Бородавки: видаляти, випікати чи заморожувати?

Бородавки: видаляти, випікати чи заморожувати?

Бородавки – одне з найпоширеніших захворювань шкіри, що передається при дотику. Збудником хвороби є папіломавірус, якого наразі полічується кілька десятків видів. Поява бородавок не є випадковою і свідчить, насамперед, про знижений імунітет.

Різновиди бородавок та їхні клінічні симптоми

Прості бородавки. За розміром вони не більше великої горошини, а за формою нагадують вузлики з горбистою поверхнею. Кольором прості бородавки не відрізняються від нормального кольору шкіри. Вони часто розташовуються на пальцях рук, украй рідко – на стопах, обличчі й волосистій частині голови. Серед інших бородавок помітна одна материнська, яка вирізняється розміром і місцем розташування. Її оточують дрібніші бородавки.
Плоскі бородавки переважно бувають на обличчі або на кисті. За формою вони круглі або овальні, трохи виступають над рівнем шкіри. Колір цих бородавок світло-рожевий або коричневий. Плоскі бородавки, якщо з’являються, то можуть бути на поверхні шкіри тривалий час, а після раптового зникнення виступають знову вкрай рідко. Якщо таку бородавку змастити соняшниковою олією, на її поверхні можна розгледіти малюнок у вигляді сіточки. Ця ознака є відмінною від інших захворювань шкіри, наприклад, плоского лишаю.
Підошовні бородавки (або шіпіци). Улюблене їхнє місце локалізації – шкіра підошви в місці тертя з взуттям. Величина підошовних бородавок зазвичай досягає 3 см у діаметрі. При ходьбі (під час здавлювання бородавки взуттям) виникає сильний біль. Підошовні бородавки зазвичай плоскі. При їх зрізанні трохи кровоточить поверхня рани. Ще їх можна сплутати з мозолями.
Гострі бородавки (або кондиломи) за формою розростання нагадують півнячий гребінець чи кольорову капусту. Бородавки цього виду передаються статевим шляхом. Їхня улюблена локалізація – слизова оболонка зовнішніх статевих органів, а також область анального отвору.

Поради

Соки різних рослин – ефективний народний метод боротьби з бородавками

Люди завжди прагнули позбутися «непроханих» наростів під назвою бородавки. Багато років велися пошуки засобів боротьби з бородавками, в результаті чого зараз ми маємо цілий арсенал народних методів їх виведення.

У якості засобу від бородавок народна медицина рекомендує застосовувати соки різних рослин: жовтцю, чистотілу, молочаю, будяка та ін. Найчастіше з метою виведення бородавок використовують чистотіл.
Застосовувати чистотіл дуже просто. Треба відірвати частину рослини і змастити бородавку жовтим соком, що виступив. Повторювати процедуру щодня, можна по кілька разів на день. І протягом декількох тижнів або місяців бородавки зникнуть.
Ще один «рослинний» народний метод — застосування листя алое або каланхое. Ці рослини часто ростуть у нас на підвіконнях, тому можна використовувати такий рецепт у будь-який час року. Спочатку слід розвести в склянці теплої води чайну ложку соди, змастити розчином бородавку і залишити на 10 хвилин. Потім прикласти до неї свіжозрізаний лист алое (м’якоттю).

Є ще й варіант «часникового» лікування. Часник добре подрібнюють, додають чайну ложку розтопленого свинячого жиру і 4 чайні ложки яблучного оцту. Отриману суміш наносять на бородавку перед сном і залишають на ніч, закріплюючи бинтом або лейкопластирем.
Можна також перев’язувати бородавку. Для цього знадобиться шовкова нитка. Бородавку треба обмотати цією ниткою якомога ближче до основи, після чого нитку міцно затягнути. Таким чином перекривається можливість живлення новоутворення, і воно засихає.
Усі ці методи допомагають позбутися від зовнішніх проявів папіломавірусу. Але сам вірус в організмі залишається, тому важливим завданням також є зміцнити імунну систему, щоб вона могла його перемогти. Тоді неприємних «сюрпризів» у вигляді появи бородавок більше не буде.

Коментар лікаря

Світлана Тищенко, лікар-дерматолог:

– Бородавки – це невеликі шкірні новоутворення, що мають доброякісний характер. Найчастіше їхній розмір становить декілька міліметрів, але зустрічаються й більші. З’являтися бородавки можуть у різних місцях: кистях рук, ступнях, на шкірі обличчя.
Причиною їхньої появи є віруси папіломи людини. Такі віруси можуть передаватися через предмети загального користування і при безпосередньому контакті з іншим хворим. Інкубаційний період триває від декількох тижнів до декількох місяців. Зрозуміти, де саме ви «підхопили» вірус, буває дуже складно, адже його спокійний період (коли він ніяк себе не проявляє) може тривати більше півроку.
Виникненню бородавок багато в чому сприяє травматизація шкіри, а також її підвищена вологість. Важливе значення в цьому випадку має недотримання правил особистої гігієни, особливо при спільному користуванні речами і предметами домашнього побуту.

Як потрапляє вірус в організм?
• Контакт із носієм вірусу (причому, у нього бородавок може й не бути).
•Користування одними і тими ж предметами з іншими людьми: гребінець, рушник, мочалка, посуд.
• Вірус може потрапити через інструменти для манікюру або педикюру, якщо вони погано продезинфіковані.
• Місця загального користування (басейн, лазня).
• Статеві контакти (причини появи бородавок на інтимних ділянках).
Існують різні методи лікування бородавок: хірургічне висічення, лазерне видалення, кріотерапія, електрокоагуляція та ін.

Останнім часом для лікування бородавок найчастіше застосовуватимуть кріотерапію – видалення бородавок за допомогою рідкого азоту. При цьому азотом обробляється тільки інфікована ділянка шкіри, сусідні тканини не травмуються. Цей метод визнаний найбільш ефективним, тому він широко застосовується в дерматології.
Повною протилежністю заморожуванню бородавок виступає їхня електрокоагуляція. Вплив на бородавки струмом високої частоти призводить до підвищення температури, руйнування тканини і загибелі вірусу.
Хірургічне висічення застосовують рідше, оскільки після видалення бородавки скальпелем залишається досить глибока ранка, яка довго гоїться. І на її місці згодом може утворитися рубець.
Видалення бородавок лазером менш болісне, і після нього рубцеві пігментації на шкірі не залишаються.
Який би спосіб видалення бородавки ви не вибрали, потрібно пам’ятати, що причиною цього неприємного явища є вірусна інфекція. А це означає, що при ослабленому імунітеті людина може заразитися нею знову. Тому дуже важливо після проведення операції з видалення бородавки пройти також курс лікування імуностимулюючими препаратами для нормалізації імунітету.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x