«Смачний» гід: їжа не лише, щоб жити! Прага, Чехія

Прага, Чехія

Прага, мабуть, – джерело натхнення для тих, хто полюбляє містичні історії. У туристів складається враження, що кожен будинок чи вулиця там оповиті таємницями і загадковістю. Тому їжа там також відповідає образу міста: чеські кухарі звикли готувати за старовинними рецептами, тому всі страви мають унікальний смак.
– Попри те, що чехи – слов’яни, їхня кухня дуже близька до німецької. Я намагаюся куштувати страаи різних культур, однак із чеською кухнею у мене якось не склалося. А ось моєму чоловікові їхня кухня сподобалася, – ділиться зі мною подруга Інна. – І він із величезним задоволенням з’їдав і мої страви теж!
Тому гастрономічні рекомендації складав її чоловік. Особливі для нього – це м’ясні страви.
– Тому, щодо м’ясних страв раджу спробувати смажену рульку: золотисто-рум’яна, ароматна, що подається на дощечці з гірчицею, хроном, і кнедликами замість хліба (Авт. – кнедлики – це просто відварне (частіше – на пару) тісто в формі кульок або ковбаски, яке потім або ріжеться кружечками, або подається цілком), – каже Інна. – Спробувати цю страву можна, наприклад, в трактирі \”U Medvidku\”. Будинок звели в 1466 році. І 500 років тому в цих стінах варили пиво і танцювали кабаре.
За словами Інни, у Чехії також варто спробувати сири, в тому числі і за їхніми традиційними рецептами, адже за якістю не поступаються багатьом грецьким або італійським. Чехи вважають за краще їсти сири власного виробництва і готують із них цікаві, як на мене, страви, наприклад, до пива подають смажений сир. Величезний їх вибір на спеціальних ярмарках в старому місті Праги. Варто спробувати копчені сири, їх найчастіше подають з джемом із журавлини. Звучить дивно, але це дуже смачно!
Також не оминайте увагою чеські супи або як їх називають чехи – «полівки» («polevky»). Це «нестандартні» супи – вони дуже густі, як соуси, та поєднують незвичні інгредієнти.  
– Із нестандартними супами, типу «Поливання» я не подружилася. М’ясні жирні бульйони, що подають здебільшого у хлібі та із шматком м’яса. Довелося обходитися гарбузовими або томатними крем-супчиками, які до речі були дуже смачними, – зазначила Інна.
Празькі пекарні нібито спеціально заманюють, щоб ви насолодилися здобною булочкою у вигляді завитка. Приємний ванільний аромат, буквально, огортає всі вулиці. Приїхати в Чехію і не спробувати «тrdlo» («дурень»), це просто неможливо! Цю булочку назвали саме так, тому що вона без начинки. Єдиний варіант, хоч як-небудь підсолодити «тrdlo» посипати цукровою пудрою, горіхами або корицею. 
Трдельнік – національний чеський солодкий стрітфуд (хоча, як кажуть самі чехи, з’явилася ця страва водночас з появою в Чехії туристів). Пропонують як звичайний трдельнік, так і трдельнік з шоколадом (або навіть з морозивом). Є навіть «диявольський» варіант цього десерту. Проте шукайте до нього відразу ж, а краще заздалегідь, будь-який пластиковий або кавовий стаканчик. Можна попросити в найближчому кафе. Інакше через дві-три хвилини фарбоване морозиво опиниться на ваших кросівках, пальто і джинсах.

Далі буде…

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x