Виборчу систему необхідно терміново змінювати

Виборчу систему необхідно терміново змінювати

Такий висновок зробив Голова Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Олександр Черненко після аналізу виборчої кампанії на 5 проблемних округах. Про це «Нова Доба» дізналася з блогу експерта.

– Дійсно, Україна знову продемонстрували усьому світу, що вибори без «тітушок» під дільницями та ОВК, це – не вибори. Я думаю, якщо далі так піде, то словосполучення «особи спортивної зовнішності» треба буде прописати у законі про вибори, щоб у майбутньому ні в кого не виникало питань, що вони там роблять: відволікають увагу чи дійсно на щось впливають.

Так само в законодавстві треба буде відзначити, що 25 доларів (а якщо повезе і всі 50) за голос – це також в межах норми. Ну не може ж бути так, що в Україні виборці «ненормальні».

Окрім того, в Законі виявилася непотрібною заборона на скасування реєстрації кандидата вже після реєстрації (до речі, нагадаю, це називали найбільшою перемогою опозиції під час голосування за цей Закон). Бо практика показує, що якщо дуже хочеться – то можна. Навіщо тоді переобтяжувати законодавство положеннями, які не працюють.

Але це все іронія. Сумна правда полягає в тому, що мажоритарні вибори інакшими бути не можуть. І справа сьогодні не в прізвищах тих, кого за підсумками підрахунку визнали переможцями. Справа в системі. На 5 округах всі \”достоїнства\” мажоритарки ми побачили в концентрованому вигляді.

Сьогодні, звичайно, можна пікетувати ЦВК і йти в суд з оскарженням результатів. Але вже очевидно, що це нічого не дасть. З формальної точки зори вибори легітимні – це вам скаже будь-який юрист. Більшість міжнародних спостерігачів (а їх на цих виборах було більш ніж достатньо) не мають значних претензій до підрахунку голосів. Нагадаю – саме підрахунок призвів до того, що рік тому на цих округах результати виборів так і не встановили.

Тим більше, що за діючим законом визнати вибори недійсними в межах округу неможливо. ЦВК, зробивши це рік тому, вийшла межі своїх повноважень. Можна спробувати скасувати вибори на окремих дільницях, але це ні нащо не вплине. Та навіть для цього підстав недостатньо.

Тому сьогодні дуже чітко потрібно артикулювати питання зміни виборчої системи, перехід до відкритих списків. Це має стати не другорядною, а однією з першочергових вимог Майдану.

Де, до речі, все частіше звучать вимоги дострокових парламентських виборів. Без зімни виборчої системи це завідомо програшний, якщо не сказати – самовбивчий, хід.

Ну і до питання «репетиції президентських виборів». Багато доводиться чути, що опозиція не готова змінювати президентський закон, щоб не зробити ще гірше. Але якщо в Законі про вибори президента не буде чітко роз\’яснено положення щодо «цензу осілості», не змінено принцип формування комісій, не буде наділено громадські організації правом спостерігати, то 5 округів дійсно стануть репетицією.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x