На Черкащині подорожчали картопля, яйця та молочні продукти

На Черкащині подорожчали картопля, яйця та молочні продукти

Протягом вересня в Україні найбільше подорожчали яйця та тваринні жири, а ціни на м\’ясо залишилися на попередньому рівні. Про це «Новій Добі» повідомили в головному управління статистики у Черкаській області.

На продовольчих ринках Черкаської області у вересні 2013 р. найбільше – на 13,4 % – подорожчали яйця, на 1,3 – 3,8 % – кисломолочна продукція, сметана, молоко, масло, сало. Алкогольні напої, тютюнові вироби стали дорожчими на 0,3 %.
На 0,1 – 0,9 % подорожчали сир, м’ясо птиці, риба.
При цьому фрукти, овочі та продукти переробки зернових навпаки подешевшали на 2 – 2,7 %. Рис став доступнішим на – на 0,4 – 0,8 %.

Кореспонденти «Нової Доби» вирішили порівняти статистичні дані з реальними цінами. виявилось, що ціни на черкаських ринках у вересні і справді зросли.

На ринках області м’ясо можна купити за 35 – 70 грн за кг, сало за 10 – 60 грн за кг. Літр молока коштує 7 за 1 л, десяток яєць – 8,50 – 14 грн, картопля, грн за кг, Кілограм цибулі можна придбати за 4,30 грн, капусти – 2,50 – 3,50, буряку – 5,00 грн, моркви – за 4,50 – 5,50 грн за кг, яблука 4–7, грн за кг.
Хіт сезону – гриби, можна купита по 9 – 20 (опеньки) та 45 – 50 грн за кг (білі).

Як бачимо, найбільше (майже на 50 %), порівняно з аналогічним періодом минулого року, подорожчав так званий «Борщовий набір».

Головна причина високих цін на «борщовий набір» – погана погода
– Ситуація з продуктами харчування на ринках цілком природна, – пояснює директор КП «Черкаські ринки» Денис Жмаєв. – І вона виникла не лише в нашому місті, а й по всій області. Причина подорожчання – зменшення кількості товару. Більшість наших продавців – власники малих фермерських господарств або селяни, що обробляють землю вручну. Їхні, так би мовити, потужності не дозволяють збирати врожай за такої погоди, яка встановилася зараз. Простіше кажучи, техніка не може виїхати на поля. Багато коренеплодів і досі залишається в землі. Ще одна причина в тому, що землероби сушать коренеплоди відкритим способом, і зараз просто чекають сонячної погоди. Ті ж, що змогли виставити свій товар на ринок, побачили, що він має попит і підняли ціну. Але закони світового ринку в нас інколи не спрацьовують, бо в людей нині дуже низька купівельна спроможність. Вони просто не можуть собі дозволити платити більше за те, що раніше коштувало менше. У результаті програли і продавці, які не можуть реалізувати свій товар, і покупці. Думаю, найближчим часом ситуація вирішиться сама собою. Земля підсохне, кількість товару на ринку збільшиться, і ціна впаде. Сподіваюся, цьому особливо посприяє ціла серія ярмарків, які ми почали проводити на ринках.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x