Терпіння і розуміння: хто – в ліс, а хто – по дрова…

(Роздум четвертий з серії «Що таке любов?»)

Нагадаю, що зараз ми говоримо про терпіння і розуміння, які є важливими, хоча і не єдиними, характеристиками істинної любові.
Необхідність в цих якостях виникає ще й тому, що чоловіки і жінки багато в чому відрізняються – і фізіологічно, і психологічно. Навіть наш мозок у багатьох аспектах функціонує по-різному. Думаєте, ваш чоловік спеціально відкриває вночі кватирку в спальні, щоб ви застудилися? Або дружина спеціально дратує розмовами, як вам здається, «ні про що»? А ось і ні. Як правило, ми щиро намагаємося вдовольнити у шлюбі свої природні потреби, не завжди замислюючись – як це виглядає з боку і чи не ранить супруга.
Наведу цікавий факт про роботу головного мозку. Вчені виявили, що є досить багато відмінностей в роботі головного мозку чоловіків і жінок, але головна відмінність – в організації нейронних зв\’язків. У момент розумової діяльності чоловічий мозок створює більшість нейронних зв\’язків ВСЕРЕДИНІ кожної півкулі, а в жіночому мозку більшість нейронних зв\’язків виникає МІЖ двома півкулями.
Ось чому жінка вміє робити кілька справ одночасно. Так, для нас природно одночасно кип\’ятити молоко, дивитися телевізор і розмовляти по мобілці. Тільки чомусь молоко як правило збігає. Але якщо молоко кип\’ятить чоловік – він займається тільки цим, і більше нічим! Він думає тільки про молоко, дивиться тільки на молоко, і в цей час в світі для нього не існує нічого, крім молока. Як жінка, погоджуся, що це дуже непродуктивно, проте є і плюси – у чоловіків практично ніколи не збігає молоко.
Фізіологічно жінки набагато життєздатніше за чоловіків і за статистикою живуть довше. Та й взагалі – ми відрізняємося кожною клітиною свого тіла! (Тому що відповідна комбінація хромосом визначає нашу стать.)
Я процитую відомого американського психолога Джеймса Добсона (з його книги «Кохання на все життя»):
«У чоловічому організмі більш активний обмін речовин, ніж у жіночому. [Тому зазвичай в приміщенні, де жінці комфортно, чоловікові нестерпно жарко.]
У жінок шлунок, нирки, печінка і апендикс більше, а легені – менше.
Такі фізіологічні функції, як менструація, вагітність і годування грудьми – виняткова особливість жінок. І весь цей комплекс функцій впливає на те, що жінка відчуває і як себе веде.
У жіночому організмі більше число різних гормонів, ніж в чоловічому. Та ж сама залоза внутрішньої секреції – щитовидної – функціонує по-різному в організмі чоловіка і в організмі жінки. Жіноча щитовидка за розмірами більше і активніше. Щитовидка, також, впливає на шкіру у жінок: вона у них м\’яка, з більш рідким волосяним покривом, ніж у чоловіків.
Щитовидка визначає товщину шару підшкірного жиру, що, в свою чергу, позначається на зовнішності жінки.
Нарешті, щитовидка бере участь у формуванні більш рухомої жіночої психіки. Емоції жінок набагато більш нестійкі, в порівнянні з чоловічими; вони набагато частіше плачуть і сміються.
У крові у жінок міститься більший відсоток води. Червоних кров\’яних тілець на 20 відсотків менше, ніж у чоловіків. А так як саме ці клітини живлять організм киснем, жінки швидше втомлюються і частіше схильні до непритомності. (Їх життєздатність – явище іншого порядку.) Коли під час війни на англійських фабриках робочий день був збільшений з 10 до 12 годин, число нещасних випадків серед жінок підскочило до 150 відсотків. З чоловіками ж ніяких змін не відбувалося.
У звичайній фізичній силі чоловіки перевершують жінок на 50 відсотків. Серце у жінок б\’ється швидше, ніж у чоловіків (80 – проти 72 ударів в хвилину), кров\’яний тиск (на 10 одиниць нижче, ніж у чоловіків) змінюється щохвилини. Але високий тиск – частіше зустрічається у чоловіків. Дихання у жінок слабкіше, ніж у чоловіків: приблизно 7:10.
… Крім фізіологічних відмінностей, є ще відмінності психологічні. Мудрий і відданий чоловік прагне зрозуміти психологічні потреби своєї дружини, а коли зрозуміє, спробує їх задовільнити».
Отже, ми суттєво відрізняємося навіть за визначенням. Додайте сюди різний характер, різні звички і потреби… А тому не варто дивуватися, що іноді у нас «хто – в ліс, а хто – по дрова». Іронія цього відомого вислову полягає в тому, що насправді і дрова-то – в лісі, і ліс-то – повен дров. Так в чому ж неузгодженість і дисгармонія? Чому нашим невідповідностям не доповнити, не збагатити один одного? Невже обов\’язково їх протиставляти?
Наприклад: чоловікові жарко з дружиною під однією ковдрою. Він мучиться, погано спить і вранці почуває себе розбитим. Що робити? Адже не в кожній родині у чоловіка є окремий кабінет. Друзі, візьміть дві різних ковдри! Вітаю, ви збагатили своє сімейне життя.
Або – чоловікові необхідно щільно їсти три рази на день, і навіть обідає він удома, приїжджаючи для цього з роботи. Для нього це важливо. А дружині, хоч вона і домогосподарка, нестерпна думка про те, що їй потрібно «вбивати» кілька годин в день, стоячи біля плити. Вона б краще зайнялася вокалом або іншим самовдосконаленням. Як поєднати настільки різні інтереси?
Деякі жінки вирішують проблему так: «треба менше жерти» – кажуть вони чоловікові, і йдуть у своїх справах, залишаючи йому суху гречку і солоний огірок. Скажу відразу – це дуже погане рішення. Навіщо протиставляти ваші інтереси? Збагатіть себе: сприймайте приготування їжі як можливість самовдосконалення. Знайдіть пізнавальні, цікаві передачі в інтернеті і порайтеся на кухні під класичну музику, психологічний тренінг чи кулінарне шоу. І не буде голодувати ані ваш мозок, ані ваш чоловік.
Ще ситуація: дружина обожнює кішок. А чоловік їх з дитинства терпіти не може, особливо подерті дивани та літаючу всюди шерсть. Але для неї кішечка в домі – це важливо, це радість і антистрес.
«Або кішка, або я!» – це погане рішення. Постарайтеся збагатити своє життя: поцікавтеся сучасними дослідженнями, і виявиться, що гладити кішку дуже корисно для здоров\’я! Муркотіння теж має потужний терапевтичний ефект. У нетрадиційній медицині навіть є такий напрямок. Так що, прийшовши з роботи, із задоволенням прийміть сеанс кішкотерапії. Звичка швиденько пропилососити два рази в день і спеціальна іграшка для сточування котячих кігтиків вирішить інші проблеми.
Ці прості приклади демонструють, що будь-яка розбіжність інтересів і звичок чоловіка і дружини може стати як приводом для розриву, так і можливістю збагатити своє життя новими навичками і емоціями. Головне – не ставати в позицію протиставлення своїх інтересів інтересам супруга, а підійти творчо в пошуках того, як ви можете доповнити один одного.
(Далі буде)

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x