19 листопада – День скловиробника

19 листопада – День скловиробника

Скло, без якого нині не можна обійтися майже в жодній галузі людського життя і діяльності, було отримано понад п\’ять тисяч років тому. Найдавніші зразки виробів зі скла, що дійшли до нас, були виявлені при розкопках єгипетських міст.

На Русі виробництво художніх виробів зі скла (мозаїки, посуду, браслетів) існувало з початку ХІ сторіччя. Технологія виготовлення скла була перейнята від візантійців, і вже за часів Ярослава Мудрого київські майстри почали виготовляти свинцево-кремнеземне скло.

Незважаючи на настільки древню історію, масовий характер виробництво скла набуло лише наприкінці ХІХ сторіччя завдяки винаходу печі Сіменса-Мартіна і заводському виробництву соди. Листове ж скло – виріб взагалі сучасний: технологія його виготовлення була розроблена в другій половині ХХ століття.

19 листопада – День скловиробника

19 листопада – День працівників гідрометеорологічної служби

Державна гідрометеорологічна служба, яка функціонує в системі Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, відіграє ключову роль в отриманні даних про поточні та очікувані гідрометеорологічні умови. Також працівники Гідрометеослужби збирають і обробляють дані про сучасний клімат, його можливі коливання та зміни в майбутньому, прогнозування та попередження стихійних гідрометеорологічних явищ.

Щорічно організації гідрометеорологічної служби країни дають близько 275 тисяч прогнозів і попереджень, у тому числі близько 1,5 тисяч оперативних інформацій і спеціальних доповідей; більше 7 тисяч щоденних гідрометеорологічних бюлетенів, близько тисячі агрометбюллетеней, близько 80 тисяч метеорологічних і 100 тисяч авіаметеорологічних прогнозів, близько 5 тисяч попереджень про небезпечні та стихійні гідрометеорологічні явища.

19 листопада – День скловиробника

19 листопада – Міжнародний чоловічий день

Вперше це свято відзначили в 1999 році жителі Республіки Тринідад і Тобаго – острівної держави в південній частині Карибського моря, що складається з двох великих островів. Згодом це свято знайшов підтримку в інших країнах Карибського басейну, Австралії, Північної Америки, Азії, Європи і в Організації Об\’єднаних Націй.

Ідея проведення подібного свята звучала ще в 1960-х роках, коли з\’явилися пропозиції відзначати Міжнародний чоловічий день 23 лютого – за аналогією з Міжнародним жіночим днем, який відзначається 8 березня. Однак 30 років далі пропозицій справа не йшла. Лише на початку 1990-х років з ініціативи професора Томаса Оастера, який керував центром чоловічих досліджень при університеті міста Міссурі-Канзас, в США пройшли незначні заходи в лютому.

Правда, єдиною країною, що підтримала починання професора Оастера, стала Мальта. За підтримки Мальтійської асоціації за права чоловіків це свято відзначалося на Мальті кожен лютий до 2009 року. Потім Мальта – слідом за іншими країнами – перенесла святкування на листопад.

Ініціатором сьогоднішнього Міжнародного чоловічого дня став доктор Джерома Тілуксінгх з університету Вест-Індії. Він запропонував заснувати свято, яке підкреслить позитивну роль чоловіків у сім\’ї та суспільстві. Датою його проведення доктор Тілуксінгх вибрав 19 листопада – день народження власного батька, який, за його словами, був відмінним прикладом для наслідування.

19 листопада – День скловиробника

19 листопада – Всесвітній день туалету

19 листопада 2002 прогресивна світова громадськість вперше відзначила Всесвітній день туалету (World Toilet Day) – один із найоригінальніших і, за традицією, веселих свят.

День 19 листопада був проголошений Всесвітнім днем туалету в 2001 році в ході міжнародної конференції в Сінгапурі, присвяченій проблемам туалетів. До речі, місце проведення конференції було обрано невипадково: Сінгапур славиться бездоганною чистотою відхожих місць.

Більше 200 делегатів із Азії, Європи і Північної Америки, які представляли 17 національних туалетних асоціацій, зустрілися, щоб обговорити проблеми і розглянути нові концепції розвитку туалетної справи. Результатом зустрічі стало утворення Всесвітньої туалетної організації (World Toilet Organization), яка й стала ініціатором створення цього незвичайного свята.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x