Стати мільйонером може кожен

Стати мільйонером може кожен

Але лише грамотне поводження з грошима гарантує успіх
Надважливою задачею для кожного з нас сьогодні є робота над власною фінансовою грамотністю. Чому? Тому що в світі, в якому ми живемо майже усе пов’язано з грошима. Більше того, цей світ нестабільний та мінливий. Тут чи не кожен може «похизуватися» невдалими спробами інвестувати або накопичити гроші. Можливо, саме тому багато черкащан упевнені, що надійних способів примножити та зберегти кошти на сьогодні просто не існує. Але експерти з цього питання запевняють: це не так. Для того, щоб накопичити гроші на майбутнє необхідно лише навчитися контролювати те, що заробляємо.

Про різні способи заощаджувати дізнавався власний кореспондент Нової Доби”.

Яке накопичити бодай щось?
– Головне питання не в тому, скільки ви заробляєте. Значно важливіше те, скільки у вас залишається у підсумку. Адже можна отримувати 1000 доларів і витрачати 1000 доларів. Можна отримувати 20 000 дол. і витрачати 21 000 дол. Та хоч мільйон отримуєте, за такого розкладу у підсумку результат один: нуль або й мінус, – каже бізнес-тренер, керівник тренінгової компанії «Золотий компас» Сергій Шевченко.

Тисячі людей отримують заробітну плату, якої, в теорії, мало би вистачити на місяць, але вже за тиждень-два до наступної, вони вже змушені позичати у родичів чи друзів, бо в кишені діра. Крім того, нормальним у нашому суспільстві стало робити покупки в кредит. Хоча від більшості з них можна би було відмовитись. Отримавши заробітну плату віддаємо борги, щось беремо у кредит і… знову позичаємо гроші. Так і живемо, крутимось у замкненому колі нестачі грошей.
– Якщо до грошей проявити повагу, навчитися планувати сімейний бюджет можна, навіть з невисокою заробітною платою жити, насолоджуючись маленькими радощами в житті та ще й відкладати на майбутнє, – впевнений завідуючий відділенням «Обліку та фінансів» Черкаського державного бізнес-коледжу Максим Богун. – Для цього необхідно навчитися контролювати сімейний бюджет. А це значить: вести облік сімейних доходів і витрат, заздалегідь планувати покупки, не купувати дешеві неякісні речі, не робити спонтанних покупок «під настрій», не брати необдуманих кредитів.

Правила того, як зберегти та примножити гроші
– ніколи не живіть у кредит;
– завжди плануйте свої витрати, записуючи їх до окремого зошита;
– шукайте додаткові шляхи заробітку;
– не живіть у борг;
– відкладайте 10% від кожної заробленої суми.

Для того, щоб зміцнити свій фінансовий стан, необхідно фіксувати абсолютно всі доходи і видатки кожного члена сім’ї. Для цього протягом місяця-двох записувати всі видатки і доходи, в тому числі і додаткові: подарунки, премії, пенсії, допомоги тощо. Головне – створити звичку!
У кінці місяця – аналіз, чесний, акуратний і зрозумілий. Дуже корисно – думати на папері. Ви ніколи не зможете побачити рух грошей – звідки прийшли, скільки й куди пішло, «чорні діри» в особистому бюджеті, якщо цифри не лежать на папері. Повірте, відкриєте для себе багато цікавого.
– Колись одна х моїх клієнток за допомогою особистого фінансового звіту з подивом зясувала, що витрачає на улюблений шоколад 200 гривень щомісяця. А на таксі – 250. Враховуючи, що було це у 2004 році, ці звички пробивали чималі дірки в її бюджеті. Вона була шоковано, але, якщо знаєш, у чому проблема, вирішити її значно легше, ¬– розповів Сергій Шевченко.

Структура сбалансованого бюджету:
50-60% – обов’язкові платежі
20 – 30 % – витрати на відпочинок та розваги
10-20% – завжди необхідно заощаджувати

Економити можна на всьому. Наприклад, витрати на комунальні платежі зменшаться, якщо модернізувати своє житло. Для цього: встановити енергозберігаючі лампочки, лічильники на воду і газ, утеплити стіни та вікна. Крім того, статистика свідчить, більшість черкащан витрачають левову частку своїх доходів у супермаркетах. Часто, забігаючи в магазин за хлібом, ми купуємо безліч непотрібних товарів. Краще планувати похід до магазину не частіше 1-2 разів на тиждень, заздалегідь склавши список усього необхідного. Змінювати або розширювати його в магазині не можна.

– Для того, щоби не купити нічого зайвого, при собі має бути обмежена сума коштів. Рівно стільки, аби вистачило на придбання товарів, які є у списку, – ділиться власним досвідом Максим Богун. – Ще десять відсотків від суми варто взяти про всяк випадок (раптом змінилася ціна, або при підрахунках допущено помилку).
Експерти наголошують: не можна економити на всьому підряд – ні до чого хорошого це не призведе. Існують речі, економити на яких – злочин. Це повноцінне харчування, відпочинок, освіта. Інакше заощаджувати і економити – марна витрата часу. Навіщо чекати пільгового тролейбуса чи автобуса під холодним дощем, якщо можна спробувати зупинити попутку або замовити таксі? Не варто й казати, що захворювання значно дешевше попередити або вилікувати на початковій стадії, аніж рятувати життя, коли хвороба стане хронічною.

Здавалось би, жити суворо контролюючи кожну купюру сумно, й для більшості, практично неможливо. Але практика свідчить, що це не так. Подібний підхід до грошей дозволяє економити на лише непотрібних речах.
Звичайно, це не легко. В питанні збереження та заощадження коштів необхідно докласти зусиль. Але фахівці запевняють: дотримуючись простих правил, можна досить швидко вирішити свої фінансові проблеми і назавжди забути про питання, що хвилюють більшість сучасних людей: «Куди поділися гроші?»,«Нащо я взяв цей кредит?», «Де взяти гроші на відпустку?» тощо. Натомість виникнуть нові питання типу «Куди вкласти гроші?». Але це вже інше питання.
Краще інвестування грошей – це інвестування у себе: в здоров\’я, освіту, та самовдосконалення, подорожі, тощо. Не менш важлива інвестиція – діти, їхнє майбутнє та навчання. Ще краще – вкладати кошти у власний бізнес, успіх якого залежатиме в першу чергу від самого себе та вміння відчувати ринок. Щоправда, усе це – довгострокові інвестиції, які потребують зміни способу життя й потребують чималеньких зусиль. Для тих, хто до цього не готовий, примножити капітал швидше експерти пропонують в інший спосіб.

Банківські депозити
Цей спосіб примноження коштів ще в юності обрала для себе найбагатша людина світу Джон Рокфеллер. Як згадував сам мільярдер, до економності й ощадливості він прийшов через важку працю. Коли йому було лише 12 років, він разом з братами працював на полях успішного сусіда. Але роботи було багато. Змучений Джон щодня відкладав зароблені копійки в порцелянову скарбничку. Тоді йому здавалося, що він неодмінно стане згорбленим рабом цих блискучих монет. Але згодом юнак дізнався, що зберігати гроші можна на депозиті й про те, що якщо покласти в банк 60 доларів, можна отримати ті самі гроші протягом того ж самого часу, але робити при цьому нічого не потрібно. З того моменту гроші стали працювати на Рокфеллера.

На сьогоднішній день банки так само пропонують досить високий дохід по депозитах в національній валюті – 10 – 15% річних. В умовах відносно стабільного курсу гривні ( так, за даними управління статистики 2013 девальвація склала 2,77 %), Фонду гарантування вкладів це непоганий варіант. Необхідно лише обрати банк, відсоток побільше і відкривати рахунок. Особливо вибагливі можуть врахувати рейтинг банку вибагливих при виборі банку можна враховувати його рейтинг, який щороку оприлюднює Нацбанк України.

Щоправда, експерти наголошують, що відсотки у банках часто не випереджають реальну інфляцію, а отже, гроші в банку просто лежать. Але добре, хоч не тануть, як ті, які зберігають удома під матрацом. Всьому виною інфляція. Ось і цифри на підтвердження цього: офіційна інфляція в 2013 році, за повідомленням «Урядового кур’єра», склала 0,5 %. Реальна ж інфляція, на думку експертів, у 2013 році склала не менше 8 – 10%. Відповідно реальний заробіток по депозитах більш ніж вдвічі менший очікуваного.

Якою буде ситуація надалі, передбачити важко. Багато чого залежить від того, чи виділить Росія в 2014 році обіцяні $ 15 млрд? Якою буде ціна на російський газ після її перегляду в кінці першого кварталу? Чи зуміє «Нафтогаз» погасити заборгованість перед «Газпромом», виплату якої перенесли на березень ? На своїй сторінці у Фейсбук Микола Азаров зазначив, що ці питання в першу чергу політичні. На жаль політична ситуація в Україні залишається нестабільною. Втім, все може виявитися не так погано. За останніми оптимістичними прогнозами експертів, до кінця 2014 року долар коштуватиме 8,5 гривні (девальвація 3%), а інфляція складе 2 – 3%. Тож, гривневий депозит може принести його власнику до 7 – 10% доходу.

Інвестиції в нерухомість
Серед багатьох побутує думка, нічого надійнішого, ніж покупка нерухомості, немає. Проте експерти відзначають, що протягом 2013 року вартість квадратного метра житла в Черкаській області, як і по всій Україні, знизилася. Ця тенденція зберігатиметься і надалі. Про це під час прес-конференції сказав член Ради ВСГО «Ріелторська палата України» Олександр Бондаренко.
– Ціни в прайсах не падають, але реально вони впали. І, думаю, зниження цін буде тривати, адже доходи українців не ростуть, а заощадження витрачаються на інші потреби. Зараз ринок нерухомості розглядається як місце зберігання коштів, – зазначив Бондаренко.
Нагадаємо, за словами експертів, найбільшим попитом серед українців користується житло економ-класу. В цей же час, згідно з результатами соціологічних досліджень, більше половини з тих, хто планує придбати житло, вибирають інвестування в нерухомість на початку будівництва.
Та, інвестуючи у нерухомість, потрібно пам’ятати, що цей «вклад» потребує додаткового вливання коштів. Згадаймо лише про поточні ремонти. Крім того, починаючи з 2014 року українців зобов’язали сплачувати податок на «зайві» квадратні метри. Об\’єктом оподаткування є квартири і будинки, що перевищують площу 120 кв. м і 250 кв. м відповідно. Платити доведеться й тим, хто є власником декількох квартир чи будинків. Сплачувати податки необхідно і тим, хто здає житло в оренду.

Фінансові спекуляції
Цей спосіб примножити власний капітал доступний не всім. Проте саме він дозволяє збільшити заощадження протягом відносно короткого терміну часу. Прихильники такого способу заробітку пояснюють свій вибір просто: навіщо вкладати гроші, наприклад, у цінні папери, чекати кілька років, щоби їхня кількість збільшилась, якщо можна купити активи і майже одразу їх перепродати. В такий спосіб одноразові прибутки можуть бути незначними, але регулярними, а гроші постійно перебувають у русі. З часом, за наявності достатнього досвіду та відповідного хисту, прибутки за одну операцію у аукціонерів можуть серйозно зрости. Але це тільки за умови, якщо серйозно взятися за справу. Спекулятивні інвестиції часто порівнюють з ювелірною роботою, яка вимагає від інвестора найвищої кваліфікації. До речі, саме фінансовими спекуляціями Джордж Сорос заробив свої мільярди.

«Як ви зберігаєте та примножуєте свої кошти?»

Стати мільйонером може кожен
Віталій Войцехівський, міський голова м. Золотоноші:

– Для того, щоб примножувати гроші, їх треба мати. А в кого вони є? Я не схильний до накопичення. Коли з’являється копійка, намагаюся витратити її з користю – на подорожі. Вкладаю, так би мовити, у позитивні враження. А давати поради людям, куди вкласти заощадження, де тримати, досить складно. Занадто нестійка фінансова ситуація у країні.

Стати мільйонером може кожен
Дмитро Вовк, начальник відділу культури і туризму Шполянської РДА:
– Щоби бути успішним, необхідно багато працювати, бажано за планом і в команді. А стосовно того, де зберігати гроші, то кожен вирішує це по-своєму. На мою думку, найкраще заощаджувати на банківському рахунку. По перше, там гроші будуть примножуватися, по-друге, банківська система інвестує в економіку країни. Це значить, що гроші принесуть прибуток і власнику й економіці України, а значить, і всім жителям області.

Стати мільйонером може кожен
Віталій Архип\’юк, голова Кам\’янської райдержадміністрації:
– Гроші треба заробити. Якщо вони є, то варіанти того, куди їх вкласти, зазвичай, з’являються самі собою. Звичайно, людям, у яких є сім’я, діти, накопичити суттєву суму дуже складно. Тож порадити читачам «Нової Доби» те, як умить стати заможними, складно. Є декілька порад для тих, хто хоче жити пристойно. Це: не влазити у борги, не брати кредити і постаратися не витрачати більше, ніж заробляєш.

Стати мільйонером може кожен
Ольга Гладун, директор обласного художнього музею:
– Часто ми збираємо гроші «на щось», наприклад, на відпустку. Мій секрет того, як заощадити – дуже сильно захотіти того, на що необхідно відкласти гроші. Можливо, відкласти й не вийде, але те, чого хочеш, обов’язково стане реальністю. Бо якщо щиро вірити та, головне, постійно візуалізувати мрію, гроші на бажану річ чи відпочинок прийдуть самі. Дієвість цього способу неодноразово перевіряла на собі. Так, коли дуже чогось хотіла, неочікувано одну зі своїх картин продавав чоловік, або я сама отримувала додаткове завдання, а значить, і заробіток. Гроші – це та енергетика, яку необхідно дуже хотіти привабити у своє життя, а отримавши, ставитися з повагою і не розтринькувати на дрібниці.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x