Районна лікарня у Шполі залишається

Районна лікарня у Шполі залишається

У цьому «Нову Добу» переконує головний лікар районної лікарні Василь Уманець.

В останній день жовтня у Шполі відбулася позачергова 26-та сесія районної ради. Єдине питання, що виносилося на розгляд депутатів, було питання «реформування галузі охорони здоров’я в Шполянському районі». Це було сприйнято опозиційними силами й жителями району, а також кореспондентом «Нової Доби», як реорганізація райлікарні у Центр надання первинної медико-санітарної допомоги.

Василь Уманець, який до того ж є депутатом Черкаської обласної ради, пояснив, що таке твердження помилкове.
– Просто зараз відбувається процес реформування галузі. Лікувальні заклади реформуються, створюється первинний, вторинний та третинний рівень надання медичних послуг. Це означає, що в районі буде первинний рівень надання медичних послуг, до якого входитимуть ФАПи, амбулаторії і Центр надання первинної медико-санітарної допомоги. У Центрі людям надаватимуть допомогу терапевти, педіатри ті сімейні лікарі. А районна лікарня стає закладом вторинного рівня. Там медичні послуги надаватимуть фахівці більш вузького профілю: хірурги, офтальмологи тощо. Жодне відділення лікарні не скоротилося і не скорочуватиметься. Працівники також скорочені не будуть, вони перейдуть на роботу або до Центру, або залишаться у лікарні. До того ж у лікарні створиться діагностичний центр, до якого увійдуть різноманітні лабораторії, УЗД та інше. Зважаючи на те, який високий рівень матеріально-технічного забезпечення нашої лікарні, яке в нас новітнє обладнання, я запевняю: нашій лікарні нічого не загрожує, її не закриють.

Чому ж такі кроки на поліпшення медичного обслуговування сприймаються людьми навпаки, як зазіхання на їхній добробут?
– Будь-які новації, зміни, перебудови часто викликають у людей побоювання і несприйняття, і це надзвичайно ускладнює процес реорганізації, але не зважаючи на політичні погляди, реформа необхідна, від вирішення даного питання залежить здоров’я і благополуччя жителів Шполянського району, – вважає голова районної державної адміністрації Олександр Черевко.

У заступника директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Олега Найдана теж є своє пояснення.
– На сьогодні в Черкаській області структура первинної медичної допомоги розпорошена, організаційно та функціонально поєднана з вторинною медичною допомогою та, фактично, надається багатьма спеціалістами і структурними підрозділами лікувально-профілактичних закладів. Так, у складі центральної районної лікарні функціонують стаціонарне та поліклінічне відділення.

В свою чергу, в складі поліклініки працюють сімейні лікарі, дільничні терапевти, дільничні педіатри, а також вузькі спеціалісти (офтальмолог, отоларинголог, травматолог, хірург, невролог), тобто ті, які надають медичну допомогу на вторинному рівні. Це все ускладнює управління якістю первинної допомоги.
Шляхом вирішення цієї проблеми є функціональне та структурне виділення первинної медичної допомоги через створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги (Центр).
Центр ПМСД – це структура, подібна до лікарні. Але, на відміну від лікарні, де підрозділи різняться (поліклініка, дитяча консультація), до складу Центру входять підрозділи – лікарські амбулаторії загальної практики-сімейної медицини та фельдшерсько-акушерські пункти.
У цих Центрах буде надаватись первинна медична допомога, а це, у свою чергу, передбачає: перше – надання консультації, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, здійснення профілактики; друге – направлення відповідно до медичних показань пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, для надання йому спеціалізованої або високоспеціалізованої медичної допомоги; а також надання невідкладної медичної допомоги в разі гострого розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнта, який не потребує екстреної, спеціалізованої або високоспеціалізованої медичної допомоги.

Фото з офіційного сайту Шполянської районної ради

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x