В області створено 21 центр первинної медико-санітарної допомоги

В області створено 21 центр первинної медико-санітарної допомоги

У ході проведення позачергової сесії Черкаської районної ради депутати підтримали рішення про створення комунального закладу «Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» районної ради, затвердили Статут та призначили Анатолія Коваленка на посаду головного лікаря закладу. Також цього дня ухвалили рішення про створення комунального закладу районної ради «Чорнобаївський центр первинної медико-санітарної допомоги» й депутати Чорнобаївської районної ради. Разом з цими відтепер в області діятиме 21 заклад первинної медичної допомоги: у Черкасах, Умані, Ватутіному, Смілі та в 13 районах області. про це «Нова Доба» дізналася в департаменті охорони здоров’я Черкаської ОДА.

– У Черкаській області структура первинної медичної допомоги розпорошена, організаційно та функціонально поєднана з вторинною медичною допомогою та, фактично, надається багатьма спеціалістами і структурними підрозділами лікувально-профілактичних закладів, – відзначає директор департаменту охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Володимир Брожик. – Так, у поліклінічних відділеннях центральних районних лікарень працюють сімейні лікарі, дільничні терапевти, дільничні педіатри, а також вузькі спеціалісти (офтальмолог, отоларинголог, травматолог, хірург, невролог), тобто ті, які надають медичну допомогу на вторинному рівні. Це все ускладнює управління якістю первинної допомоги. Шляхом вирішення цієї проблеми є функціональне та структурне виділення первинної медичної допомоги через створення центрів первинної медико-санітарної допомоги. Завдання центру полягає у забезпеченні для населення рівної доступності послуг первинної медичної допомоги належної якості та у проведенні своєчасної й якісної диспансеризації населення.

В рамках реформування галузі охорони здоров’я, створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) передбачається в усіх районах області.

Довідково:
Центр ПМСД – це структура, подібна до лікарні. До складу Центру входять лікувально-профілактичні підрозділи – лікарські амбулаторії загальної практики-сімейної медицини та фельдшерсько-акушерські пункти. У цих Центрах буде надаватись первинна медична допомога: надання консультацій, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних станів, здійснення профілактики; направлення відповідно до медичних показань пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, для надання йому спеціалізованої або високо спеціалізованої медичної допомоги; надання невідкладної медичної допомоги в разі гострого розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнта тощо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x