\”Кількість черкащан, що декларують свої доходи щороку збільшується\”

\”Кількість черкащан, що декларують свої доходи щороку збільшується\”

– Торік померла моя сестра. У спадок від неї мені дісталися її ощадні книжки. Мені сказали, що, отримавши спадщину, я зобов’язана сплатити податки. Але ж мені уже 72 роки, можливо, я і не встигну отримати компенсаційні виплати по вкладах.
Віра Григоріївна, м. Черкаси.
М.З
. – Отримавши дохід, спадкоємець автоматично бере на себе зобов’язання сплатити податок з цього доходу. У цьому випадку не має значення, отримала людина компенсаційні кошти чи ні. Тож, якщо Віра Григорівна вступила в права на спадщину торік, вона цього року повинна подати декларацію за отримані доходи у 2012 році. Якщо декларацію не було подано вчасно, то передбачено застосування штрафних санкцій. Буває, що в подібних ситуаціях (коли у спадок людина отримує цінні папери), грошей, аби одразу сплатити податок немає. Але в таких випадках зобов’язання можна сплатити в розстрочку.

– В який термін повертаються кошти податкової знижки?
Анатолій Сергійович, Золотоніський район.
М.З
. – Повернення коштів від проведеного перерахунку здійснюється протягом 60 календарних днів після надходження податкової декларації. Оскільки документи на отримання знижки громадянин може подавати впродовж усього календарного року, відповідно, в першу чергу, матиме значення, коли громадянин складе декларацію і надасть її ДПІ ГУ Міндоходів області разом із підтверджувальними документами.

– Чи повинен декларувати доходи іноземець, який здає нерухомість в оренду?
Михайло, Черкаси.
М.З.
– Якщо людина має посвідку на ПМЖ, має ідентифікаційний номер, то й податки має сплачувати на загальних умовах. Варто зазначити, що фізична особа – нерезидент, який має постійне місце проживання в Україні, здавання в оренду нерухомого майна здійснює через фізичну особу – підприємця або юридичну особу – резидента на підставі письмового договору. Вказані особи виступають податковим агентом такого іноземця. Звісно, часто люди ухиляються від сплати податків, надаючи в оренду нерухомість. Та річ у тому, що рано чи пізно працівники Міндоходів дізнаються про цей факт.
М. К. – Існує багато шляхів того, як працівники органів доходів і зборів дізнаються про те, що люди здають квартири й не платять податки від таких прибутків. Найчастіше зі скаргами звертаються сусіди орендодавців. Крім того, працівники Міндоходів відслідковують об’яви в ЗМІ про здачвання житла в оренду. І в першому, і в другому випадках висока ймовірність того, що наші співробітники завітають у гості до винаймачів квартир, і податки все ж таки доведеться сплатити.

– Чи потрібно в декларації про доходи зазначати наявність депозитного рахунка?
Олена, місто Сміла.
М.З.
– Депозит і відсотки по депозиту – це не дохід, тому декларувати ці кошти необхідності не має.

– Якщо я хочу стати приватним підприємцем, куди звертатися, які документи для цього потрібні та скільки це коштує?
Ольга, Черкаси.
М. К.
– Перш за все, необхідно отримати виписку про державну реєстрацію. Для цього треба звернутися до державного реєстратора за місцем прописки (у Черкасах це Центр надання адміністративних послуг, який розташовано в приміщенні колишньої тютюнової фабрики). При собі необхідно мати паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера та 34 гривні за отримання виписки. Другим кроком стане звернення до найближчого сервісного центру органу доходів і зборів (державної податкової інспекції головного управління Міндоходів). Там буде необхідно визначитися із системою оподаткування залежно від виду діяльності. Консультаційні послуги й послуги з оформлення – безкоштовні.

– Чи потрібно сплачувати податки людині, яка отримує гроші з-за кордону від родичів?
Ірина, Черкаси.
М. З
. – Такі доходи слід задекларувати. Якщо Вас не потурбували сьогодні, не дивуйтеся, якщо незабаром Вас попросять задекларувати цей дохід.

– Дитина навчається в магістратурі на платному відділенні. Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, громадянин має подати до ДПІ, щоб скористатися правом на отримання податкової знижки на навчання?
Олена, Чорнобаївський район
М. З
. – Крім декларації про майновий стан і доходи, необхідно надати органам доходів і зборів довідку про заробітну плату й утримані з неї податки, договір із навчальним закладом, відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення). До органу доходів і зборів можна надати і копії цих документів.
Але тут необхідно звернути увагу на те, що податкову знижку людина може й не отримати – неправильно оформлені документи (договір або квитанції про сплату). У подібних випадках радимо звернутися до найближчого сервісного центру або зателефонувати за номером сервісної лінії Головного управління Міндоходів у Черкаській області 33-91-34.

– Я навчаюсь, але не працюю. Чи може скористатися податковою знижкою мій чоловік? Він працює, але договір з ВНЗ заключений на моє ім’я. Які витрати можна включити до податкової знижки?
Олена, Черкаський р-н.
М. З.
– Щоб скористатися правом на компенсацію вартості навчання непрацюючого члена сім’ї першого ступеня споріднення (дружини), чоловік може включити до податкової знижки на навчання лише суми коштів, сплата яких фактично підтверджена відповідним розрахунковим документом, в якому зазначено, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, котра звернулася за податковою знижкою
До податкової знижки платник податку має право включити зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, в розмірі сплачених платником коштів за навчання платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень, у розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

– Чи зберігається право на нарахування податкової знижки за наслідком податкового року на наступні податкові роки?
Павло, Кам’янка
М. К.
– Ні. Кошти, повертаються лише за попередній податковий рік. Так, якщо на початку 2013 – 2014 навчального року громадянин сплачує наперед за весь навчальний рік і подає декларацію у 2013-му році, то держава повертає йому гроші лише за 2013 рік. Правильно буде, якщо кошти за навчання сплачувати частинами (за семестр), у такому випадку в 2014 році йому буде повернуто податкову знижку за 2013 рік, а в 2015-му – за 2-й семестр 2014 року.
Тож, важливо пам’ятати, якщо до кінця 2013 року платник не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2012 року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

– Чи має право платник податку на податкову знижку у разі навчання в інтернатурі вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладів?
Олена, смт. Чорнобай

М. К. – У зв’язку з тим, що інтернатура є обов’язковою формою післядипломної підготовки випускників усіх факультетів медичних і фармацевтичних вищих закладів освіти III – IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів незалежно від підпорядкування та форм власності, вона є невід’ємною ланкою безперервного процесу підготовки лікаря (провізора). Саме тому, суми коштів, сплачені платником податку за навчання можуть прийматися у розрахунок податкової знижки такого платника податку за звітний рік.

– Чи має право на податкову знижку батько студента, який фактично здійснював оплату за навчання, якщо в період навчання студент працював і отримував заробітну плату?
Олександр, Черкаси

М. К. – Якщо студент протягом року одночасно навчався і працював, отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має сам студент. Але лише за умови документального підтвердження того, що він сам оплачував навчання. Що ж стосується батьків, то вони за таких обставин право на податкову знижку втрачають, бо студент уже не перебуває на їхньому утриманні. Водночас, якщо студент влаштувався на роботу лише після закінчення навчання у звітному році й до моменту свого працевлаштування не отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має той з батьків, який фактично здійснював оплату за навчання.

– Чи включаються до сум податкової знижки витрати за навчання на військовій кафедрі навчального закладу, що оплачуються згідно окремого договору?
Олександр, м. Черкаси
М. К.
– Навчання на військовій кафедрі – це додаткова послуга навчального закладу. Вона не обов’язкова в процесі безпосереднього навчання за обраним фахом, і оплачується окремо (додатково) від плати за навчання згідно з укладеним з вузом договором про навчання за певним фахом. Тому включення таких витрат до податкової знижки чинним законодавством не передбачено.

– Чи необхідно фізичній особі, яка здає в оренду особисте житло, реєструватись підприємцем?
М. К.
– Будь-який громадянин України має право користуватися та розпоряджатися своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності. Тож, для того, щоби здавати нерухомість в оренду бути підприємцем не обов’язково. Інша справа, чи оформляє людина при цьому договір про оренду. Річ у тім, що цей договір – юридичний документ, здатний захистити як орендодавця, так і винаймачів житла у випадку виникнення спірних ситуацій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x