Як встигнути все і не проґавити літо

Як встигнути все і не проґавити літо

Якщо твої друзі постять фото з відпочинку, а ти маєш офісну засмагу і купу справ – ходи сюди. Поговоримо про літні musthave та як не згоріти на роботі у період відпусток. Насправді, щоб твій процесор не перегрівався, треба правильно розподілити час, відфільтрувати непотрібні справи і знайти розумний баланс між роботою і відпочинком. В теорії все супер, подивимось, як це працює.

Як встигнути все і не проґавити літо

Почнемо з того, як проходить твій день? У більшості середньостатистичних працівників однаково: ти прокидаєшся, можливо, робиш фізичні вправи, збираєшся, снідаєш, ідеш на роботу, там проводиш більшість часу, повертаєшся додому через магазини, вечеряєш, відпочиваєш. Це дуже загальний приклад режиму дня. Графік коригується, якщо є діти, додаткові зобов’язання або поїздки.
Від завантаження і рутини у тебе починає з\’являється поганий настрій, млявість, дискомфорт і відсутність бажання взагалі що-небудь робити. Тим паче влітку, коли фізично важко через спеку і морально через сусідів, що ведуть прямі трансляції з Мальти.
Тому нумо не сходити з розуму і включати у шалений графік час на відпочинок. Щоб не закінчити, як прем’єр-міністр Японії Кейдзо Обуті. Посадовець помер на робочому місці, бо мав лише три вихідні упродовж 20 місяців, і працював щонайменше 12 годин на добу. Не будь, як Кейдзо.
Пропоную тобі хоча б спробувати спланувати свій день. Особливо раджу зробити це скептикам, які не вірять у ефективність тайм-менеджменту. На власному прикладі переконалась: встигаю зробити утричі більше справ, коли складаю їх письмовий перелік і заохочую себе за вдале виконання.
Для цього вигадала власну часову сітку. Мені зручно планувати одразу на тиждень і окремо розписувати кожен день. У таблиці вказую день і число, «що потрібно зробити», «додаткові завдання» і сектор «чому не зробила». Потім ставлю собі оцінку від 1 до 5 за кожен пункт і підсумовую кількість балів. Таким чином змагаюся сама із собою і можу прослідкувати, який день був найпродуктивнішим і чому. Наприкінці тижня обіцяю собі приємність – похід у розважальний заклад, покупку речі або б’юті-послуги.

Як встигнути все і не проґавити літо

Зверни увагу, що обов’язковий пункт у таблиці – відпочинок. У моєму випадку це: дочитати книгу, подивитися відеоурок, зустрітися із друзями, вийти на прогулянку і так далі.
Іще один ефективний метод планування називається матриця Ейзенхауера. Вона складається із чотирьох секторів: «терміново і важливо», «нетерміново і важливо», «терміново і неважливо», «нетерміново і неважливо». Цей метод допомагає раціонально розподілити справи і відфільтрувати зайві.

Як встигнути все і не проґавити літо

Топ-правила ефективного тайм-менеджменту:
– Працювати у «продуктивні» години,
– розстановлювати пріоритети,
– фільтрувати інформацію,
– автоматизувати рутинну роботу,
– концентруватися на основному,
– спочатку найважчі завдання,
– планувати заздалегідь,
– працювати в офісі,
– навчитися говорити «ні»,
– взяти вихідний.

А тепер до літніх розваг. Якщо твоя відпустка за горами, а в кишенях не густо – складаємо список бюджетних локацій. Однозначно, це пляжі, парки, відкриті майданчики, фестивалі, концерти, виставки, спортивні івенти. Більшість із них безкоштовні, або вартують дешево. Перелік актуальних подій можна знайти тут https://novadoba.com.ua/59401-cikavi-podiyi-scho-chekayut-na-cherkaschan-uzhe-cymy-vykhidnymy.html

Як встигнути все і не проґавити літо
Автор фото – Олексій Юрін

Не виходячи з дому можна влаштувати читальню, кінотеатр, вечірку, чайну церемонію, хенд-мейд, спа-процедури, або кулінарний вечір.
Планувати дозвілля варто завчасно, щоб не метушитися і не марнувати час. Тому знаходимо анонс на кожен день, або організовуємо відпочинок власноруч. Рекомендую: схід сонця у Черкасах просто фантастичний.

Як встигнути все і не проґавити літо
Автор фото – Галина Компанієць

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x