В Черкасах кожна 4 новонароджена дитина – потенційний алкоголік?

В Черкасах кожна 4 новонароджена дитина – потенційний алкоголік?

Соціальні дослідження свідчать, що у віці до 10 років 40% хлопчиків і 20 % дівчаток уже пробували алкоголь; у 10-12 років алкогольні напої вживав кожен другий школяр. За даними Всесвітньої організації здоров’я Україна перебуває на першому місці серед країн світу по вживанню алкоголю дітьми. Із фахівцями у сфері лікування алкозалежності спілкувався власний кореспондент «Нової Доби».

– Кожна 4 дитина у нас уже народжується алкоголіком. Це значить що у неї вже закладено ген алкоголізму, існування якого вже давно доведено вченими. Цей ген викликає в людини схильність до непомірного вживання алкоголю, – каже відомий в Україні та за її межами лікар-психіатр, кандидат психологічних наук, професор Надія Бурмака.

Черкащина, як і вся Україна, «родючий грунт» для того, аби цей ген «розквітнув» у всій своїй красі. Замість інформації про наслідки, до яких може призвести вживання алкоголю, в голови наших дітей вкладаються позитивне ставлення до алкоголю. Герої рекламних роликів ніби кричать: «Вживай алкоголь, і в тебе буде все: кохання, дружба, кар’єра». Крім того пиво чи слабоалкогольні напої вже давно не вважаються алкоголем, їх навіть вважають їх «дівчачими» напоями. Тому в Черкасах ніхто й не дивується, якщо посеред вулиці стоїть юрба молодих людей 16-18 років, а в руках кожного пляшка пива. Та лікарі наголошують: саме вживання пива призводить до виникнення алкоголізму найчастіше.

– Шанси швидко стати алкоголіком в дитинстві збільшуються, якщо міцні напої вживали батьки дитини, бабусі та дідусі. В такому випадку людина спивається максимум за 2 роки, – каже дитячий психіатр Дмитро Гавриленко. – Якщо ж «тісне знайомство з алкоголем» повторюється у сім’ї четверте покоління поспіль, залежність виникає майже одразу. Більше того, в такої людини прогресують суттєві проблеми із психікою.

Фахівці впевнені, що загострення питання дитячого алкоголізму і наркоманії у нашій країні виникло ще й через те, що вихованню молоді нині не приділяється належної уваги. Але ж діти підростуть. Мине з десяток років й представники саме цього покоління керуватимуть процесами у державі!

– Про згубний вплив алкоголю дітям розповідають лише на уроках ОБЖ, – пояснює Надія Бурмака. – Але на 8-ми уроках на місяць, вчителі мають розповісти школярам про небезпеку радіації, навчити правильно надавати першу медичну допомогу та переходити вулицю на зелене світло… Часу розповідати про алкоголь і наркотики, просто немає.

Та й що там розповідати. Перш за все діти вчаться не з розмов. Вони копіюють поведінку своїх батьків. Як вони зазвичай відпочивають? Звичайний сценарій будь-якого свята і не тільки: алкоголь, цигарки і шашлики. При цьому нормою вважається дати навіть маленькій дитині вина чи пива.

– У моїй практиці був випадок, коли 12-річного хлопчика власна бабуся споїла за півроку. У своєму віці він вже відчув, що таке похмільний синдром, – каже Надія Бурмака. – В іншому випадку батько, випиваючи, регулярно давав 2-річній дочці по півсклянки пива і вважав це нормальним! Але алкоголь має надзвичайний вплив на дитячу психіку, тому алкоголізм у дітей формується навіть від найменших доз.

На жаль, сьогодні й справді рідкість – зустріти молоду людину, яка жодного разу не вживала алкоголь. А на лікування до наркологів та психіатрів усе частіше потрапляють алкоголіки у віці до 20 років. Лікарі запевняють, що боротися з дитячим алкоголізмом потрібно починати початковій стадії. І, якщо вже так сталося, що батьки нічого не можуть вдіяти самостійно, не варто зволікати, краще звернутись до професіоналів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x