Проектна потужність черкаських шкіл використовується на чверть

Проектна потужність черкаських шкіл використовується на чверть

За останні 10 років кількість учнів у черкаських школах скоротилася на 76 тисяч осіб. Це дорівнює розміру учнівського контингенту всіх 20 районів Черкащини, разом взятих (на сьогодні в області 65,7 тис учнів). «При цьому проектна потужність закладів використовується на 25 – 30 відсотків, а опалюється весь майновий комплекс навчального закладу, – зазначає Галина Гаврилюк, директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації. – А там, де опалювальні системи відрізаються – починається руйнація будівлі».

Директор департаменту розповіла, що іноді школи роками стоять порожні, а громада згоду на ліквідацію не дає. Історія школи в селі Червоний Кут Жашківського району саме з таких.

Свого часу в цьому селі був потужний цукровий завод, однієї школи не вистачало і в 1961 році була збудована методом народної будови (тобто без проектно-кошторисної документації) ще одна школа. На сьогодні в селі школа №1 має проектну потужність – 280 учнів, а навчається там тільки 80; у школі №2 з проектною потужністю 250 учнів навчається 40 учнів. Видатками заклади забезпечені відповідно на 80 і 51 відсоток. Тому внутрішніх туалетів немає, їдальня колишнього заводу, де харчуються діти, знаходиться за півкілометра від школи, парти залишились ще ті, за якими сиділо покоління сьогоднішніх сорокарічних, й три комп’ютери в класі.

Вихід, на думку пані Гаврилюк, єдиний: змінювати мережу навчальних закладів з метою більш ефективно використовувати матеріально-технічні, кадрові, фінансові, управлінські ресурси для забезпечення доступності та якості освіти. Наразі в сільській місцевості утворено 67 освітніх округів з опорними (базовими) школами, які мають належне матеріально-технічне та кадрове забезпечення і надають освітні послуги високого рівня. А в 3 районах у приміщеннях колишніх шкіл створені й успішно функціонують дитячі оздоровчі або позашкільні заклади.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x