Карпати у флаконі, або Як я власноруч парфуми створила

Карпати у флаконі, або Як я власноруч парфуми створила

Правильний парфюм може кардинально змінити життя. Наприклад, гарно підібраний аромат допоможе пройти важливу співбесіду чи справити незабутнє враження на людину. Чимало жінок порівнюють парфюм із одягом, без якого не вийдуть із дому. Для мене аромат парфюму – це можливість зафіксувати приємну мить у пам’яті. Як відомо, запахи пробуджують спогади. Проте необов’язково витрачати купу грошей на модні французькі чи східні парфуми. Мабуть, мало хто пробував створити парфуми у себе вдома, хоча це зовсім просто! Ненадовго відчути себе парфумерним маестро мені допомогла журналістка, краєзнавець Наталія Храбатин, яка розкрила секрет виготовлення ідеального аромату в домашній «лабораторії».

Карпати у флаконі, або Як я власноруч парфуми створила

– Я власноруч роблю дезодоранти й парфуми, також планую виготовляти домашні креми. Натуральні парфуми почала робити після того, як у мене з’явилася алергія на парабени, час від часу у мене навіть виникав кон’юктивіт, – розповідає пані Наталія. – Ефірні олії, які є у складі парфумів, – це великий природний дар. Їх також можна застосовувати у кулінарії та в медичних цілях. Наприклад, ефірна олія лаванди добре допомагає при опіках і головному болі. Я навіть для цього роблю спеціальні лікувальні парфуми. У прадавні часи вважали, що з ефірних олій можна зробити бальзам вічної молодості й краси. До слова, вода угорської королеви або так звана угорська вода, відома ще з 1370 року – це одна з варіацій бальзаму довголіття.

Самі собі парфумери
Ми разом із Наталією робили парфуми, якими користувалися ще до початку ХХ століття, тобто, натуральні. Зараз такі парфуми є рідкісними, зазвичай їх виробляють на Сході, і вони доволі дорогі. Сучасні ж парфуми традиційно роблять на 96 % спирті або маскуліні (це також спирт, але настояний на медуниці чи валеріані). Парфуми, приготовані на спирті, мають свої плюси: їх можна наносити на волосся і одяг. Навіть сам аромат на спирті чи олії розкривається зовсім по-різному.

Окрім олій для виготовлення парфумів іще використовують тінктури – настоянки трав, пелюсток квіток тощо, та різноманітні спеції. Проте багато фруктів і квітів, наприклад, конвалія, не дають ефірних олій і тінктур. Лише хімічним способом можливо «витягнути» з них запах або добути методом його анфлеражу, описаним у романі «Парфумер». У жир додають кілька партій квітів, а потім його переганяють. У результаті отримують мізерну кількість абсолюту. Це дорога технологія, яка забирає багато часу й не завжди дає стовідсотковий результат.

Парфюмерка наголосила, якщо нам і відомі інгредієнти омріяних парфумів – це не означає, що ми зможемо їх повторити. Дуже важливо підібрати правильну пропорцію, а також має значення країна походження усіх інгредієнтів. А головний «компонент» при виготовленні парфумів – це ніс. Адже бути парфюмером означає не лише вміти змішувати аромати, а й уміти з’єднувати їх по пам’яті. Звичайно, новачку далеко до Жана-Батиста Гренуя. Проте, як відомо, людина може розрізняти до 3 000 ароматів ефірних олій. І цій навичці цілком реально навчитися у спеціальних парфумерних школах. Саме ваш ніс й підкаже ту саму ідеальну формулу і, можливо, саме ви станете новим Ернестом Бо чи Жаком Герленом.

Карпати у флаконі, або Як я власноруч парфуми створила

Для початку «парфумерного таїнства» нам потрібні паперові смужки (такі, як пробники в косметичних магазинах) та флакончики з ароматичними оліями, а також об’ємні судини для дозування і змішування масел. Один із найдієвіших способів знайти ту саму правильну пропорцію – це змочувати ароматичні папірці з різними ефірними оліями і підносити їх у різних комбінаціях до носа. Так ви зрозумієте, чи поєднуються вибрані олії між собою. Я вирішила приготувати парфуми «Зимові Карпати», тому й поєднувала «зелені» й пряні компоненти.

Пропорцію ми умовно ділимо на три секції, так звані ноти:
– Верхня нота (10–15 % від усієї композиції). Її ми чуємо найпершою. Вона гарна й дзвінка, тримається від сили до двох годин. Зазвичай, верхня нота – оранжева, це всі цитрусові.
– Нота серця (40–80 % від усієї композиції). Вона тримається довго – до одного дня. Друга нота – різнокольорова і «зелена». Це різноманітні квіткові запахи, спеції і зелень – листя, трава, хвоя тощо.
– Базова нота (5–10 % від усієї композиції). Це ефірні олії з кори дерева. Тобто, де написано «дерево», це може слугувати як базова нота. Наприклад, рожеве дерево, чайне, кедр, пачулія, шавлія та інше. Ця нота «тримає» весь парфум, як стержень аромату, дозволяє розкритися всім іншим запахам. Коли роблять парфуми на спирті, то базова нота – це ефірні олії. А на олії (східні), то базовою нотою може бути олія із кісточок персика, винограду тощо.

Коли ви вирішили, які олії будуть компонентами вашого «лампового» парфюму, можете приступати до змішування. Наталія Храбатин має свій перевірений рецепт: на 5 мл спирту треба додати 15 крапель усіх ефірних олій (що ви обрали). В одній композиції поєднуємо від 5 до 7 ефірних олій. У залежності від своїх бажань ви можете варіювати пропорцію. При змішуванні крапати починаємо з тої ноти, що довше звучить, тобто, розпочинати необхідно з третьої ноти. Також можна почати з 2-ї ноти, потім додавати третю, і першу. Між крапанням треба робити перерву – 20 хвилин.

Готовим парфумам треба дати настоятися у темному місці півтора-два місяці, періодично їх легенько струшувати. Так аромат «відкриється». Коли ви відчуєте, що аромат вже настоявся і подобається вам, його треба зафіксувати. Фіксувати парфуми треба штучно створеними з натуральної сировини аромафіксами або мусконом. Ці речовини можна прибдати в інтернеті. Початківці можуть користуватися і ваніліном. Необхідно змочити кінчик зубочистки і «окунути» у порошочок ваніліну, потім додати у флакон. Коли зафіксували парфум, до нього треба додати води і процідити. Воду купляйте спеціальну для ін’єкцій. До речі, після додавання води, парфуми можуть побіліти. Це природна реакція, вони не зіпсувалися.

Парфуми – це автограф особистості
Як кажуть, немає жінок, які не люблять парфуми, а є жінки, які просто ще не знайшли свій аромат. Шукати його можна навіть протягом усього життя. Проте є й класичні формули парфумів, з якими можна експерементувати й щоразу вигадувати щось нове й нестандартне, що може дійсно стати вашим «автографом».
За порадами пані Наталії, ваніль – універсальний компонент, що сумісний з усіма ефірними оліями. Цитрусові і хвойні – це класичне поєднання, яке також багатьом підходить. Квіткові аромаолії доволі важко компонувати. Також лаванда добре поєднується з усіма ароматичними оліями, крім розмарину. Чудово поєднуються квіткові запахи жасмину, іланг-ілангу, ірису, лаванди, неролі, троянди і ромашки. Добре взаємодіють один з одним олії з однотипним складом і отримані з рослин одного сімейства. Універсальними синергетиками вважаються лаванда, рожеве масло, жасмин, м’ята.

Ось так легко можна створити ексклюзивний парфюм, і всі ваші знайомі та друзі запитуватимуть, де ви його придбали. Лайфхак: якщо ви наче «видохнулись» і не маєте натхнення, то спробуйте отримати дозу приємних спогадів завдяки парфумам. Наприклад, відчути запах, який перенесе вас у дитинство чи нагадає якусь мить щастя.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x