У Черкасах відбувся ярмарок громадських організацій

У Черкасах відбувся ярмарок громадських організацій

Уперше в Черкасах відбувся ярмарок громадських організацій. Під час заходу представники різних громадських ініціатив розповідали про свою діяльність та намагалися залучити до свого кола нових прихильників. Після презентації відбулась дискусія громадських активістів із представниками обласної державної адміністрації та міжнародних інституцій. Захід був організований за ініціативи Черкаської ОДА, зокрема департаменту економічного розвитку. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

На форумі було представлено кілька десятків різноманітних громадських організацій, усіх можливих спрямувань. Один із них – волонтерський проект «Соdaline» – у якому найкращі програмісти та представники сфери IT-технологій навчають усіх охочих створювати власні сайти та програмне забезпечення. Навчання відбувається на базі Черкаського державного технологічного університету.

– Ми маємо вже перший випуск програмістів, які втілюють у життя свої соціальні проекти. Зараз відкриваємо 4 напрямки програмування, по 10 місць на кожне. Змушені були зробити конкурсний відбір, бо кількість охочих значно перевищує кількість тренерів. По суті, «Соdaline» є безкоштовним освітньо-навчальним центром, де усі охочі можуть навчитися програмувати з користю для суспільства, – пояснює учасниця проекту Ольга Брайко.
Також освітній проект, проте спрямований на розвиток творчих здібностей та створення власних ініціатив уже 9 років реалізовує у Черкасах «Інша освіта». Тренерська група «Інша освіта» працює в Україні, Польщі, Білорусії за підтримки країн ЄС.
Силами тренерів втілюються в життя такі проекти, як «Майстерня громадської активності» («кузня» громадських активістів), студія «Жива історія» (критичне осмислення історії України, збереження історичної пам’яті), «Майстерня сільських ініціатив».
– Навчання відбувається в інтерактивній формі, методами неформальної освіти – через дію, через практику, – пояснює тренер групи «Інша освіта» Юлія Кнюпа. – А головне завдання тренерів – сформувати в учасників громадянську позицію, розповісти їм про можливості втілення власних проектів, показати, де та як можна залучити ресурси.

У Черкасах відбувся ярмарок громадських організацій
У Черкасах відбувся ярмарок громадських організацій

«Майстерня сільських ініціатив» – шанс для молоді на самореалізацію

Одним із найоригінальніших проектів тренерської групи «Інша освіта» є створення «Майстерні сільських ініціатив». Завдяки цьому проекту шкільна молодь від 13 до 17 років має можливість навчитися проектному менеджменту та втілити власні ідеї в життя. Проект триває вже другий рік поспіль, охоплює 4 області України – Черкаську, Івано-Франківську, Донецьку та Дніпропетровську. Цьогоріч на Черкащині до ініціативи долучилися діти з двох районів – Черкаського та Чигиринського. Як розповідає регіональний координатор ініціативи Вікторія Феофілова, якщо торік їм складно було знайти навіть 16 учасників, то цього року на 21 місце в проекті організатори отримали близько 40 заявок, тому проводили конкурсний відбір.
– Торік було важко, бо ніхто ще не знав, що це за проект та які переваги він дає для дітей, – пояснює Вікторія Феофілова. Мені доводилось багато їздити школами, розповідати, працювати з дітьми, батьками, директорами. Цього року справа пішла набагато краще, адже перед очима у дітей – успіхи їхніх однолітків, – розповідає Вікторія Феофілова.

Суть проекту полягає у серії 6-денних тренінгів, у результаті яких учасники формують власну ініціативу та втілюють її в життя. Під час тренінгів їх навчають тому, як сформувати свою ідею, як залучити до її втілення інших людей, сформувати команду, знайти спонсорів, залучити ресурси. Як стверджує Вікторія Феофілова, минулорічні випускники втілили в життя такі ідеї, які не завжди під силу і дорослим людям.
– Ми спонсоруємо учасників, але дуже мінімально. Так, наприклад, минулорічний випускник «Майстерні» Микола Ананченко поставив собі за мету створити дитячий майданчик у селі Медведівка. На реалізацію цієї ідеї від отримав всього 900 гривень. Хлопець сам домовився з лісниками про будівельний матеріал, який використали під час будівництва майданчику, знайшов батьків, які зголосилися привести до фінального вигляду конструкції, відшукав спонсорів і як результат – діти мають місце для ігор. У селі Боровиця діти створили «зелений кабінет» – обладнали майданчик біля школи екомеблями, посадили квіти, розмалювали стіни і в теплу пору року мають можливість працювати на свіжому повітрі. У Головківці створили кінотеатр під відкритим небом – активісти назбирали грошей на вживаний проектор, який купили через Інтернет, обладнали галявину і мають місце для дозвілля. У Медведівці упорядкували криницю Максима Залізняка. У Мельниках – створили долину троянд. Приємно, що в цьому році, окрім перерахованих сіл, до нас ще приєдналися діти з Черкаського району – Худяків, Мошен, Лесьок та Білозір’я. Вони вже мали перший шестиденний тренінг в санаторії «Світанок», під час якого ми говорили про відповідальність – перед самим собою, своїм селом, країною, адже проект направлений не лише на особистісний ріст кожного учасника, а й на зміни в його селі. Саме тому ми беремо по 2-3 дітей з однієї школи, щоб по поверненню вони вже мали свою «міні-команду», – продовжує пані Вікторія.

Нині активні діти з Чигиринського та Черкаського районів пройшли першу фазу проекту «Майстерня ідей». У грудні їх чекає друга фаза «Майстерня дій», а в травні «Майстерня досвіду», під час якої нинішні учасники зустрінуться з випускниками минулого року. Випускники «Школи сільських ініціатив» з усієї України з’їдуться в Черкаси, щоб поділитися позитивним досвідом та власними напрацюваннями.

У Черкасах відбувся ярмарок громадських організацій

Грантуємо зміни

Після ярмарку відбулася друга частина форуму підтримки громадських ініціатив «Гарантуємо зміни», яка полягала в дискусії між представниками громадських організацій, ОДА та грантодавцями. Серед «форумчан» були також члени громадської організації «Діалог Черкащини».
– Ми новачки на теренах громадської діяльності, оскільки організація «Діалог Черкащини» утворена у травні поточного року, – повідомила голова громадської організації «Діалог Черкащини» Катерина Калініченко, – проте бачимо і своє місце у процесі (або на шляху) зміни нашого життя на краще. Повага і вдячність тим, хто організував і провів у нашому місті такий Форум. Ми мали можливість познайомитися з більш ніж 30-ма громадськими проектами активістів Черкащини, ознайомитися з різноманітними пропозиціями й просто поспілкуватися.
Як критично зауважив, відкриваючи дискусію, заступник голови Черкаської ОДА Юрій Сас, усі зміни, які відбувалися завдяки громадськості та усі приклади особистого успіху представників ГО, відбувалися не за підтримки обласної влади, а за підтримки українських та міжнародних грантодавців.

– У той же час, ми добре знаємо, що 1 гривня виділена в рамках конкурсного грантового фінансування завжди ефективніша за 1 гривню виділену просто в межах обласної програми, – зазначив Юрій Сас. – З іншого боку маємо проблему занадто великої «централізації» ГО в Черкасах. А за межами Черкас є дуже мало організацій, здатних якісно писати проектні заявки. До того ж, маємо нерозуміння самого поняття розвиток, коли, замість проектів з використанням новітніх, інноваційних, енергозберігаючих технологій чи певних ініціатив, спрямованих на особистісний розвиток, подають проекти на добудову довгобудів чи ремонт старих водогонів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x