Нацбанк випустив нові 50-ти копійок

Нацбанк випустив нові 50-ти копійок

Відтепер виготовлення монет номіналом 50 копійок обходиться дешевше. Їх почали карбувати з низьковуглецевої сталі з гальванічним покриттям, про це “Новій Добі” повідомили в прес-службі Управління Нацбанку в Черкаській області. Нові монети офіційно увійшли в обіг з 1 жовтня 2013 року.

До цього часу для карбування розмінних монет номіналом 50 копійок використовувалися заготовки, виготовлені зі сплаву алюмінієвої бронзи.
Основною передумовою зміни матеріалу заготовок, як і скрізь у світі, є поєднання технологічного й економічного ефектів, а саме використання новітніх технологій під час виготовлення заготовок та карбування монет. А крім того – зменшення вартості металу через відмову від кольорових металів і сплавів, вартість яких на міжнародному ринку підвищується і призводить до збільшення собівартості виготовлення розмінних монет.
Використання нового матеріалу для виготовлення монет номіналом 50 копійок не впливає на термін обігу розмінних монет і їхню захищеність від підробки. Так, станом на 1 вересня в обігу перебувало 1 013 023 тис шт таких монет на суму 506 512 тис грн.

Прийняттю рішення про заміну матеріалу заготовок для зазначених розмінних монет передувало ретельне вивчення відповідного світового досвіду. Аналіз сучасної світової монетної продукції свідчить, що для виготовлення розмінних монет у світі використовується близько 10 металевих сплавів на основі міді, алюмінію, нікелю, цинку тощо.
– Є варіанти з різними пропорціями компонентів сплавів. Рідше використовується чистий монометал – мідь, нікель. Деякі країни карбують монети на плакованих заготовках – мідне ядро, покрите нікелем, залізне ядро, плаковане міддю тощо, – пояснив директор генерального департаменту регулювання грошового обігу Національого банку України Віктор Нестеренко. Він зазначив, що, наприклад, у Польщі для монет номіналами 10, 20, 50 грошей та 1 злотий використовувався мельхіор, у Росії для монет номіналами 10 і 50 копійок – мідно-цинковий сплав. Монети ж з гальванічним покриттям в обігу мають близько 40 країн світу, наприклад, країни Європейського Союзу, Великобританія, Аргентина, Канада тощо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x