Черкащани почали частіше хворіти на пневмонію й менінгіт

Черкащани почали частіше хворіти на пневмонію й менінгіт

Лікарі застерігають: пневмококова інфекція є причиною таких захворювань, як сепсис, пневмонія, отит, менінгіт у дітей і дорослих. На сьогодні найбільш ефективним методом запобігання цим захворюванням є вакцинація. Про те, як уберегти свою дитину від збудника небезпечних хвороб, «Новій Добі» розповіли під час прес-конференції у Черкаському прес-клубі.

– Зростання захворюваності на сепсис, менінгіт, отит, синусит, пневмонію, викликане таким збудником, як пневмокок, є досить серйозною проблемою, актуальною для всього світу й для нашої країни зокрема, – говорить директор департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради Олег Стадник. – Глобальні проблеми, пов’язані з цією інфекцією: широке розповсюдження збудника, особливо серед дітей, які відвідують дитячі садки; тяжкі ускладнення захворювань, викликані цим збудником; дороге лікування; зростання нечутливості до антибіотиків, які найчастіше використовують у практиці лікарі.
Щороку в Україні діагноз менінгіту лікарі встановлюють близько 2 тис хворих, на гостру бактеріальну пневмонію хворіють до 80 тис дітей, а на отит – у 5 разів більше. За 9 місяців цього року на Черкащині зареєстровано 330 випадків захворюваності на пневмонію, у той час як 2011-го їх було 203. Якщо тоді захворюваність на запальні хвороби центральної нервової системи (менінгіти, енцефаліти, тощо) у регіоні становила 1 випадок, то цього року зафіксовано вже 6 випадків.

Найбільш ефективним методом захисту від інфекційних хвороб є вакцинація. На сьогодні фахівці МОЗ України обговорюють занесення вакцинації проти пневмококової інфекції до Національного календаря щеплень, а поки що вони є рекомендованим для усіх, хто бажає захистити себе, та обов’язковим для дітей і дорослих із певними захворюваннями.
За словами обласного дитячого інфекціоніста Наталі Штепи, вакцинація проти пневмококових хвороб занесена до Національних календарів вакцинації і є обов’язковою для дітей раннього віку в багатьох країнах світу. У цих країнах із часу впровадження вакцинації проти пневмококової інфекції для дітей віком до 1 року захворюваність на менінгіти, пневмонії та отити знизилася на 83%. Для України проблема занесення цієї вакцинації у Національний календар вакцинацій є вкрай актуальною, оскільки смертність серед дітей у віці до 5 років від захворювань, викликаних цим збудником, значно вища ніж у Європі.

Як зазначила лікар-імунолог Інна Кімлик, під найбільший ризик розвитку ускладнень підпадають саме діти, особливо до 1 року життя. Ризик ускладнень від пневмококової інфекції у сотні разів вищий у дітей, які мають хронічні хвороби нирок, легень, уроджені вади серця й судин, ВІЛ-інфіковані, діти з імунодефіцитами, з бронхіальною астмою. Таким дітям украй необхідно обов’язково бути захищеними від цієї інфекції.
– Сьогодні через пневмококові інфекції лікарі всього світу б’ють на сполох, – констатує Інна Кімлик. – Нині існує понад 90 типів пневмококу, тож кожен із нас може перехворіти на цю інфекцію щонайменше 48 разів. Величезною проблемою лікування є зростання нечутливості цього збудника до антибіотиків – за таких умов захворювання, які він викликає, просто нічим буде лікувати. Запровадження ж загальної вакцинації знизить кількість захворювань, ускладнень і смертність серед дітей до 5 років життя.

На сьогодні, за словами Інни Кімлик, є вакцини, ефективні як для дорослих, так і для дітей, виготовлені в США, Бельгії, Франції. Щеплення дитини від пневмококової інфекції можна починати з 6 тижнів життя дитини. Вакцинацію проти цієї інфекції можна проводити сумісно з іншими вакцинами, які є обов’язковими для дитини цього віку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x