У майже 40% досліджених проб води зі свердловин та колодязів – перевищений вміст нітратів

У майже 40% досліджених проб води зі свердловин та колодязів – перевищений вміст нітратів

На Черкащині у майже половині досліджених проб води зі свердловин та колодязів – перевищений вміст нітратів. 83 перевірки джерел централізованого водопостачання та 28 – нецентралізованого, провели фахівці санепідемслужби області впродовж січня – жовтня 2013 року. Порушення виявлені відповідно у 18,1% та 37 % випадків. Про це «Новій Добі» повідомила начальник головного управління Держсанепідслужби у Черкаській області, головний державний санітарний лікар області Віра Чиж.

Серед основних порушень, за її словами, – неналежне утримання зон суворого режиму водозабірних свердловин, розміщення та облаштування джерел нецентралізованого водопостачання, незадовільний санітарно-технічний стан водорозподільних колонок тощо.

За поточний період року із джерел і мереж централізованого водопостачання держсанепідслужба області дослідила понад 2 тис проб питної води за санітарно-хімічними та майже 2,8 тис – за мікробіологічними показниками, з них гігієнічним вимогам не відповідали 6,1% та 6,2% проб відповідно, проти 6,4% та 1,8% за аналогічний період минулого року.

Дещо гірша якість питної води у джерелах нецентралізованого водопостачання. Так, гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідала у 39,9% досліджених проб води громадських свердловин та колодязів, що в основному пов’язано з перевищенням вмісту нітратів, за мікробіологічними – 14,3%. Погіршення якості води шахтних та трубчатих колодязів за бактеріологічними показниками в більшості випадків пов’язано з порушенням вимог санітарних норм і правил при облаштуванні та експлуатації.

За порушення вимог санітарного законодавства, подачу населенню питної води, що не відповідає гігієнічним вимогам, із посадових осіб стягнено 12 штрафів на суму 2 465 грн, застосовано 4 фінансові санкції на суму 1 116 грн, тимчасово відсторонено від роботи 122 працівники.

Проблема якісної питної води існує в усьому світі, і щороку вона загострюється дедалі більше. [url=https://novadoba.com.ua/1927-zabrudnennya-vody-nitratamy-naybilsha-problema-krynyc-u-silskiy-miscevosti.html]Майже 80 відсотків інфекційних та неінфекційних хвороб людей пов‘язані з вживанням неякісної питної води. Навіть такі хвороби, як рак прямої кишки або рак сечового міхура можуть бути спровоковані неякісною водою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x