Забудський: Долар падати не буде

Забудський: Долар падати не буде

Долар падати не буде. У цьому «Нову Добу» запевнив начальник управління Національного банку України в Черкаській області Сергій Забудський.

– Вдвічі долар не впаде, тим більше найближчим часом, – говорить Сергій Забудський. – Сьогодні Національний банк упевнений, що різких коливань на валютному ринку найближчим часом не буде взагалі. Не передбачається ні девальвації, ні ревальвації гривні. Стосовно національної валюти Сполучених Штатів, то її курс щодо гривні не змінювався вже протягом останніх 5-ти років.

Але всі ми цікавимося міжнародною політикою і бачимо, яка зараз ситуація у США. Зрозуміло, що американський долар – це таке ж саме казначейське зобов’язання держави, як і гривня. Як і будь-яка інша валюта, він не може слугувати надійним джерелом заощадження коштів. До речі, наші люди вже починають розуміти цю просту істину. Якщо раніше, скажімо, у 2008 році, понад 46 відсотків українців зберігали свої вклади в іноземній валюті, то сьогодні не більше 36,5 відсотків. Це говорить про те, що люди віддають перевагу вкладам у національній грошовій одиниці. Про це свідчить ще й той факт, що за 8 місяців нинішнього року вклади населення в національній валюті зросли на 1 мільярд 74 мільйони гривень, а у валюті США зменшилися на 500 тисяч.

Зберігати кошти в доларах просто невигідно й незручно. По-перше, ми живемо в Україні й оплату всіх рахунків, платежів, придбань і витрат людина проводить у гривнях. Зарплату чи пенсію отримує теж у національній валюті. По-друге, маючи справу з валютою, людина втрачає двічі. Перший раз, коли купує, другий – коли продає. По-третє, існує велика різниця у відсоткових ставках за збереження на депозитних рахунках коштів у національній та іноземній валютах. Для прикладу, візьмемо 8 тисяч гривень і покладемо їх на депозит. Сьогодні відсоткова ставка тримається на рівні 17 – 18 відсотків. Це значить, що через рік до нашої суми додасться ще 1 360 гривень. Якщо ми переведемо ці ж 8 тисяч в долари і покладемо на депозит, то отримаємо через рік всього 560 гривень, оскільки відсоткова ставка іноземної валюти становить 7 відсотків. Причому ставка по долару залишається на цьому рівні вже протягом 5 років, а от ставка по гривні весь час росте.

Інфляція ж, якої так бояться деякі громадяни, у цьому випадку взагалі не показова, оскільки вона впливає не на вклад, а на вартість того продукту чи послуги, які в кінцевому результаті всеодно доведеться оплачувати лише за допомогою національної валюти. З урахуванням усіх цих факторів нині можна переконливо стверджувати, що національна грошова одиниця залишається найкращою формою збереження накопичених коштів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x