Вперше за останнє десятиліття на ринку цукру під час сезону переробки спостерігається зростання його вартості. Тільки за минулий тиждень оптова ціна на продукт підвищилася на 9%. Учасники ринку пояснюють подорожчання тим, що не можуть продовжувати працювати собі у збиток, як це було у минулі два сезони, коли ціна цукру була нижчою від його собівартості. Але в Мінагрополітики не бачать об\’єктивних причин для зростання ціни цукру, пише “КоммерсантЪ-Україна”.
Середня оптова ціна на цукор за останній тиждень підвищилася на 9,1 %, до 6 тис. грн за тонну станом на 1 листопада. Такі дані оприлюднили одразу кілька агентств: \” АПК -Інформ\”, AAA і \”ПроАгро\”.
– На цукровому ринку така ситуація спостерігається вперше за останні десять років, коли в сезон цукроваріння ціни на продукцію не падають, а, навпаки, ростуть, – відзначає незалежний експерт ринку цукру Олексій Крутибич (колишній топ-менеджер агрокомпаній \”Укррос\” і \” Інсеко\” ) .
Топ- менеджер однієї з великих роздрібних мереж сказав, що закупівельна ціна на цукор почала підвищуватися більше тижня тому.
– Цей рік є нетиповим в порівнянні з попередніми двома, зазначає голова правління Національної асоціації цукровиробників\” Укрцукор\” Микола Ярчук. – Тоді спостерігалося перевиробництво цукру. Тоді як в цьому виробництво різко скоротилося, практично наполовину, – пояснює пан Ярчук.
Минулого сезону було вироблено 2,3 млн т цукру, тоді як за підсумками цього сезону прогнозований обсяг складе 1,3-1,4 млн т. Фахівці вважають, що на виробництво вплинула дощова погода, через це виникли проблеми зі збиранням врожаю цукрових буряків.
За словами пана Ярчука, на це також вплинув профіцит цукру в країні, яка призвела до падіння цін на нього – якщо влітку 2011 року вони досягали 9 тис. грн/т , то протягом останніх двох років коливаються в межах 4,5-5, 5 тис. грн/т, в результаті чого з ринку пішли деякі виробники. Пан Крутибич відзначає, що зараз переробкою займаються 38 заводів, тоді як минулого року – більше 60 підприємств.
– Виробники не можуть постійно працювати в збиток, тому зараз ми спостерігаємо зростання цін на цукор, – зазначає член комітету Верховної ради з питань аграрної політики і земельних відносин Геннадій Бобов (Партія регіонів), який ще недавно очолював цукрову компанію \”Панда\”. –Собівартість виробництва цукру становить 6,2-6,5 грн/кг , а продається він у середньому по 5,2 грн. Торік через закриття заводів було скорочено близько 40 тис. робітників. Цього року такого профіциту вже не буде, це дозволяє заводам підвищити ціну.
Втім, у Міністерстві аграрної політики і продовольства не бачать причин для підвищення цін на цукор. Для зміни ціни підстав немає.
– Швидше за все, учасники ринку розхитують кон\’юнктуру, може бути, спеціально, щоб підняти ціну на цукор, – зазначив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Іван Бісюк. – Внутрішнє споживання цукру становить 1,8 млн т. Враховуючи прогнозований обсяг виробництва і залишок у 900 тис. т цукру, перехідний залишок на наступний рік складе більше 400 тис. т.
Учасники ринку менш оптимістичні у своїх прогнозах.
– Внутрішнє споживання цукру скоротиться з звичайних 1,8 млн т до 1,5-1,6 млн т. Це пов\’язано з тим, що компанії Roshen заборонили експортувати продукцію до Росії. Перехідні залишки істотно не впливають на ринок. Тому, враховуючи прогнозовані обсяги виробництва, у поточному році буде невеликий дефіцит, – прогнозує пан Бобов. – Для виживання галузі оптова ціна на цукор повинна становити 7 тис. грн. Якщо ціна не підніметься, в наступному році залишиться 15 заводів.