Чим нас годують у радіоефірах?

Чим нас годують у радіоефірах?

Музичні салати, смажена джинса, пряні балачки і рекламна солянка – не повний перелік меню з ефірів радіостанцій.

Нині в Україні є суспільне радіомовлення і комерційне. Їх не складно розрізнити на слух. У першому випадку тобі запропонують суспільно-політичні програми, розважальний контент і здебільшого українську музику. Бізнес-радіостанції орієнтуються на масового слухача і заповнюють ефір розважальними шоу, балаканиною і музикою на всі смаки.

Більшість радіо-груп належать до медіа-холдингів впливових осіб, політиків чи бізнесменів. Якщо слухати уважно, можна здогадатися, хто за цим стоїть, що досить помітно особливо у передвиборчий період.

Згідно із дослідженнями компанії «Kantar TNS в Україні», пересічний слухач проводить із радіо в середньому 4 години 20 хвилин на день, − пише «Детектор медіа». Слухають ФМ найчастіше на роботі, вдома та в автомобілі.

Чим нас годують у радіоефірах?

«Хто ці люди?» – скажеш ти

Нібито все можна знайти в інтернеті. Можна, та не всі шукають. Ми витрачаємо третину свого часу на соціальні мережі, слідкуючи за життями інших людей. Споживачі налаштовані сприймати інформацію, якою їх годують. Саме тому радіо і телебачення досі залишаються популярними.
Щоранку збираючись на роботу, я вмикаю радіо. Насамперед, аби швидше прокинутись і дізнатися новини. Зазвичай я чепурюся близько двох годин і встигаю двічі прослухати інформацію про затори, два випуски новин, гороскоп і двічі деякі треки у плейлисті. Уже знаю напам’ять слова усіх україномовних музичних новинок, бо вони щоранку повторюються. Але що прив’язує до конкретної радіостанції, то це ведучі. Ловлю себе а думці: завжди чекаю знайомі голоси в ефірі. Радійники часто гальмують спросоння, я люблю писати їм про це у соцмережах і потім слухати свої повідомлення назагал. А як ти розважаєшся зранку?

Звідки беруть музику, яку ти чуєш?

Зазвичай радіостанція укладає договір із виконавцем на ротацію конкретних пісень. Хто кому платить за це – залежить від популярності співака чи то гурту. Потрапити на радіо новачкам теж можливо, якщо пісня відповідатиме формату і сподобається власнику радіостанції. Для цього потрібно розмістити свій трек на доступній платформі типу Soundcloud або підписати контракт із відомим лейблом типу MoonRecords, який буде офіційним дистриб’ютором аудіопродукції. Ще один спосіб – відправляти свої роботи рандомно на всі радіостанції, раптом кудись зайде. Я особисто як автор пісень таке вмію і практикую. Щойно втраплю до ефіру – скину посилання. Мої колеги-музиканти теж активно займаються розсилками і вже мають перші контракти. Тому молодим бендам і виконавцям можу порадити робити якісний контент без матюків і не боятися показувати свої роботи назагал.

Наприклад, я щойно завантажила свіжий авторський трек «Чиsтий Кайф» у загальному доступі. Тут його можна прослухати і зберегти у свій плейлист:
https://soundcloud.com/victoria-pozhezha/pozhezha-s-the-pure-buzz?fbclid=IwAR2MLTMdWGRFiDEMnt4ztrKYegdv7QdXxiEI1m3pJMcUao-cw6AGWPDk6Kw

Чим нас годують у радіоефірах?

І про новини

Новинні випуски в радіоефірі трапляються щогодини по буднях і раз на три години у вихідні. Не в усіх так, бо це досить індивідуально для кожної радіостанції. В ідеалі у студію має приходити ведучий і зачитувати новини у прямому ефірі. На практиці так не виходить: випуски часто записують наперед, бо радійники теж люди, і їхній робочий день обмежений. Бувають екстрені випуски, якщо трапились надзвичайні події. Інформацію для новин беруть на дружніх ресурсах на умовах співпраці або ж із посиланнями на рейтингові медіа. Якраз у новинах маскують джинсу, наприклад, вказують на високі рейтинги торгових марок без посилань на джерело дослідження або акцентують на конкретних бізнес-групах чи виконавцях. Отут треба фільтрувати інформацію, щоб не проковтнути неякісний продукт. Не плутай морепродукти із м’ясом, виховуй свій музичний смак і споживай українське, бо воно того варте.

Про асортимент на сайтах інтернет-знайомств розкажу у наступному блозі. Будь собою із «Новою Добою»=)

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x