На Черкащині вакцинують дітей від поліомієліту за допомогою Ротарі

На Черкащині вакцинують дітей від поліомієліту за допомогою Ротарі

Сьогодні в готельному комплексі «Оптіма» відбулося розширене засідання Національного комітету Ротарійської програми Поліо Плюс в Україні щодо розширення участі Ротарі в кампанії СТОП ПОЛІО Україна. Представники найвідомішої благодійної організації у світі розповіли, яким чином вони збираються захистити дітей від небезпечної хвороби. Про це інформує кореспондент „Нової Доби”.

– Ротарі – це одна з найстаріших благодійних організацій у світі, клуби якої розташовуються по всьому світу. Ротарі веде гуманітарні програми по шести основних напрямках, один з яких – питання охорони здоров’я. Наша організація вже понад двадцять років бореться за повне викорінення поліоміеліту в світі, – говорить Геннадій Кройчек, обраний губернатор Ротарі Україна. – У 1985 році Ротарі ініціювало свою першу програму ПоліоПлюс, метою якої стала боротьба з поліомієлітом шляхом масової вакцинації дітей. Результати програми були дуже успішними і вже у 1988 році уряди різних країн створили Глобальну ініціативу по ліквідації поліомієліту (ГІЛП), щоб назавжди позбавити людство від цієї хвороби. Ініціатива є глобальним партнерством, в якому приймають участь національні уряди, ВОЗ, Ротарі Інтернешнл, Американський Центр з контролю і профілактики хвороб, ЮНІСЕФ, фонд Білла та Мелінди Гейтс. За час дії програми Поліо Плюс та ГІЛП було вакциновано 2,5 млрд. дітей у 122 країнах світу. За цей період Ротарі зібрало та направило на боротьбу з поліо $ 1,5 млрд. доларів США, а також тисячі волонтерів для участі в проведенні імунізацій. Програма з ліквідації поліомієліту стала однією з найбільш успішних глобальних програм у сфері громадського здоров’я за всі часи: завдяки їй, кількість випадків поліомієліту впала на 99%, з 350 000 випадків на рік у 1988 р. до лише 243 випадків у 2014.

На сьогодні залишилось лише дві країни – Афганістан та Пакістан, в яких розповсюдження дикого вірусу поліомієліта ніколи не припинялася. Однак, поліомієліт може розповсюджуватися із цих країн на сусідні та більш віддалені країни. Варто памятати, що поява поліомієліта будь де є загрозою для всіх дітей в світі. Він не рахується з кордонами або соціальним статусом і легко переміщується.

В 50-ті роки минулого століття в Україні було зареєстровано більш як 19 тисяч випадків захворювання на поліомієліт – так, тільки в 1958 році були паралізовані 3768 дітей. Потім за рахунок профілактики та планової вакцинації рівень захворюваності на цю хворобу почав знижуватися і в 1992-1996 роках в Україні було зареєстровано 32 випадки поліомієліту. Після цього за активної участі Ротарі в Україні та глобальних партнерів була проведена додаткова масова вакцинація близько 2 мільйонів дітей і надалі рівень планової вакцинації від поліомієліту тримався на рівні більш як 90% багато років.

Але, в липні 2015 року були зафіксовані 2 випадки захворювання дітей на поліомієліт на Закарпатті і наприкінці серпня 2015 року міжнародними організаціями з охорони здоров’я було підтверджено спалах поліомієліту в Україні. Причиною спалаху поліомієліту є хронічно низький рівень імунізації в країні за останні декілька років. У 2014 р. менше 50% дітей були вакциновані взагалі або вакциновані не повністю. В 2015 р. рівень імунізації проти поліомієліту серед дітей до 1 року впав ще більше, до 14%.

Згідно міжнародних норм в такому випадку неодмінно проводиться позапланова імунізація в три тури всіх дітей, що знаходяться у групі ризику (від 2-ох місяців до 6-ти років, а в третьому турі до 10-ти років). Таким чином МОЗ в Україні була розпочата Національна кампанія з імунізації за підтримки ВООЗ, ЮНІСЕФ. Перший тур імунізації вже закінчено. Його результати дуде позитивні – 53,7% дітей було вакциновано, але цього ще далеко не достатньо для отримання високого рівня колективного імунітету в країні. Початок наступного, другого туру запланований на 30.11.2015.

Результати першого туру свідчать про те, що є багато міфів маніпуляцій та викривлення інформації та фактів щодо вакцинації в Україні, як наслідок низький рівень довіри в суспільстві, як до позапланової кампанії так і до вакцинації в цілому.

СТОП ПОЛІО Україна – національна ініціатива Ротарі в Україні (Громадська Спілка \”Об\’єднання Ротарі клубів України»), ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров\’я) та Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ щодо підвищення обізнаності, соціальної відповідальності та суспільної мотивації населення України стосовно хвороби поліомієліт та необхідності проведення національної компанії з імунізації в Україні. Мета ініціативи – позитивно вплинути на формування суспільної свідомості щодо імунізації від поліомієліту та підвищити рівень вакцинації від цієї хвороби і підтвердити статус України, як країни вільної від поліомієліту.

Довідково: поліомієлітом називають дитячий спинальний параліч, також це захворювання відоме під назвою – хвороба Гейне-Медіна. Поліомієліт – це важке інфекційне захворювання, яке виникає в результаті попадання в організм фільтруючого вірусу (найдрібніший ентеровірус), який вражає сіру речовину передніх рогів спинного мозку, а також рухові ядра стовбура, що в результаті призводить до паралічу. Поліомієліт найчастіше вражає дітей віком до 5 років. У більшості інфікованих дітей хвороба проходить без симптомів. Проте, у деяких випадках інфекція може викликати параліч нижніх або верхніх кінцівок або навіть смерть, вражаючи нервову систему та зупиняючи функцію дихання. (За статистичними даними, поліомієліт викликає параліч в 1 із 200 випадків захворювань. Рівень смертності серед паралізованих сягає від 5 до 10%).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x