20 грудня – День міліції

20 грудня – День міліції

Найзлободенніші і поточні питання, пов’язані з дотриманням та охороною правопорядку в державі покладено на органи внутрішніх справ. Щодня і цілодобово, дуже часто наражаючи себе на смертельну небезпеку, несуть свою службу представники органів правопорядку, завдяки яким наша держава не прибуває в хаосі безчинств і зневаги до основоположних прав і свобод людини.

Міліція в Україні вважається державним озброєним органом виконавчої влади, який захищає життя, здоров\’я і права всіх громадян, їхнє майно, навколишнє середовище, а також інтереси всього суспільства і держави в цілому.

Святкування Дня міліції в Україні завжди проходить в таких підрозділах органів внутрішніх справ, як кримінальна, транспортна міліція, міліція громадської безпеки, державна автомобільна інспекція, спеціальна міліція й міліція охорони.

20 грудня - День міліції

Події
1637 — після капітуляції реєстровців під Боровицею гетьман нереєстрового запорізького козацтва Павлюк полонений поляками; страчений у Варшаві в березні 1638.
1753 — У Петербурзі видано царський указ про ліквідацію митного кордону між Гетьманщиною та рештою Російської імперії.
1868 — У Львові засноване українське товариство «Просвіта».
1880 — У Нью-Йорку на Бродвеї загорілися перші електричні вогні. Вулиця отримала другу назву — Великий Білий Шлях.
1892 — Інженери Александр Браун і Джордж Стіллман з американського містечка Сіракузи (шт. Нью-Йорк) отримали патент на пневматичні автомобільні шини. До цього шини робилися з монолітної гуми.
1906 — вперше «Кобзар» Тараса Шевченка виданий російською мовою.
1912 — Лондонською конференцією послів і Лондонським мирним договором, укладеним після першої Балканської війни, була визнана незалежність Албанії.
1917 — Створено Всеросійську надзвичайну комісію з боротьби із контрреволюцією та саботажем, яку очолив Фелікс Дзержинський.
1938 — американський інженер російського походження Володимир Зворикін, співробітник компанії Westinghouse Electronic Corporation запатентував два революційних пристрої — кінескоп та іконоскоп.
1991 — незалежність України визнали Киргизстан і Туркменистан.
1995 — встановлено дипломатичні відносини України з Боснією і Герцеговиною.
2000 — Парламент Великої Британії схвалив клонування людини, але винятково в медичних цілях.

20 грудня - День міліції

Народились
1805 — Томас Грем, шотландський хімік, якого часто називають «батьком колоїдної хімії».
1807 — Лозинський Йосип Іванович, етнограф, мовознавець, публіцист, діяч українського національного відродження.
1901 — Роберт ван де Грааф, американський фізик, винахідник високовольтного електростатичного прискорювача.
1917 — Гонсало Рохас, чилійський поет
1925 — Чекмак Вілор Петрович, боєць партизанского спротиву урумського (грецького) походження
1940 — Анатолій Резніков, радянський режисер мультиплікаційних фільмів (серіал про пригоди Кота Леопольда, «Раз ковбой, два ковбой»).
1942 — Жан-Клод Тріше, голова Європейського центрального банку (з 2003 року).
1946 — Урі Геллер, ізраїльський ілюзіоніст і штукар, який видає себе за екстрасенса. Став відомим завдяки трюкам зі згинанням легким дотиком металевих ложок, зупинкою механічного годинника на лондонській вежі Біг-Бен тощо.
1948 — Алан Парсонс, англійський музикант, звукорежисер, продюсер. Відомий завдяки роботі з Pink Floyd та Полом Маккартні.
1959 — Євген Червоненко, український підприємець, управлінець, державний, політичний і громадський діяч.
1980 — Ешлі Коул, англійський футболіст, лівий захисник лондонського «Челсі» і збірної Англії.

20 грудня - День міліції

Померли
1590 — Амбруаз Паре, французький лікар, якого вважають батьком сучасної хірургії. Заслуги Паре високо цінували сучасники: він був придворним хірургом чотирьох королів — Генріха II, Франциска II, Карла IX і Генріха III.
1688 — Антоній Радивиловський, проповідник-полеміст.
1968 — Джон Стейнбек, американський письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури, автор реалістичних романів («Миші і люди», «Грона гніву», «Схід Едему», «Зима тривоги нашої») і кіносценаріїв («Віва, Запата!»).
1974 — Андре Жоліве, французький композитор
1996 — Карл Саган, американський астроном, астрофізик та видатний популяризатор науки. Здобув світову славу за свої науково-популярні книги і телевізійний міні-серіал «Космос: Особиста мандрівка».
2008 — Ольга Лепешинська, радянська балерина, педагог, народна артистка СРСР.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x