15 лютого – Стрітення Господнє

15 лютого – Стрітення Господнє

Відзначають його в пам’ять про те, як Свята Діва Марія принесла до Єрусалимського Храму Ісуса Христа на 40-й день після його народження (згідно з Законом Божим, з часу визволення євреїв із єгипетського полону, кожне перше немовля чоловічої статі належало Богові, і його треба було приносити до храму на 40-й день після народження).

Коли Діва Марія разом з Йосифом принесла Ісуса до храму, їх зустрів там сивий старий Симеон, який чекав зустрічі з Господом вже багато років. Згідно з Євангелієм від Луки, Симеон був праведником, але він таки не повірив у можливість народження Спасителя від Діви Марії. І тоді Дух Святий напророчив йому, що він зможе вмерти лише тоді, як побачить народження Господа. Те й здійснилося – Симеон міг одержати тепер вічний спокій. Перед смертю старець Симеон сповістив, що Немовля, яке йому нарешті судилося побачити, вийде „на служіння спасіння людей”.

Звершивши все згідно з законом Господнім, Марія і Йосиф повернулися до Віфлеєму.

Урочисто відзначати цей день почали з кінця V століття.

15 лютого – День вшанува́ння уча́сників бойови́х дій на терито́рії і́нших держа́в

День встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи громадських організацій та з метою вшанування громадян України, які виконували військовий обов\’язок на території інших держав…» згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників бойових дій на території інших держав» від 11 лютого 2004 р. № 180/2004.

Саме в цей день святкують річницю виведення радянських військ з Афганістану в 1989 році. В Російській Федерації і Білорусі цього дня відзначають День пам\’яті воїнів-інтернаціоналістів. Воїни-інтернаціоналісти створюють міцну структуру громадської організації, яка співпрацює з державними органами стосовно соціального захисту суспільства. З нагоди урочистого святкування Дня вшанування учасників бойових дій біля пам\’ятників загиблим воїнам-афганцям збираються ветерани та близькі загиблих, аби вшанувати солдатів та офіцерів, які з честю виконували свій службовий обов\’язок в горах Афганістану. Адже сьогодні відомо, що в спецоперації в Афганістані взяли участь 160 тисяч українців. Більше 3 тисяч із них не повернулося додому.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x