Заощадити на майбутнє, маючи мінімальний дохід, реально?

Заощадити на майбутнє, маючи мінімальний дохід, реально?

День заробітної плати за тиждень. А у гаманці лише десятка… Знову потрібно позичати. І так з місяця у місяць, з року в рік. Як же хочеться розірвати це замкнуте коло і в новому році таки зібрати грошей на косметичний ремонт в квартирі або на новий холодильник, який би не гуркотів серед ночі, наче трактор. Та чи можливо це, якщо середньомісячного доходу сім’ї ледве вистачає на продукти харчування та сплату комунальних послуг?

– Відколи ми з чоловіком побралися нестача коштів в нашій родині стала хронічною – каже 27-річна черкащанка Вікторія Вовчанівська. – Дивно, але до весілля ми обидва мали гроші «на чорний день». Що сталося не розумію, ніби то і зарплати тепер дві, а відкласти хоч копійку, не вдається. Зізнаюся: мені страшно захворіти, так само боюся і народжувати. Навіть і не уявляю де брати гроші на життя у таких випадках.

Ми не бідні. Ми – ліниві.

Подібних сімей могло б бути значно менше, якщо б у РАГСі, разом із документами про одруження молодим сім’ям видавали б і посібники з фінансової грамотності, де серед інших був би розділ «Основи ведення сімейного бюджету». Бо ж нас ніколи не вчили розпоряджатися заробленими тяжкою працею грішми, примножувати, а не безцільно витрачати їх. Саме тому гроші тікають наче вода, крізь пальці. А відсутність можливості заощадити часто стає причиною сварок та непорозумінь між подружніми парами. Насправді ж, насилу доживати до чергової зарплати, і не знати, чим розрахуватися за кредити, можна маючи навіть високі доходи.

Уміння розпоряджатися грошима приходить з досвідом

– Грошей не буває багато в того, хто не вміє ними правильно розпоряджатися, – впевнений завідуючий відділенням «Обліку та фінансів» Черкаського державного бізнес-коледжу Максим Богун. – Якщо до грошей проявити повагу, навчитися планувати сімейний бюджет можна, навіть з невисокою заробітною платою жити, насолоджуючись маленькими радощами в житті. Для цього необхідно навчитися контролювати сімейний бюджет. А це значить: вести облік сімейних доходів і витрат, заздалегідь планувати покупки, не купувати дешеві неякісні речі, не робити спонтанних покупок «під настрій», не брати необдуманих кредитів. Звичайно, доведеться попрацювати над собою, проявити трішки дисципліни і докласти зусиль. Але ж винагорода у вигляді туристичної подорожі, заощаджень на навчання дітей, здійснення заповітної мрії абощо – того варта?

Варіантів скоротити сімейні витрати існує безліч Але перш за все, необхідно навчитися контролювати доходи і видатки родини. Для цього слід визначити свій місячний сімейний бюджет і подивитися, на що ви його витрачаєте. Для цього протягом місяця необхідно записувати всі видатки і доходи кожного члена сім’ї. З доходами простіше, в цей розділ вносять надходження у кишені всіх членів сім\’ї, в тому числі і додаткові: подарунки, премії, пенсії, допомоги і так далі.

Витрати краще розподілити по статях, як то транспорт, комунальні платежі, одяг, харчування і так далі. Особливої уваги потребує графа «їжа». Так, якщо сім’я харчується здоровою їжею, а більшість продуктів власного виробництва детально розписувати видатки на кожен з продуктів необхідності немає. Інша справа – для любителів напівфабрикатів, канапок, чипсів тощо. В такому випадку кількість витрачених коштів необхідно розписати по групах: на молочні продукти, риба, м\’ясо, овочі та інше.

– Така таблиця дасть змогу зрозуміти, куди йдуть гроші й, відповідно направити їх у інше, більш корисне, русло, – каже Максим Михайлович. – Сьогодні ж статистика свідчить, що найбільше коштів люди витрачають на шкідливі звички, розваги та їжу.

«Підраховані витрати легше контролювати»

Проаналізувавши бюджет одразу ж відніміть 10% на заощадження, бажано, щоб це був банківський депозит. Так само у бік необхідно відкласти гроші, для погашення обов’язкових щомісячних витрат: комунальні платежі, виплати по поточних кредитах, репетитори, навчання тощо. Решту ж коштів необхідно розділити на 4 рівні частини, це і будуть гроші які сім’я може витратити протягом кожного з тижнів місяця.

Структура сбалансованого бюджету:
50-60% – обов’язкові платежі
20 – 30 % – витрати на відпочинок та розваги
10-20% – доходів завжди необхідно заощаджувати

– Звичайно, необхідно докладасти всіх можливих зусиль, щоб не витратити більше цієї суми, – зазначив Максим Богун. – Хоча уникнути випадкових, незапланованих витрат складно, але розуміння того, що тепер вони під контролем, дасть змогу суттєво їх зменшити. Приміром, жінка зможе зупинитися й не купити собі чергову прикрасу, яку наврядче колись одягне, а чоловік – не буде пити зайву пляшку пива із друзями.

Передбачуваними є і свята, які потребуватимуть коштів протягом року. Це і Новий рік, і дні народження, та й на весілля теж запрошують заздалегідь. Проаналізувати необхідно запаси продуктів та гардероб, спланувати відпустку. Щодо продуктів краще робити гуртові закупки. Овочі, фрукти, крупи можна закупити на кілька місяців. Тим більше зараз, восени, вони дешевші. На відпустку краще відкладати кожного місяця по 200-300 гривень протягом року, ніж потім брати заробітну плату до і після відпустки, залізти у борги і ще взяти кредит.

Здавалось би, жити суворо контролюючи кожну купюру сумно, й для більшості, практично не можливо. Але практика свідчить, що це не так. Подібний підхід до грошей дозволяє економити на лише непотрібних речах.

– Раніше ніколи не замислювалась, скільки грошей витрачаю на напівфабрикати та маленькі дрібнички типу жувальних гумок, шоколадок або журналів на прикасовій зоні в магазинах, – розповідає 40-річна черкащанка Вікторія Бабенко. – А скільки непоєднуваних між собою речей у шафі, які були куплені імпульсивно?! Лише проаналізувавши витрати зрозуміла, що, приміром, піцу або котлети, дешевше приготувати самій. Фрукти та овочі купую коли вони найдешевші але якісні і морожу А якщо у магазині побачу річ, що сподобалась, не купую її одразу, а вранці часто розумію, що вона і зовсім мені не потрібна. Якщо ж раптом і витрачаю більше запланованого, наступного дня затягную пасок аби відновити баланс.

Жінка розповіла, що втілюючи в життя новий сімейний бюджет зіткнулася із низкою труднощів.

– Складно примусити себе щодня скурпульозно занотовувати кожну витрачену копійку, – згадує вона. – Крім того, перші кілька тижнів жахливо незручно було запитувати в чоловіка, який приносить додому левину частину доходу: «Скільки ти витратив сьогодні на обід, любий?». Жахливо. Наче в рот заглядаєш… Але нічого, звикли, а щоб не сваритися, ходимо в магазин разом. Крім того, розуміння всієї серйозності справи, яку ми робимо разом, породило ще більшу довіру між нами й відчуття сім\’ї як єдиного цілого.

Звичайно, привчити себе дотримуватися дисципліни складно, але лише перші місяць-два. Якщо протягом цього терміну сумлінно виконувати правила, корисний навик бачити те, на чому можна безболісно зменшити свої витрати доводиться до автоматизму.

Бути бережливим – не означає бути скупим

– Ніколи не прагніть економити на всьому підряд – ні до чого хорошого це не призведе, – застерігає Максим Богун. – Існують речі, на яких економити не можна – це повноцінне харчування, відпочинок, освіта. В іншому випадку всі зусилля будуть марними.
Приміром, для того аби автомобіль якнайдовше залишався у робочому стані його власник регулярно міняє масло, фільтри, гальмівні колодки… А як часто проходить медогляд середньостатистична людина? Навіщо чекати пільгового тролейбуса чи автобуса під холодним дощем, якщо можна спробувати зупинити попутку або замовити таксі? Не варто й казати, що захворювання значно дешевше попередити або вилікувати на початковій стадії аніж рятувати життя, коли хвороба стане хронічною.

Економити просто!

Економити можна в інший спосіб. Насамперед, витрати на комунальні платежі зменшаться, якщо витратити трохи грошей на модернізацію житла. Для цього: встановити енергозберігаючі лампочки, лічильники на воду і газ, утеплити стіни та вікна.

Чорна діра у статті витрат – продовольчі та непродовольчі товари. Згідно статистики більшість черкащан витрачає на нього ніж половину своїх доходів. Часто все необхідне купується під час щоденних походів до магазинів то за хлібом, то за сіллю. Вигідніше заходити до магазинів якнайрідше, для цього купувати продукти з розрахунку раз на 1-2 тижні. При цьому в магазин необхідно ходити із заздалегідь складеним списком, змінювати або розширювати який безпосередньо в магазині не варто. Тут варто пам’ятати, що маркетологи наввипередки намагаються зробити все необхідне, аби саме ви купили якнайбільше непотрібних товарів. Але яскраве, «смачне» пакування, не впливає на якість товару, навпаки, тільки збільшує його вартість.

– Для того, щоби не купити зайвого до магазину слід брати рівно ту суму, яка необхідна для продуктів по-списку, – розповів Максим Богун. – Ще десять відсотків від суми варто взяти про всяк випадок (раптом змінилася ціна, або при підрахунках допущено помилку). До речі, не варто забувати переглядати чек. Іноді прдавці випадково або ні можуть пробити один і той самий товар двічі.

Макарони, крупу, цукор, борошно – зручно і вигідно купувати гуртом. Це саме стосується і господарських товарів (ганчірок, мила, побутової хімії). купуємо оптом. А от продукти, які псуються швидко, й врешті опиняються у сміттєвому баці, часто купують із надлишком.

Навіть коли знижуються зарплати, а хтось і зовсім залишається без роботи й стабільного доходу, більшість курців не в змозі відмовитися від своєї звички. Вони готові економити навіть на їжі аби тільки мати можливість викурити сигарету! І це незважаючи на те, що регулярна покупка сигарет з\’їдає в середньому близько 300 гривень на місяць.

Ну і звичайно перекуси поза будинком. Найбільше ця проблема турбує жителів міст. Так, якщо апетит розігрався під час прогулянки у парку від голоду рятують шоколадні батончики, чіпси, сухарики і кока-кола. Завдяки ним гаманець (на відміну від талії) може «схуднути» на півсотні гривень. Уникнути цих витрат допоможуть завбачливо приготовані термос із чаєм та бутерброди.

Кредит навпаки

Особлива стаття витрат – банківські кредити. Фахівці радять відмовитися від них узагалі. Кажуть, якщо заздалегідь спланувати придбання необхідної речі й протягом кількох місяців сумлінно відкладати необхідну суму грошей, її можна придбати дешевше на 10-50%.

– Особливо це стосується побутової техніки, мобільних телефонів, – пояснив Максим Богун. – Через постійне оновлення модельного ряду, вони швидко дешевшають.
Допустимих причин для позики лише дві. Перша, якщо придбання речі викликано терміновою потребою (зламався старий холодильник). Також в кредит можна брати непосильно дорогі речі, ціни яких не залежать від часу (приміром іпотека). Та й у цьому випадку необхідно спробувати назбирати якнайбільшу суму, для того, щоб заплатити перший внесок.

Статистика свідчить що за мінімальну заробітну плату отримує чи не кожен третій українець Звісно, економити в умовах, коли після сплати обовязкових платежів та купівлі найнеобхіднішого грошей не вистачає ні на що інше. В таких умовах заклик вчитися економії може бути сприйнятий як знущання. Та все ж фахівці запевняють: наше фінансове благополуччя визначається наскільки ви живете за коштами, а не розмірами доходу. Для того ж щоб мати можливість збільшити свої витрати необхідно, перш за все збільшити свої доходи. Якщо бачите, що на пристойне життя не вистачає, задумайтесь про додатковий заробіток або зміну роботи. Вибір кожен може зробити сам: скорегувати мрії під доходи, або ж збільшити доходи заради втілення мрій. Усунути треба одне: або ви свої мрії опускаєте під наявні гроші, або гроші дотягуєте до своїх мрій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x