Хочеться тиші

Приблизно рік тому мої сусіди через стіну поставили насосне обладнання для підвищення тиску у водопровідних трубах. Чесно кажучи я тих сусідів в очі не бачила. Але з того часу у мене почалося нове життя. Я знаю коли мої сусіди готують їсти, коли приймають ванну, навіть коли йдуть в туалет. Цілодобово я чую свист насосу, який качає їм воду для їхніх звичайних повсякденних потреб. Цілодобово звукові тортури тривають від кількох секунд до сорока хвилин, з перервами незначними (по кілька секунд) і довготривалими (до семи годин).
Я терпіла. Бо в мене пес, який періодично теж заважає сусідам своїм недоречним гавканням, і за якого я періодично вибачаюся перед усіма в під’їзді. Я терпіла, бо завжди звикла терпіти і намагалася не приділяти уваги таким дрібницям. Я терпіла, адже ніколи ні на кого не за що не жалілася. Аж поки бонусом до мого терпіння і технічних шумів не отримала головні болі, роздратування і розлади сну. Навіть тоді причиною цих симптомів я вважала лише нелегкий етап власного життя та загальну знервованість суспільства. І знаєте, що цікаво, виявляється, що мої сусіди теж терпіли. Хтось тому, що не знав джерела того шуму, тому що він був віддаленішим ніж в моєму випадку, хтось вже жалівся, але це ні до чого не призвело, а хтось просто як і я терпів. Але коли терпіти стало вже несила, я вирішила вивчити питання щодо шкоди технічних шумів.

Не буду засмічувати текст цифрами, але для тих, хто потерпає від подібних проблем, а завідувач лабораторії електро-магнітних полів та інших фізичних факторів Черкаського обласного центру лабораторних досліджень Олена Коханій повідомила, що це наразі досить розповсюджена проблема, зауважу, що життєвий потенціал сучасного міського жителя безпосередньо залежить від рівню шуму, який його оточує. Дія шуму крім банальних роздратування, підвищення тиску та розладів сну на думку медиків може спричинити серйозні нервові, серцево-судинні захворювання, виразкову хворобу шлунку, порушення обмінних процесів в організмі і звичайно ж зміни функціонування органів слуху. Особлива увага санітарними лікарями приділяється технічним специфічним шумам, які нібито й не гучні, але в більшості своїй високочастотні. Такі шуми здатні резонувати в трубах, оточуючому середовищі і навіть в організмі людини. Отже такі шуми терпіти не варто. Фахівці закликають боротися за ваше право на тишу в особистому просторі.

В Україні діють законодавчі акти, що можуть стати в нагоді, якщо ви вирішите окреслити ваш безпечний життєвий простір, а ваші сусіди відмовляться усунути проблему агресивних шумів шляхом ремонту труб, насосного обладнання або облаштування відповідної якісної звукоізоляції:
– кожному громадянину України згідно Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» гарантується право на тишу та відповідний захист від надмірного шуму та вібрацій, що можуть нанести значну шкоду здоров’ю.
– відповідно до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» громадяни при здійсненні своєї життєдіяльності зобов`язані вживати необхідні заходи щодо запобігання та недопущення перевищення встановлених рівнів акустичного впливу на навколишнє природне середовище і здоров`я людей. Відповідно, використання джерел, що генерують цей фізичний фактор у виробництві, побуті та з іншою метою, допускається за умови дотримання санітарних норм, які передбачені Державними санітарними правилами планування і забудови населених пунктів. Отже, збереження тиші є прямим обов’язком власників або наймачів житлових приміщень, який забезпечує право інших мешканців будинку на тишу та оптимальні побутові умови для життя. Тож власники або наймачі житлових приміщень зобов’язані вживати заходів щодо недопущення перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами.
– згідно з ч.1 ст.24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» рівень шуму не може перевищувати показники, встановлені санітарними нормами, на захищених об\’єктах. Серед переліку захищених об’єктів зазначені житлові багатоквартирні будинки.
– згідно з ст. 383 Цивільного кодексу України власник житлового будинку або квартири в багатоквартирному будинку має право на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для використання як єдиного цілого, − за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку та не порушать санітарно-технічних вимог.
– відповідно до ст. 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах (отже і в житлових будинках), тягне за собою попередження відповідальних осіб, а в разі неусунення порушення – накладення штрафу та конфіскацію предметів, що спричиняють порушення тиші.
Щодо практичних дій, варто звернутися із відповідною заявою до правління кооперативу або ОСББ, провести технічну та санітарно-гігієнічну експертизи щодо рівню специфічних технічних шумів в житлових приміщеннях, а також в разі потреби пройти медичне обстеження щодо змін стану здоров’я внаслідок тривалого впливу шуму. Якщо ваші гучні сусіди ігноруватимуть усі ці заяви, експертизи і медичні висновки, юристи рекомендують формувати пакет документів і звертатися до суду. Іншого виходу немає.
Моя історія зараз на етапі заяви до Правління кооперативу і спілкування із фахівцями. Я так розумію, далі буде. Але таки маю надію на свідомість сусідів, адже усунути проблему шляхом ремонту труб, насосного обладнання або облаштування звукоізоляції таки простіше ніж воювати. І взагалі, хочеться тиші.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x