Як присвоюється кадастровий номер на земельну ділянку?

Роз’яснення дає начальник відділу Державного земельного кадастру головного управління Держземагентства в Черкаській області Валерій Бакалина.
У зв’язку з набуттям чинності з січня цього року Закону України «Про Державний земельний кадастр» та Постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 «Про Порядок ведення Державного Земельного Кадастру» зазнала зміни й процедура присвоєння земельній ділянці кадастрового номеру.
Внесення відомостей до Державного земельного кадастру й надання таких відомостей здійснюються державними кадастровими реєстраторами територіальних органів Держземагентства у Черкаській області.
Статтею 24 Закону України «Про Державний земельний кадастр» визначено, що державна реєстрація земельної ділянки здійснюється за місцем розташування відповідним кадастровим реєстратором при її формуванні шляхом відкриття Поземельної книги на таку ділянку. При здійсненні державної реєстрації земельної ділянки їй присвоюється кадастровий номер.
Під час державної реєстрації земельної ділянки здійснюється:
1) державна реєстрація обмежень у використанні земельної ділянки, що існують на момент державної реєстрації земельної ділянки;
2) внесення до Державного земельного кадастру відомостей про обмеження у використанні земель, безпосередньо встановлені законами та прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.
Державна реєстрація земельної ділянки здійснюється за заявою:
1) особи, якій за рішенням органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування надано дозвіл на розроблення документації із землеустрою, що є підставою для формування земельної ділянки в разі її передачі у власність чи користування із земель державної чи комунальної власності, або уповноваженої нею особи;
2) власника земельної ділянки, користувача земельної ділянки державної чи комунальної власності (у разі поділу чи об\’єднання раніше сформованих земельних ділянок) або уповноваженої ними особи;
3) органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування (у разі формування земельних ділянок відповідно державної чи комунальної власності).
Для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому
реєстраторові, який здійснює таку реєстрацію, необхідно подати:
1) заяву про державну реєстрацію земельної ділянки;
2) оригінал погодженої відповідно до законодавства документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки (разом з позитивним висновком державної експертизи землевпорядної документації в разі, коли така документація підлягає обов\’язковій державній експертизі землевпорядної документації);
3) електронний документ (обмінний файл);
4) документ, що підтверджує оплату послуг з державної реєстрації земельної ділянки.
Відповідно до Постанови КМУ від 01.08.2011 року № 835 «Деякі питання надання Державним агентством земельних ресурсів та його територіальними органами адміністративних послуг», розмір плати за державну реєстрацію земельної ділянки становить 65 грн.
Державний кадастровий реєстратор протягом 14 календарних днів з дня реєстрації відповідної заяви перевіряє відповідність поданих документів вимогам, передбаченим чинним законодавством. За результатами перевірки здійснює реєстрацію земельної ділянки або надає вмотивовану відмову в державній реєстрації.
На підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику безоплатно надається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Витяг містить всі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки.
Наголошуємо, що земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x