Чи можна піти на пенсію достроково, якщо ви залишилися без роботи?

Така можливість є, але не раніше, ніж за півтора року до пенсійного віку. Процедуру дострокового виходу на пенсію безробітних визначено спеціальною постановою КМУ (20.03.2013 р. № 198), яка була прийнята як підзаконний акт до Закону України «Про зайнятість населення».

– Якщо громадянин був звільнений роботодавцем у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників, і військовослужбовець, звільнений у зв’язку із скороченням, то їм гарантується право на достроковий вихід на пенсію, – говорить Наталія Сергієнко, заступник начальника управління ПФУ в м. Черкасах. – Достроковий в цьому випадку означає за півтора роки до встановленого пенсійного віку або віку, що дає право на призначення пенсії відповідно до ЗУ «Про державну службу», «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність». Але тільки за умови, якщо в цих осіб є страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі й немає підходящої роботи.

Ця дія поширюється також на осіб, які звільняються з у зв’язку з відселенням або самостійним переселенням з території радіоактивного забруднення, у разі їх реєстрації у центрі зайнятості у місячний строк після звільнення.

Особам, які влаштувалися на роботу на Чорнобильську АЕС до 15 грудня 2000 р. та вивільнені з роботи у зв’язку з достроковим зняттям Чорнобильської АЕС з експлуатації, у разі їх реєстрації у територіальному органі протягом 14 календарних днів після вивільнення, гарантується право на достроковий вихід на пенсію за два роки до пенсійного віку за наявності необхідного загального трудового стажу (зокрема, на пільгових умовах).

Клопотання про достроковий вихід на пенсію безробітного до управління Пенсійного фонду надається територіальним органом безробітному за його особистою заявою. У ньому зазначаються прізвище, ім’я та по батькові безробітного, серія та номер паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі наявності), вік особи на дату звільнення, причина звільнення та зобов’язання територіального органу служби зайнятості відшкодовувати витрати на виплату пенсії та її доставку в разі, коли управління Пенсійного фонду України повідомить службу зайнятості про призначення особі пенсії достроково. У разі відмови така особа має право зареєструватися (перереєструватися) у територіальному органі служби зайнятості на загальних підставах.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x