Служба за контрактом – це чоловічий фах, пристойні кошти й адреналін

Служба за контрактом – це чоловічий фах, пристойні кошти й адреналін

Цієї осені відбудеться останній призов на строкову службу до армії. З наступного 2014 року українська армія повністю переходить на службу за контрактом. Чи не втратить Україна своєї боєздатності, кого братимуть на службу й скільки платитимуть контрактникам – про усе це в інтерв’ю з військовим комісаром Черкаського обласного військового комісаріату полковником Євгеном Курбетом.
– Колись армія була справді народною, в армії служили всі чоловіки. Перехід же на контрактну основу означає значне скорочення армії. Чи не призведе це до зниження боєздатності нашої армії?
– У світі неспокійно, й армія, безперечно, потрібна. Хоча б тому, що поважають завжди сильного. Але минули часи, коли чисельність армії була вирішальною. Нині йдеться не про кількість особового складу, а про якість підготовки армії. Україна може мати велику й незабезпечену армію, а може – маленьку й боєздатну. У сучасному світі в разі військового конфлікту піхота вступає в дію вже на останній фазі, коли по суті вже все вирішено авіацією та високоточною зброєю. Тому потрібні саме фахівці з відповідним військовим фахом. А хіба за рік строкової служби можна підготувати висококласного фахівця? Короткий термін служби не дозволяє опанувати військову техніку, відпрацювати питання взаємодії на рівні, вищому ніж взвод. Аби навчити командира танка чи БМП, протягом 4-5 місяців витрачається майже 20 тисяч гривень, після чого він служить ще 5-6 місяців і звільняється в запас. З новим призовом усе починається спочатку. Тож і недивно, що коефіцієнт корисної дії у такого навчання близький до нуля.
З контрактником ситуація геть інша. Наш міністр оборони Павло Лебедєв порівняв армійців зі ставленням водія до автомобіля – власного чи орендованого. Для строковика служба – орендоване авто.

– Яка чисельність армії зараз і якою вона буде, коли армія стане контрактною?
– Наразі у Збройних Силах України служать 180 тисяч осіб. До кінця 2017 року загальна чисельність особового складу ЗСУ буде доведена до 122 тисяч. В області ми зазвичай мали на службі 1 930 – 1 960 осіб. Навесні ми призвали 490 осіб, восени останній призов буде лише 400 осіб. Водночас у нас служить 121 контрактник, у планах на 2013 рік – довести цю цифру до 332 осіб.

– Чи достатньо охочих служити за контрактом?
– Минули, на щастя, часи, коли ми «ганялися» за призовниками, а вони, як могли, уникали зустрічі з нами. Нині хлопці служити хочуть. Не в останню чергу через те, що після служби в армії легше працевлаштуватися. В будь-якій силовій структурі – міліції, СБУ, податковій тощо – вимагають, щоб у послужному списку кандидата була служба в армії. Та й приватний підприємець охочіше бере на роботу тих, хто служив. Бо ці люди, по-перше, пройшли певний відбір за станом здоров’я, і по-друге, певну підготовку – фахову, фізичну, навчилися дисципліни тощо. Служба в армії сьогодні – це шанс змінити щось у своєму житті, побачити світ, змінити світогляд, знайти друзів і багато чого іншого. Це цілком чоловіча робота, відповідний фах, достойне грошове забезпечення плюс адреналін.

– До речі, про грошове забезпечення. Наскільки воно пристойне?
– Наразі розмір грошового забезпечення становить від 2 до 5 тисяч гривень, а для таких родів військ, як флот, десант тощо – від 4 до 8 тисяч гривень. З липня грошове забезпечення військовослужбовців зросло на 20 відсотків, а з 1 жовтня буде чергове підвищення. Загалом позиція міністерства полягає в тому, щоб грошове забезпечення військовослужбовців було не нижчим, ніж середні заробітні плати. А через п’ять років рядовий першого року служби отримуватиме більш ніж п’ять з половиною тисяч гривень.

Варто нагадати, що при цьому військові мають певні пільги (раніше саме вони спонукали чоловіків йти до армії): на пенсію йшли через 25 років вислуги, ветеранам служби надавали пільгу у 50 відсотків на оплату комунальних послуг, військовослужбовці проходили обстеження та лікування у «своїх» госпіталях та санаторіях тощо. Нині додалося ще одне вагоме заохочення – компенсація за оренду житла. Її військовослужбовці мають отримувати вже з 1 січня наступного року. Залежно від регіону ця компенсація становитиме: у Києві – 2 мінімальні заробітні плати на місяць, тобто приблизно 2,5 тисячі гривень, в обласних центрах – 1,5 мінімальні зарплати, в інших населених пунктах – 1 мінімальна зарплата. Для сім’ї з трьох і більше осіб компенсація буде збільшена в 1,5 рази. Її отримають офіцери, які не забезпечені житлом та не отримали постійне житло коштом держави або грошову компенсацію за житло, що належить їм. В планах обласного військкомату також забезпечення житлом військовослужбовців за рахунок продажу майна та земельних ділянок військових містечок (таких, як на вул. Ільїна, Смілянській, Крупської в обласному центрі та двох містечок в Уманському й одного в Монастирищенському районах).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x