Із квітня діє нова форма податкової накладної

Державна податкова інспекція у м. Черкаси доводить до відома платників ПДВ, що з квітня набирає чинності наказ Міністерства фінансів України від 31.12.15 р. №1307 «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної».

Зокрема, у новій формі накладної виключено дані про місцезнаходження покупця/продавця, номер телефона, вид цивільно-правового договору, форму проведених розрахунків. Водночас з’явилися графи для відображення постачання/придбання товарів/послуг філією (структурним підрозділом), яка фактично є стороною договору від імені головного підприємства – платника податку.
Окремо зазначено, що податкова накладна заповнюється державною мовою, графи, що мають вартісні показники, заповнюються в гривнях з копійками, цифрові реквізити заголовної частини податкової накладної (дата складання, порядковий номер, номер філії (структурного підрозділу), не повинні містити жодних інших знаків та символів.

Оновлена форма податкової накладної містить 2 розділи:
– Розділ А (рядки І-Х) – вносяться узагальнюючі дані за операціями, на які вона складається, зокрема, загальна сума ПДВ, обсяги постачання та інформація щодо зворотної тари (у разі її наявності);
– Розділ Б, в якому зазначається інформація про товари/послуги, за якими проведена операція, за якою складається ПН.
При цьому у табличній частині з’явилась нова графа 8 «Код ставки ПДВ».
У новому Порядку також прописані правила оформлення зведеної податкової накладної під час нарахування компенсуючих податкових зобов’язань за пп.198.5 ПКУ. У таких зведених податкових накладних у графі «Отримувач (покупець)» слід зазначати власне найменування (П.І.Б.), у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» – умовний ІПН «600000000000», а у верхній лівій частині – відповідний тип причини.

Звертаємо увагу на нормативні вимоги стосовно методики формування порядкового номера податкової накладної, а саме, порядковий номер податкової накладної:
– не може починатись на «0»;
– має містити лише цифрові значення, тобто не повинен містити літер чи інших символів. У клітинках порядкового номера, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються;

Порядковий номер податкової накладної має складається з двох частин:
– у першій частині (до знака дробу) проставляється порядковий номер, який відповідає послідовному номеру складеної платником податкової накладної протягом певного періоду. Нумерація складених податкових накладних ведеться платником ПДВ у довільній формі та порядку, але слід враховувати, що не допускається складання за однією датою податкових накладних з однаковим порядковим номером;
– у другій частині (після знака дробу) проставляється код виду діяльності, що передбачає спеціальний режим оподаткування (код 2 або 3), або код, що передбачає складання податкової накладної оператором інвестора за багатосторонньою угодою про розподіл продукції (код 5).
Згідно з п. 3 нового Порядку, всі податкові накладні підлягають реєстрації в ЄРПН за формою, чинною на день такої реєстрації.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x