (і навпаки). Яка Ганна до полудня, така зима до кінця грудня. Яка до ніченьки, така до весноньки.
25.12. Спиридона. Цього дня сонце на літо, а зима на мороз повертає, тому й називають його Спиридон-Сонцеворот.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x