Черкаська облрада: політичний пасьянс

Черкаська облрада: політичний пасьянс

Після змін до Виборчого кодексу кількісний склад Черкаської облради зменшився з 84 до 64 депутатів.

За результатами виборів до неї пройшли шість політичних партій:. ВО «Черкащани» — 18 депутатів, «Слуга народу» — 12, «За майбутнє» — 12, «Європейська солідарність» — 9, «Батьківщина» — 7, ОПЗЖ — 6.

Напередодні першої сесії обласної ради було підписано меморандум, а по суті оголошено про створення більшості у складі орієнтованих на Юрія Косюка «Черкащан» і «Батьківщини». До них приєдналася «Європейська солідарність». Усе — через небажання допустити до влади в області партію «За майбутнє» та нардепа Антона Яценка. А ще — щоб мінімізувати вплив «Слуги народу» на процеси в регіоні.

По суті, нова більшість склалася з 34 депутатів.

Результатом домовленостей між трьома політсилами стало обрання Анатолія Підгорного від «Черкащан» головою облради. Його підтримали 38 з 62 присутніх депутатів. Відбулося таємне голосування на перші сесії Черкаської обласної ради 4 грудня 2020 р.

Посаду першого заступника отримав колишній політв’язень, а тепер депутат від «ЄС» Роман Сущенко. За його призначення проголосували також 38 депутатів.

З цих двох голосувань очевидно, що підтримку А. Підгорному і Р. Сущенку забезпечили, крім трьох партій-«коаліціянтів», ще й «ОПЗЖ». За це лідер фракції Володимир Доманський повинен був отримати посаду заступника голови. По суті, мова йшла про долучення «опозиціонерів» до більшості.

Проте дискусія в сесійній залі тривала. Більше голосів на кадрові питання під час першої сесії не знайшлося. Занадто багато протиріч викликали запропоновані на посади заступників кандидатури Михайла Мушієка («Батьківщина») та вже згадуваного Володимира Доманського («ОПЗЖ»).

Лише на наступному засіданні – 10 грудня – вдалося знайти голоси під голосування за Михайла Мушієка. На кандидата на аналогічну посаду від «ОПЗЖ» знову голосів не вистачило. Зате з’явилися чутки про домовленість зі «Слугами» та ймовірне висування ними кандидата на заступника.

Безрезультатно пройшло засідання облради 17 грудня. Депутати зібралися, проте проголосувати за жодне рішення так і не змогли. Проте, кулуарні перемовини тривали. Наближені до керівництва області джерела говорять, що особисто голова ОДА брав у них участь, адже на кону і збереження його посади. Тому дуже вже принциповим питанням для партії «Слуга народу» стало отримання керівної посади. Для більшості ж потрібні були голоси. Адже попереднє засідання показало – 34 «штики» – не гарантують успіху. Відсутність 1-2 зводить нанівець можливість прийняття будь яких рішень.

Довелося розширювати коло політичних союзників. Аби дотримати слово перед «ОПЗЖ» та забезпечити «Слуг» керівною посадою, було збільшено кількість заступників голови обласної ради до 4 осіб.

21 грудня голова Черкаської облради Анатолій Підгорний до вже наявних двох заступників – Р. Сущенка та М. Мушієка, – отримав ще двох – Сергія Лісового («Слуга народу») та Володимира Доманського («ОПЗЖ).

Про фактичне розширення вже існуючої більшості свідчать результати голосування. С. Лісового підтримали 49 депутатів, а В. Доманського – 45.

Вирішили депутати  на цій сесії також питання розподілу комісій. Їх сформовано 8. «Черкащани» отримали 3 посади голів постійних депутатських комісій (в т.ч. і з питань бюджету),  «Батьківщина» та «Слуги» – по 2. Представниця «За майбутнє»  очолила 1 комісію.

Як бачимо, Черкаська обласна рада пішла шляхом деяких інших облрад.

Політичні союзи сформовані з партій, що на всеукраїнському рівні конкурують. Проте, у владі завжди краще, ніж в опозиції. Репутаційні ризики не беруться до уваги. А такі різномасті союзи і необмежена кількість заступників для закріплення взаємовигідних угод в даній ситуації — саме те.

Яскраво появляється тенденція – «Слуги народу», не отримавши перемогу на місцевих виборах, вимушені вступати у перемовини і домовленості з місцевими елітами для включення «Слуг» до більшості в обласних радах. І не лише на Черкащині.

Більш того, «За майбутнє» імовірно продовжить боротьбу за можливість впливати на прийняття рішень обласною радою. І тут майстерність формування неочікуваних політичних комбінацій іншим партіям стане у нагоді. А це знову домовленості, поступки та розпорошення ресурсів.

Інтриги цим політичним розкладам додає позиція «Європейської солідарності». За розпорядженням столичного керівництва, її депутати не повинні входити до більшості зі «Слугами» та «ОПЗЖ». І наскільки злагоджено тепер працюватиме більшість в Черкаській облраді – велике питання.

Істотною перевіркою на її стійкість стане бюджетний процес. Чи втримаються політичні союзники в одному човні та чи долучаться до них інші, стане зрозуміло протягом наступного місяця.

Однак впевнено можна сказати, що практика «Політика в Києві» вже не працює. Її відлуння відчувалося на місцях. А тепер, навпаки, шанс формувати політику отримали регіони.

 

Політичні пасьянси у інших областях України та загальні тенденції регіональної політики – у матеріалі «Хто взяв раду в обласних радах» у «Дзеркалі тижня»

https://zn.ua/ukr/internal/khto-vzjav-vladu-v-oblasnikh-radakh.html

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x