Як запобігти дитячому карієсу?

Як запобігти дитячому карієсу?

Дитячий карієс – захворювання, здатне викликати безліч неприємностей. Лікарі радять проходити огляд у лікаря-стоматолога раз на півроку, щоб попередити його виникнення. Але деякі батьки нехтують цією порадою. Іноді вони не усвідомлюють, що самі можуть нашкодити здоров’ю своїх дітей.

Про причини появи карієсу в дітей, профілактику та догляд за ротовою порожниною «Новій Добі» розповіла головний лікар, дитячий лікар-стоматолог КЗ «Черкаська міська дитяча стоматологічна поліклініка ЧМР» Беззубенко Валентина Анатоліївна.

– Наразі все більше й більше дітей раннього віку, які хворіють на карієс. Як Ви вважаєте, в чому причина?

– Насправді причин дуже багато. Їх можна розділити на місцеві причини та загальні. Місцеві причини: недостатня гігієна порожнини рота, надмірне вживання рафінованих вуглеводів (солодощів), недостатнє навантаження на зубощелепну систему, склад ротової рідини (слини). Із загальних причин –неповноцінне харчування, питна вода, спадковість, екологія, стан соматичного здоров’я дитини (хвороби і порушення функціонування органів і систем організмів).

– Говорячи про неправильне харчування, чим саме шкідливі солодощі дитячим зубам?

– Солодощі (вуглеводи) засвою­ються мікроорганізмами, які містяться в зубному нальоті і є важливим фактором адгезії (прилипання) мікробів до поверхні зуба, що в результаті їх розчеплення виробляються кислоти, які зумовлюють розрушення емалі.

– А що робити батькам, якщо дитина скаржиться на біль під час їжі?

– Безперечно, негайно звертатися до лікаря. Чим раніше дитина йде на огляд до спеціаліста, тим швидше вона звикає до лікаря, легше йде з ним на контакт, розуміє, що стоматолог має оглядати зубки й лікувати в разі потреби.

– Більшість людей вважають, що доглядати за ротовою порожниною і зубною емаллю треба з трьох або більше років. Як Ви вважаєте, коли саме треба починати доглядати за зубами?

– Очищення ротової порожнини потрібно починати з появою першого зуба. Це період 5-6 місяців і більше, в кожної дитини по-різному. Після прорізування на зубі формується наліт, очищають його за допомогою марлі, намотаної на палець, зволожують водою і чистять у напрямку від ясен до ріжучого краю. Можна використовувати, крім марлі, махрову тканину, змочену в теплій кип’ячій воді. На сьогодні випускають спеціальні серветки для догляду за зубами дітей. Коли дитина звикає до процедури, можна використовувати спеціальні м’які зубні щітки – щітки-напальники, виготовлені з силікону. До одного року зубні пасти використовувати не бажано.

– Як можна укріпити зубну емаль дитини?

– Існує безліч лікарських препаратів (гелі, лаки, мазі, електрофорез) для профілактики виникнення карієсу тимчасових і постійних зубів, особливо в перші два роки, коли прорізався зуб. У цей період емаль зуба вразлива до різноманітних чинників, що спричиняють виникнення карієсу. Тому дуже важливо в цей період, щоб укріпити зубну емаль у дитини, проводити якісну гігієну порожнини рота під контролем батьків і лікаря-стоматолога, вживати тверду їжу, а не їжу м’якої консистенції, дотримуватися повноцінної дієти, проводити загартовування організму.

– Що робити батькам, а особливо дітей раннього віку, аби вберегти дитину від карієсу?

– Передусім необхідно доглядати за ротовою порожниною з моменту появи першого зуба, бажано 1-2 рази в день проводити процедуру очищення від зубного нальоту, не вживати солодких компотів. Не можна дітям між основними прийомами їжі давати печиво, солодощі, не дозволяється надмірне вживання вуглеводів. Натомість вживати тверду їжу для розвитку зубощелепної системи і профілактики виникнення карієсу. Регулярно відвідувати лікаря-стоматолога.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x