Усиновлена дитина стає рідною донькою чи сином

Усиновлена дитина стає рідною донькою чи сином

Дитина повноцінно може розвиватися й мати щасливе дитинство лише в сім’ї. Тому основна діяльність служб у справах дітей усіх рівнів зосереджена на забезпеченні права кожної посиротілої дитини на виховання в родині.

Нині на обліку служб у справах дітей райдержадміністрацій, міськ¬виконкомів області перебуває 2 437 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Завдяки системній роботі в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховуються 2 109 дітей, що становить 86,7% від загальної кількості дітей указаної категорії.

– Пріоритетною найкращою формою влаштування посиротілої дитини є усиновлення, – зазначила начальник служби в справах дітей облдержадміністрації Оксана Покатілова. – Усиновлення – це прийняття у свою родину дитини на правах дочки чи сина, що здійснюється на підставі рішення суду. Усиновлена дитина одразу втрачає статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, і прирівнюється до рідної дитини.

Зараз в області проживає 722 родини, які виховують 800 усиновлених дітей. 62 сім’ї виховують по 2 усиновлені дитини, 4 сім’ї – по 3 усиновлені дитини, 1 сім’я виховує 4 усиновлені дитини й 1 сім’я усиновила аж п’ятеро дітей.
За 9 місяців 2013 року в області усиновлено 50 дітей, із них 41 – громадянами України, 9 – іноземцями. Із загальної кількості усиновлених дітей 15 – старші 5 років. 10 родин усиновили по 2 дитини.

– Однак найпоширенішою сімейною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є опіка, піклування, – продовжує розповідь Оксана Іванівна. – Найбільша кількість дітей указаної категорії (1 687, що становить 69 відсотків від загальної кількості таких дітей) проживає саме в родинах опікунів, піклувальників.

Цього року під опіку, піклування взяли 176 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На сьогодні в області функціонують 126 прийомних сімей та 31 дитячий будинок сімейного типу, у яких виховується 446 дітей, які з різних причин утратили свою біологічну родину.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x