5 правил для хворого після інфаркту

5 правил для хворого після інфаркту

Ще зовсім недавно хворі, котрі перенесли інфаркт міокарда, ставали інвалідами назавжди. Нині більше 75% таких людей можуть уже через півроку продовжити нормальне життя. Для цього треба стежити за собою й дотримуватися 5-ти правил для відновлення після інфаркту.

1. Прийом ліків. Основні лікарські засоби, що призначаються під час реабілітації інфаркту міокарда, повинні запобігати розвитку атеросклерозу і тромбозів. Для цього рекомендують аспірин та бета-блокатори (анаприлін, обзидан), що відновлюють роботу міокарда і мають антиаритмічну і гіпотензивну дії. Попередити тромбозне нашарування і знизити атеросклеротичні явища в судинах допоможуть ліпостад і зокор.

2. Правильне харчування. Дієта після інфаркту має бути низькокалорійною (добова доза — 1600-2000 ккал). Варто виключити з раціону тваринні жири (основне джерело холестерину). М’ясо птиці їсти можна, але без жирних його частин. Особам, які хворіють на цукровий діабет і гіпертонією, не слід вживати солоного й гострого. Найкориснішою є їжа, що приготована на рослинних оліях (соняшниковій, оливковій, лляній, рапсовій). Стосовно прийому алкогольних напоїв, то це питання спірне: якщо вживати їх дозовано й грамотно, це дає певний антиатеросклеротичний ефект.

3. Реабілітація фізкультурою. Після виписки зі стаціонару, на жаль, людина припиняє виконувати спеціальні вправи, розпочаті в лікарні. Це дуже погано, оскільки, займаючись лікувальною фізкультурою, ризик смертності скорочується на 25%! Щодня тривалість реабілітаційних занять має становити 20—60 хвилин. Ці вправи сприяють наповненню органів кров’ю й поживними речовинами та нормалізують роботу нервової системи. Добре впливають на серцево-судинну систему ходьба, масаж, фізпроцедури, спеціальні ванни.

4. Відмова від куріння. Пацієнт, який переніс інфаркт, часто піддається повторним нападам. Тому важлива профілактика. Відмова від тютюнового диму є обов’язковою умовою життя після інфаркту, причому як через рік, так і через 10 років.

5. Санаторне лікування. Реабілітація в санаторії після інфаркту покращує психологічний стан хворого і додає нових сил. У перший рік після недуги доцільно лікуватися в спеціалізованих установах. Коли тан нормалізувався, і хворий почувається нормально, можна продовжити реабілітацію на приморських курортах.

Загалом життя людини після інфаркту має повернутися на той рівень, на якому воно було раніше. Так, це важка хвороба, але варто вміти приймати всі події стійко й долати проблеми цілеспрямовано і грамотно.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x