Долю Канівського профучилища вирішували в ОДА

Долю Канівського профучилища вирішували в ОДА

Канівське вище професійне училище спільно з обласною владою та керівництвом Канівської міської ради шукають шляхи для подальшої стабільної роботи навчального закладу. Про це міркували під час робочої зустрічі з першим заступником голови ОДА Віталієм Ковалем. Про це «Новій Добі» повідомили у Черкаській ОДА.

Нагадаємо, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік», змін до Бюджетного кодексу України, професійно-технічні установи, які раніше фінансувалися за рахунок субвенції з державного бюджету, з цього року мають фінансуватися за рахунок власних коштів обласного та міських бюджетів залежно від місця розташування. На Черкащині налічується 22 державних заклади професійно-технічного напрямку, з них 12 передано на утримання з бюджетів міст обласного значення, 10 – з обласного бюджету.

Заступник міського голови Канева Василь Коломієць зазначає, що міському бюджету вкрай важко знайти необхідних 12 млн грн для функціонування училища протягом року. За його словами, варто враховувати той факт, що корпуси закладу, яких три, територіально розташовані в різних місцях, зокрема: в Каневі, в с. Бобриця та с. Степанці. Однак це – цілісний майновий комплекс, де є землі, гуртожитки тощо. Василь Васильович повідомив, що саме 28 січня Канівська міська рада винесе на розгляд сесії питання фінансування закладу за рахунок міського бюджету.

Заступник директора Департаменту фінансів облдержадміністрації Тетяна Митюк зазначила, що в умовах змін до бюджетного законодавства, фінансування закладу з міського бюджету м. Канева – це єдиний вихід для подальшого його функціонування та забезпечення виплати заробітної плати працівникам закладу та стипендій учням. Для того, щоб знайти додаткові кошти, вона порадила переглянути доходи міського бюджету в частині збільшення надходжень податку на доходи фізичних осіб у зв’язку зі збільшенням ставки податку та врахувати індексацію грошової оцінки землі при обрахунку плати за землю.

Віталій Коваль порадив також спрямувати листи до районних, сільських рад тих населених пунктів, учні яких навчаються в училищі, з проханням виділити субвенцію місту Каневу з метою компенсації витрат на їх утримання.

– Ми ні в якому разі не повинні допустити закриття Канівського училища, – наголосив Віталій Володимирович, – оскільки це призведе до втрати таких необхідних області фахівців, як: верстатники, зокрема й з числа тих, які обробляють матеріали на верстатах з числовим програмним управлінням, електрики, радіотехніки, електромеханіки, слюсарі з ремонту с/г техніки та інші.

Зазначимо, в Канівському училищі навчається 327 учнів, а також нараховується 533 слухачі. Серед молодих людей 141 особа – безпосередньо з Канева. Також тут здобувають освіту жителі Золотоніського району, Черкаського, Драбівського, Корсунь-Шевченківського, а ще з інших областей, зокрема Київської, Чернігівської.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x