Як підготувати дитину до школи?

Як підготувати дитину до школи?

Перший клас – важке випробування не лише для дитини, а й для батьків. Їхнє чадо прямує в абсолютно нове середовище, а головне завдання батьків – допомогти дитині адаптуватися й звикнути до нових умов та колективу.
Про те, як психологічно підготувати малюка до школи, «Новій Добі» розповіла кандидат психологічних наук, директор психологічного центру «Добрий день» Ганна Парходько.

– Пам’ятайте, для дитини важлива кожна дрібниця: атмосфера, клас, куди йти та як не загубитися. Звертаючись до батьків, зазначу, що варто допомогти дитині подружитися з однокласниками, аби вона скоріше адаптувалася в колективі. Слід донести до дитини, що час звикати до самостійності й водночас налагоджувати контакт з вчителем.
– Із якими труднощами може зустрітися дитина, звикаючи до школи?
– Дуже важливим фактором у нормальній адаптації дитини та концентрації на навчанні є режим. Буває, що діти не витримують навантаження. Прокидаючись рано, малюк має займатися до обіду та відпочивати, адже діти звикли до сну в дитячому садочку. Водночас важливо лягати спати вчасно.
Проблема, з якою часто стикаються першачки, це шкільні туалети. Інколи вони бояться підняти руку, попроситися й вийти. Батькам варто звернути на це увагу, адже не завжди вчитель допоможе дитині.

– Наразі точиться багато суперечок між батьками, в якому віці віддавати дитину до школи. Яка Ваша думка з цього приводу?
– Зазначу, що деякі діти готові до школи в 6 років, а деякі – в 7. Проте з точки зору психології в шестирічному віці дитина не готова йти до школи, незважаючи на те, що може бути інтелектуально розвинутою. Звичайно, вирішувати треба залежно від темпераменту малечі. Надзвичайно важливо для дитини, котра йде в школу в 6 років, «програти» те, що її очікує. Тут батьки за допомогою іграшок можуть пояснити дитині, як треба поводитися, кого слухатися, що робити, а що – ні.
Варто донести до дитини, що вона буде в оточенні 20-30 інших дітей, тож інколи вчитель може не встигнути запитати, приділити увагу. Для дітей 6-7 років характерною є шкільна тривожність. Вона виявляється в тому, що дитина хоче виправдати очікування батьків. Потрібно прибрати з лексикону слова «обов’язково», «що б не сталося», «завжди». Як на мене, важливіше побажати дитині гарного настрою. Натомість, якщо її залякувати, нічого доброго з цього не вийде.

– Що Ви можете порадити батькам, аби адаптація до школи пройшла нормально?
– У такому ранньому віці важливе кожне досягнення. Тож успіхи необхідно помічати. Не варто переобтяжувати дитину позакласними заняттями, перш ніж вона адаптується до школи. В жодному разі не можна критикувати дитину, обговорювати клас та вчителя. Часто батьки помилково вважають, що вчитель має займатися дитиною повністю. Проте, окрім уроку, відповідальність за який несе педагог, має місце психологічний клімат, який забезпечити можуть лише батьки.

– А що робити батькам, якщо, повернувшись зі школи, дитина каже: «Я більше до школи не піду»?
– Спочатку необхідно поспівчувати. Можна попросити дитину намалювати малюнок, адже багато про що говорять кольори. Якщо переважає зелений та жовтий, значить, проблеми немає. Можливо, дитина просто трохи втомилася. Коричневий колір – велика тривога і страх. А червоний свідчить про втому й тривогу. Необхідно бути уважним до дитини, особливо перші три місяці. Вислухайте, поспівчувайте та спробуйте розібратися в проблемі. Вчитися діти хочуть завжди, тож усьому є причина.

КОМЕНТАР МЕДИКА:
Як підготувати організм дитини до школи, порадила дільничий педіатр Першої дитячої поліклініки Олена Ростиславівна Темченко.
– Дитина повинна правильно й збалансовано харчуватися. Необхідним для молодого організму є білок. Слід віддавати перевагу домашній курятині, кролику, нежирному м’ясу, океанічній рибі. Надзвичайно корисною є червона риба, проте треба дивитися на реакцію дитини. Джерелом вітамінів є домашні фрукти: яблука, груші, сливи та персики. Корисні також свіжі соки, наприклад, яблучний, морквяний, апельсиновий. Натомість вживати пакетовані соки не варто, адже жодних вітамінів вони не містять. Сухофрукти й горіхи – це джерело пектинів, які необхідні дитячому організму.
Найчастіше мама з татом вважають, що, віддавши дитину до школи, вони знімають із себе відповідальність. Насправді, ведучи дитину до школи, не слід забувати брати участь в її розвитку. Важливо проводити з дитиною вільний час. «Сімейні вихідні» – це не похід у торговий центр, де вашою дитиною займатимуться аніматори, поки ви здійснюєте покупки. Це сімейні вечері, прогулянки, виїзди на природу, ігри, розваги, спорт.

Що стосується секцій, то не варто переобтяжувати дитину гуртками до 2-3-го класу. Часто діти не витримують напруженого графіку школи, звідси й перевтома та недосип.
І ще одне. Наразі батьки часто відмовляються робити щеплення дитині. Зазначу що до вакцинації людство прийшло внаслідок смертей мільярдів людей. Я вважаю, що всі щеплення, які занесені до дитячого календаря, необхідно робити, адже це знизить ризик виникнення інфекції.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x