Черкаська школа №3 уже кілька років поспіль працює без спортзали

Черкаська школа №3 уже кілька років поспіль працює без спортзали

Черкаська школа №3 як й інші навчальні заклади 1 вересня розпочала свою роботу. Та знову як і кілька років поспіль, без спортивної зали. Її й досі ремонтують, чи правильніше сказати, там панує розруха. Директор школи дуже хоче, щоб учні колись побачили відремонтований спортивний зал. Недавно, а саме в 2013 році, школа відзначила свій 50-річний ювілей. А за цей час капітально її не ремонтували, тому зрозуміло, що приміщення спортзали потребувало відновлення. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Починаючи з 2009 року санітарні служби робили приписи про закриття спортивного залу. Спочатку проблеми були з покрівлею, яку відремонтували. Після ремонту покрівлі стеля також потребувала заміни. Електрообладнання стала непридатною для користування, почали випадати вікна. Сходи на другий поверх спортзали (де були роздягальні) ще в 60-х роках зроблені неправильно. Тепер же взагалі стали непридатними для користування. Тому дирекція змушена була закрити туалет і своїми силами перенести роздягальню на перший поверх. Санітарні служби декілька раз зверталися з листами про виділення коштів для ремонту спортзалу до міського голови та управлінських структур. Зрештою їхнім рішенням 2009 року спортивна зала була просто закрита.

– Не маючи зали, заняття проводили в теплу пору року на вулиці, а в інший час – у класах, адже в школі немає таких приміщень, де б можна було проводити уроки фізкультури, – розповідає директор школи Тетяна Єгорівна Ткаченко. – Для того, щоб проводити уроки фізкультури навіть і на вулиці, дітям треба десь переодягатися. Зараз вони це роблять у класах.
Завдяки неодноразовим зверненням батьківської громади до міської влади школу включили до Плану соціально-економічного розвитку міста, виділили кошти для проектної документації. Майже рік виготовляли проектну документація. Після виконання проекту виділили кошти для ремонту зали. На 2012 рік (коли здали проект) для виконання робіт потрібно було 500 тис грн. Але потім до проекту ще вносилися корективи, відповідно до яких збільшувалася й сума витрат.

Зрештою проектна документація була передана в департамент архітектури й містобудування й вони знайшли підрядну організацію для виконання робіт. Перед першим вересня 2013 року підрядники почали роботи.
– Підрядна організація отримала аванс – й приступила до робіт. З цієї організації працювали на об’єкті всього три особи: двоє виконували внутрішні роботи, один лагодив систему опалення. Коли почали робити систему опалення, вияснилося, що в проектній документації, листки, що стосуються системи опалення, були відсутні, але цю систему вже зробили, – продовжує далі розповідь Тетяна Єгорівна. – Під час демонтування старої системи опалення зникло 50 чавунних батарей. Доступу до спортзали, крім робітників, не мав ніхто. Було відкрите кримінальне провадження за фактом крадіжки батарей.
Як повідомив депутат Черкаської міської ради Володимир Халай, на сьогодні депутатським запитом це провадження поновлено.

– Старе опалення вони мали віддати школі, адже воно перебувало у них на балансі, а в результаті система опалення частково зникла, – зазначив Володимир Станіславович.
Коли вони робили нову систему опалення, порушили систему опалення майстерень і в зимовий період температура становила + 4 – + 5 ° С. Виявляється, вона неправильно була змонтована.
Цього підрядника, за ініціативи депутата Володимира Халая, викликали в департамент архітектури та містобудування. Його просили або відмовитися, або розпочати роботи. Але він зазначив, що нічого не робитиме, поки йому не перерахують аванс.
Директор департаменту архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради Артур Савін зазначає, що однією з найвагоміших проблем ремонту цього спортзалу є неправильно зроблений проект.
– Часто це відбувається через те, що сам процес планування і виконання робіт повинні відбуватися в одному році. Через це проектанта підганяють і він не може якісно підготувати документацію, – зазначив Артур Олександрович. – Підрядник «Дніпро-Моноліт» через затримку виплат приступив до робіт лише восени 2013 року. Коли він почав робити ремонт, то зрозумів, що через неякісний проект, він не може виконати той комплекс робіт для ремонту спортзали. Через це департамент архітектури повинен був коректувати проект. Відповідно виросла загальна вартість робіт. Але за договором підрядник все-таки повинен виконувати роботи. Та підрядник припинив ремонт, і в 2013 році там нічого не робили.

Він також відмовився виконувати будь-які роботи без авансу. Департамент хотів розірвати з ним співпрацю, але міський голова доручив продовжувати роботи саме з цим підрядником. Керівництво департаменту архітектури, містобудування та інспектування вважає, що доцільно було б замінити підрядника. Зараз це питання вирішується.
За договором підрядник мав закінчити роботи за 4,5 місяця. Але ремонтують приміщення й досі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x