Увага! У призначенні субсидій – нова форма декларації про доходи

Увага! У призначенні субсидій – нова форма декларації про доходи

Цього тижня набрала чинності Постанова за №475, яку 26 червня ухвалено Кабінетом Міністрів. Вона суттєво змінює принципи надання громадянам субсидій.

Зокрема, у новій формі декларації вже не потрібно вказувати дані про розмір доходів. Завдяки налагодженій співпраці з Державною фіскальною службою і Пенсійним фондом органи соціального захисту населення будуть самостійно отримувати дані про доходи людини.
Громадяни вказують лише вид отримуваного ними доходу і джерело (установу, підприємство чи організацію), з якого отримані кошти.
Більше того: згідно з зазначеною постановою, до сукупного доходу громадян не включатимуться окремі види доходів, зокрема: благодійна допомога, одноразова допомога від держави та органів місцевої влади (виплати інвалідам, ветеранам до 5 травня, сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції, матерям-героїням, допомога на поховання), грошове забезпечення військовослужбовців, які беруть участь в АТО, доходи від депозитів та деякі інші види доходів.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Відтепер можна за бажанням громадянина нараховувати субсидію не тільки на основі розміру доходів за попередній календарний рік, а й за попередні три місяці перед зверненням. Але для цього вже треба надати довідки про доходи. А пенсіонери, що не працюють, можуть оформлювати субсидію (якщо це первинне призначення пенсії) на підставі розміру пенсії за місяць, що передує зверненню.

Врегульоване питання надання субсидій фізичним особам – підприємцям. Так, для платників єдиного податку І групи встановлено мінімальний дохід, що враховується при обчисленні субсидії, у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних. Для ІІ і ІІІ груп мінімальний дохід встановлено в розмірі відповідно двох і трьох прожиткових мінімумів для працездатних громадян.

– До 1 вересня кожне домогосподарство області повторно отримає бланки заяви і оновленої декларації, які слід подавати для оформлення житлової субсидії. Разом з тим, можна використовувати і чинні на сьогодні бланки цих документів, – пояснює Алла Нечипоренко, заступник начальника управління соціальних виплат та документообігу – начальник відділу соціальних виплат та пільг департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА.

Важливим нововведенням є «відмова від штрафних санкцій за допущені громадянами помилки», які мали стягуватися у подвійному розмірі отриманої субсидії.
– На сьогодні на розгляді місцевих органів влади перебуває майже 47,7 тис. заяв на отримання субсидії, з яких майже половину задоволено, решта опрацьовуються. Відмовлено у призначенні менше, ніж 2 відсоткам громадян, – повідомляє Алла Михайлівна і радить громадянам, які з 1 липня (див. «Нова Доба» № 50-51 від 25 червня 2015 р.) втратили право на пільги, звертатися за житловими субсидіями, які цій категорії громадян будуть надаватися в першочерговому порядку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x