Передсвяткова екосвідомість

Передсвяткова екосвідомість

Передсвяткова екосвідомість? Уже скоро новорічні свята і моя стрічка ФБ активно почала наповнюватись постами ‘екосвідомих громадян’, які шкодують за тисячами загиблих ялинок і пропагують штучні.

Я сама років 20 тому повелася на цей тренд, вмовила батьків і відтоді у нас штучна, яка перекочувала зараз у спадок Златі (я би з радістю вже давно замінила її на живу, однак, не знайшла адекватного варіанту її утилізації в Че). І ось тут найцікавіше: утилізація. Штучна ялинка – пластик, який не розкладаються більше 100 років. Спалити – теж не варіант, бо в повітря полетить такий коктейль, що просто жесть… Але прогрес пішов далі – є ялинки з підвищеною безпекою, які не горять – то вони розкладаються ще довше. І це біда. Думаю, років через 10-20 їх взагалі почнуть забороняти, як то зараз відбувається з поліетиленовими пакетиками (які, до речі, винайшов екоактивіст, який хотів зменшити використання деревини для пакування продукції). Що ж стосується живих ялинок, то варіантів утилізації купа. Від використання зоопарками до переробки на паливо. Є й креативні варіанти – Google пропонує їх десятками.

Як на мене, якщо свідомість, то свідома, а не вибіркова. До речі, зустрічали в мережі так звані mood-фото де в каміні потріскують дрова, в руках книга, а поряд красива штучна ялинка і підпис, який обов’язково акцентує увагу на ‘екосвідомості’ автора, який не стане рубати дерева заради свого миттєвого задоволення (ну  спаленої в каміні яблуньки/грушки то не стосується; та й деревця, що пішло на книгу не шкода а ще меблі, дерев’яні рамочки для фото, що стоять на каміні і т.д.)? Я зустрічала й не розуміла: небажання усвідомити правду, чи лицемірство.

Дуже хочеться відповідальності, а не показухи.

Тим паче зараз уже не ті часи, коли тато з сокирою ходив до лісу й рубав ялинку, що прийшлася до вподоби. Зараз ці ялинки вирощують, як пшеницю, овочі і т.д. Від їжі ж ніхто не відмовляється?))) І тут рахуємо зиск: робочі місця для людей, що ті ялинки вирощують та продають (підтримка місцевого бізнесу), свято вдома, переробка на вторсировину.

Тобто, бути екосвідомим значно складніше, ніж купити штучну ялинку: треба купити сертифіковане деревце, а потім ще заморочитися із його передачею на утилізацію. З ялинками в горщиках ще складніше: її треба правильно доглядати вдома, а потім правильно акліматизувати її (якщо ви дерево, яке стояло біля батареї посадите в зимову частково промерзлу землю – воно загине, але й у теплій квартирі до весни виживають одиниці), врешті відвезти і посадити. І люди, які усе це роблять викликають у мене повагу. Усе інше – просто пафосна картинка.

PS: якщо хтось підкаже, де в Че можна безпечно для навколишнього середовища позбутися штучної – буду дуже вдячна.

З прийдешніми нас усіх.

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x