Цінніша за золото, міцніша за крицю…

Цінніша за золото, міцніша за крицю…

Практично в усіх відомих мовах світу існують тисячі висловів і приказок про дружбу. Світова література сповнена різноманітними описами цих світлих стосунків і того, як вони впливають на людське життя. Разом із тим, напевно, не існує єдиного розуміння як самого поняття «дружба», так і того, яким має бути справжній друг. Тож сьогодні, в Міжнародний день друзів, «Нова Доба» вирішила провести власне дослідження і звернулася з запитанням: «Кого ви називаєте справжнім другом і чому?» до відомих у нашій області людей.

Цінніша за золото, міцніша за крицю…
Тетяна Черевань, художниця:
– Що в нашому житті справжнє? Коли ти пропускаєш весілля своєї найкращої подруги, чи ти є справжній друг? Друг – це той, хто готовий собі в чомусь відмовити, аби тобі було добре. Просто, не за гроші. Друг завжди поруч. Однак шляхи друзів часто розходяться з роками. Не можна бути з людиною весь час тільки тому, що колись ви називали одне одного друзями.

Цінніша за золото, міцніша за крицю…

Олена Баніна, керівник відділу публіцистичних програм на телеканалі «Рось»:
– У моєму житті дружба починалась із якихось спільних захоплень: з навчання, подорожей, улюбленої музики, книжок… навіть зі спільного мовчання в той момент, коли для мене це було найважливішим. Справжній друг – це та людина, яка тебе відчуває і розуміє, навіть якщо не поділяє твоїх смаків та інтересів. Звісно, повинні бути якісь речі, які об’єднують, завдяки яким досягається звучання в унісон. Як це не банально, але справжній друг щиро розділить із тобою радість і підставить плече, коли тобі важко. Дружба – це і здатність поступатися, прощати й переступати через власний егоїзм, готовність певною мірою служити тим людям, яких приручив і яких любиш.

Цінніша за золото, міцніша за крицю…

Дмитро Кухарчук, голова організації ЦК «Азов» у Черкасах:
– На жаль, поняття «друг» останнім часом не несе того посилу, який мало б, а саме: той, хто з ненавистю і без­оглядною боротьбою, незважаючи на будь-які перепони, піде на смерть за тебе. У моєму житті є кілька таких людей, вони це показали не словом, а ділом. І я готовий віддати життя за них.

Цінніша за золото, міцніша за крицю…

Юрій Ткаченко, голова Черкаської ОДА:
– Мені пощастило, у моєму житті є справжні друзі. Перевірені часом, ситуаціями, вчинками. Словом, перевірені життям. Хто такі справжні друзі? Як на мене, це – люди «стовідсоткової довіри». Без неї – ніяк. Кажуть, що друг пізнається в біді. Із цим не посперечаєшся. Але я б додав, що й у радості теж. Бо дуже мало хто може щиро порадіти за твої успіхи, ще й коли ти, до всього, публічний. Тому дякую всім друзям, які є в моєму житті. Ціную!

Цінніша за золото, міцніша за крицю…

Іванна Дубова, співзасновник Благодійної організації Центр допомоги армії:
– І мене є справжня подруга. Але справжнім другом є мій чоловік. Це така людина, яка завжди підтримує, переживає з тобою радості й допомагає пережити невдачі. Коли немає заздрощів, і радість друга за перемоги є щирою, коли друг для тебе – це майже сім’я.

Цінніша за золото, міцніша за крицю…

Володимир Бабенко, голова Апеляційного суду Черкаської області:
– У кожному віці дружба має різне значення, адже з плином років час відсіює багатьох людей і поруч залишаються лише справжні! Для мене справжній друг – це не лише «в радості», справжній друг – це людина, поряд із якою можна дозволити собі розкіш бути самим собою. Це людина, яка не боїться зіпсувати собі репутацію і залишиться поряд, коли проти тебе більшість. Це людина, яка не завжди рідна тобі по крові, але завжди рідна по духу. Я маю щастя й гордість сказати, що в мене в житті є такі люди! Заради них я готовий віддати все, навіть життя.

Цінніша за золото, міцніша за крицю…

Юрій Ботнар, керівник фракції ВО «Свобода» в Черкаській обласній раді:
– Справжній друг – той, хто залишається пліч-о-пліч перед темрявою режиму, хто ділиться шматком хліба, хто зміняє тебе на позиції навіть під тригодинним обстрілом. Справжній друг – той, хто посміхається разом із тобою в обличчя всім життєвим стихіям. Справжній друг – той, у кому впевнений, той, із ким ти однаково мислиш, з ким маєш одну мету та йдеш одним шляхом для її досягнення. Справжній друг – той, хто приймає тебе як рідного, хоч ви ніколи досі не бачились, лише тому, що ви належите до однієї великої родини, об’єднані спільною ідеєю та боротьбою. Я маю понад двадцять тисяч таких друзів. Тішуся, що в нашій величезній свободівській родині ми звертаємось один до одного саме, як до друзів. Дружба – основа існування будь-якої спільноти людей: сім’ї, роду, партії чи цілої нації.

Цінніша за золото, міцніша за крицю…

Сергій Рубан, керівник Черкаської міської організації партії «Блок Петра Порошенка»:
– Справжнім другом можна назвати людину, яка вміє чути, підтримати, пожартувати по-доброму, познущатися і, відповідно, якій можна робити те ж саме, незважаючи на радісні чи не дуже життєві ситуації. У моєму житті декілька справжніх друзів. Дружба – це чи ненайцінніше, що може бути.

Цінніша за золото, міцніша за крицю…

Зоя Вовк, прес-секретар патрульної поліції Черкас:
– Друзі створені для того, щоб допомагати, іноді виручати, але найбільше – це підтримувати. Завдяки їхній підтримці ми здатні на багато речей, які не могли зробити без них. У моєму житті були ситуації, коли я потребувала дружньої підтримки. Ви­явилося, що з багатьох друзів мені допомогли лише декілька. Інших я викреслила зі свого життя – тих, у кому помилялась.
Сьогодні я вдячна долі за таку перевірку, бо з упевненістю можу сказати, що ті друзі, які в мене залишилися, – справжні. Та найкращими, вірними друзями залишаються мої рідні. Моя сім’я, син і батьки. Вони ніколи не зрадять, підтримують і сприймають мене такою, яка я є.

Цінніша за золото, міцніша за крицю…

Олексій Романов, депутат Черкаської міської ради, партія «Об’єднання «Самопоміч»:
– Другом можна назвати людину, яка не лише розділяє з тобою світогляд, безкорисно розділяє труднощі, веселощі та перемоги, а й доповнює тебе тим, на що сам неспроможний, робить ціліснішим та повноціннішим. Така людина в моєму житті є – аж цілий депутат Макс Шадловский.

Цінніша за золото, міцніша за крицю…

Наталія Нетовкіна, голова Громадянського руху «За процвітання Черкащини»:
– Рідні підтримають у будь-якій ситуації. Так має бути. А от якщо у житті є люди, готові розділити твої погляди, думки та бачення, не будучи рідними по крові – це ще більш цінно. Справжній друг для мене – це людина, котра зрозуміє з півслова. А навіть якщо не зрозуміє, просто сприйме мене такою, яка я є. З друзями, які справжні, можна спілкуватися щодня, раз на місяць. А можна загубитися на роки, потім зустрітися і зв\’язок не буде втрачено!
Мої друзі саме такі. Знаю, що можу у будь-який час доби набрати номер і вони примчать. Знаю, що будуть щиро радіти моїм досягненням. На щастя, таких людей у моєму житті багато. Інколи я навіть дивувалася: «Ну чому такі незвичайні особистості обрали мене за подругу?». Чесно кажучи, реалізуватися в житті мені вдалося зокрема завдяки друзям, оскільки вони підтримували у скрутні моменти і не давали загордитися у час перемог. Дехто міг зателефонувати і сказати, мовляв, вибач, але чи не здається тобі, що це не той шлях? І це дуже цінно – знати, що є в житті люди, котрі скажуть тобі правду, якою вона б не була.

Цікаві факти про дружбу

Щороку 9 червня відзначається неофіційний Міжнародний день друзів. Сама традиція впрова­дження Дня друзів зародилася в США у 1935 році – тоді Конгрес Сполучених Штатів оголосив першу неділю серпня Національним Днем Дружби, і з тих пір він відзначається щорічно, проте неофіційний Міжнародний день друзів святкують 9 червня. До цього свята ми зібрали найцікавіші факти про дружбу й друзів.
✓ Фахівці стверджують, що бачитися з друзями корисно для здоров’я. Уся справа в тому, що при частому спілкуванні підвищується рівень прогестерону, а це сприяє психологічній розрядці, а також знижує рівень тривоги.

✓ Чоловіки відносяться до своїх друзів набагато лояльніше, ніж жінки, і прощають своїх друзів набагато швидше, ніж жінки прощають своїх подруг. До речі, саме тому чоловіки набагато рідше змінюють своїх друзів.
✓ Учені довели, що брак спілкування негативно позначається на здоров’ї. Люди, в яких невелика кількість друзів, набагато більше схильні до виникнення хронічної втоми й безсоння. Депресія в людей з дефіцитом спілкування виникає на 90% частіше, ніж у товариських осіб.

✓ Біля 90% користувачів соціальних мереж упевнені в тому, що справжня дружба можлива тільки в реальному житті за наявності особистих зустрічей і живого спілкування.

✓ Ученими був встановлений цікавий факт того, що люди, які дружать, мають між собою деякі генетичні схожості, щось на зразок родинного зв’язку. Адже друзів ми вибираємо собі на підсвідомому рівні.

✓ На честь дружби був названий астероїд 367 Amicitia. У перекладі з латинської це слово якраз і означає дружбу.

✓ У ході досліджень було встановлено, що люди у віці, які підтримують зв’язок із давніми друзями, живуть набагато довше. При цьому спілкування з родичами на тривалість життя ніяк не впливає.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x