14 січня – Василія Великого

14 січня – Василія Великого

Сьогодні Церква вшановує Василія Великого, відомого також як Василий Кесарийский. Цей святитель у 4 ст. був архієпископом Кесарії Каппадоійської і прославився як богослов, автор багатьох проповідей та ідей іконостаса.

В народі цей святий вважався покровителем свиней і всіх, хто брав участь у вирощенні цих тварин. Важалося, що цього дня у господі не повинно бути позичених грошей. А от позичати самому цього дня навпаки вважалося доброю прикметою. Свинина на столі цього дня була обов’язковим атрибутом і вважалася символом багатства і добробуту.

14 січня – Василія Великого

Події
1794 —Елізабет Хог Беннетт з Едома, штат Вірджинія, стала першою американською жінкою, якій було успішно зроблений кесарів розтин.
1918 — Отримано відповідь Ради народних комісарів про відмову вести мирні переговори з Українською Центральною Радою, з посиланням на останню ноту її, яка була сприйнята як образа.
1918 — У ніч на понеділок підрозділи українського полку ім. П.Дорошенка залишили м. Глухів після бою з червоногвардійським Московським загоном особливого призначення, підтриманим місцевими червоногвардійцями.
1918 — Українські частини Центральної Ради після 19-годинного бою змушені були під тиском більшовицьких підрозділів залишити м. Рівне, яке було захоплене ними напередодні.
1919 — Київ. Постановою Директорії УНР урядовці усіх відомств, призначені за часів П.Скоропадського, негайно звільнялися зі своїх посад. Нове призначення вони могли отримати лише за особливих умов: подання начальника та рекомендації громадських організацій.
1919 — Харків. Оприлюднення низки декретів Тимчасового робітничо-селянського уряду України, якими встановлювалася радянська форма влади в Україні: про організацію влади на місцях, утворення Військової ради Української радянської армії, про організацію Всеукраїнської Надзвичайної комісії та ін. Публікація декрету про присвоєння республіці назви Українська Радянська Соціалістична Республіка (УРСР).
1919 — Харків. Публікація постанови Тимчасового робітничо-селянського уряду України про переведення годинникової стрілки на 1 годину 25 хвилин уперед.
1919 — На засіданні Київської єврейської громади була заслухана надзвичайна доповідь про погроми і насильства над євреями, які мали місце в Україні. Страшні факти, наведені у доповіді, зробили велике враження на присутніх. Збори одностайно ухвалили резолюцію протесту.
1919 — 14-15 січня, Київ. Спільне засідання виконкому Всеукраїнської ради селянських депутатів з представниками губернських рад засудило політику Директорії і висунуло вимогу негайно ухвалити постанову про передачу влади виконкомам Всеросійських рад робітничих і селянських депутатів.
1919 — 14-19 січня, Одеса. Переговори уповноваженого представника УНР військового міністра генерала О.Грекова з командувачем союзних військ на півдні Росії генералом Д\’Ансельмом.
1943 — Війська 1-го Українського фронту здобули місто Славута (Кам\’янець-Подільська обл.) та райцентр Межирічі (Рівненська обл.). Наступ радянських військ зупинився, Житомирсько-Бердичевська наступальна операція завершилась в основному успішно.
1946 — Генеральна Асамблея ООН обрала Українську РСР членом Економічної і соціальної ради ООН.
1966 — Рада міністрів УРСР ухвалила постанову «Про ліквідацію рад народного господарства економічних районів УРСР».
1969 — У космос вирушив радянський космічний корабель «Союз-4», а наступного дня — «Союз-5».
1980 — Генеральна Асамблея ООН засудила інтервенцію СРСР в Афганістан і прийняла резолюцію, якою вимагала «негайно, безумовно і повністю вивести війська з Афганістану».
1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Мексикою.
2005 —космічний зонд «Гюйгенс» здійснив вдалу посадку на поверхню Титану.

14 січня – Василія Великого

Народились
83 до н. е. — Марк Антоній, римський полководець і державний діяч.
1855 — Опанас Сластіон, український живописець, графік, архітектор, мистецтвознавець і ентограф (†1933).
1882 — Іван Огієнко (митрополит Іларіон), український православний митрополит, мовознавець, історик церкви, культурний діяч (†1972).
1883 — Ніна Річчі (Марія Нієллі), відома французька модельєрка італійського походження. Відкрила у 1932 році разом із сином Дім моди Річчі, який існує досі й випускає одяг, парфуми, косметику та модні аксесуари.
1902 — Василь Минко, український драматург-комедіограф (†1989).
1907 — Комісаренко Василь, відомий український вчений, академік АН УРСР, організатор і директор Інституту ендокринології та обміну речовин (†1993).
1922 — Василь Гнєздилов, український архітектор і скульптор, лауреат Шевченківської премії (†1999).
1928 — Зимня Валентина Іванівна — українська актриса, театральний педагог, засл. актр. УРСР (1960).
1937 — Євген Гуцало, український прозаїк, поет, публіцист, кінодраматург, лауреат Шевченківської премії (†1995).
1973 — Джанкарло Фізікелла, італійський автогонщик, пілот Формули-1.
1973 — Василь Кардаш, український футболіст, півзахисник.

Померли
1742 — Едмонд Галлей, англійський астроном і геофізик
1898 — Льюїс Керрол, англійський математик і письменник, автор повістей «Аліса в країні чудес» і «Аліса в Задзеркаллі».
1966 — Сергій Корольов, конструктор ракетно-космічних систем (*1907).
2009 — Ян Каплицький, чеський архітектор

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x