«НОВА ДОБА» – 2016: рік у газетному форматі

«НОВА ДОБА» – 2016: рік у газетному форматі

У студентів багатьох навчальних закладів світу є цікава традиція: після здачі останнього іспиту врочисто спалювати конспекти, ретельно заповнювані знаннями протягом попередніх років. Журналісти ж свої нотатки знищують рідко. Адже ніколи не знаєш, коли і яка інформація може стати в пригоді. Натомість нерідко саме в кінці року зібрані матеріали, блокноти, листи, фотографії та диктофонні записи особливо ретельні акули пера розсортовують по найрізноманітніших шухлядках, кишеньках, комп’ютерних папках і дискових накопичувачах інформації. Не дивно, що така робота навіює спогади. Згадувати ж завжди приємніше в гарній компанії. Тож, запрошуємо і вас, любі читачі, приєднатися до нашого дружного редакційного гурту і пригадати, чим жила наша газета протягом року, що минає.

«НОВА ДОБА» - 2016: рік у газетному форматі

Найважливіші теми
Не секрет, що зазвичай газету починають читати з кінця. Саме тут заведено публікувати розважальні та «легкі» матеріали. Гороскопи, кросворди, анекдоти, цікаві малюнки, які дозволяють відпочити від буденності, завжди викликають підвищену увагу читачів будь-якого віку і соціального статусу. Все це можна легко і швидко знайти в будь-якому номері «Нової Доби».
Втім, зрозуміло, що такі речі не є головними в газеті. Той, хто хоче отримати серйозну інформацію, має звернути увагу на початок номера. Достатньо просто погортати підшивку газети, щоб зрозуміти, що минулий рік був особливо багатий на такі публікації. Уважний читач відразу зверне увагу, що 2016 рік на шпальтах нашої газети особливо багатий так званими соціальними темами. Тут і детальні розповіді спеціалістів про те, як правильно оформити субсидії, і інформація про податки, і опис споживчого кошику, і зростання тарифів, і розв’язання найрізноманітніших земельних питань. Складна політична ситуація в країні та продовження військових дій на Сході теж знайшли своє відображення на сторінках газети. Багато матеріалів присвячено непростим долям воїнів та волонтерів як під час їхньої служби в зоні АТО, так і після повернення додому. Читаючи «Нову Добу», військові мали можливість дізнатися про те, як отримати обіцяну державою землю та вирішити інші питання. Багато писалося про вшанування і нагородження воїнів, зустрічі з дітьми та дорослими, діяльність організацій, які допомагають бійцям. І це не дивно. Адже тема ця надзвичайно близька і читачам «Нової Доби», і самим журналістам. Майже в кожного з пишучої братії є хтось із рідних, друзів, коханих, кому довелося залишити спокій і затишок рідної домівки і взяти в руки зброю.
Газета наша обласна, тож не дивно, що й більшість проблем, які цікавлять наших читачів, переважно місцевого рівня. Як свідчить простий підрахунок надрукованих матеріалів, чи не найбільше наших читачів цікавлять проблеми, які входять в компетенцію місцевої влади, освіти, медицини, правоохоронних органів. До речі, варто відзначити, що порівняно з минулими роками значно більше доводиться писати про вчинення найрізноманітніших злочинів: від побутового насильства в сім’ї до рейдерських захоплень підприємств. Хочеться вірити, що це пов’язано не з реформою поліції, про яку, до речі, в газеті теж писалося цього року чимало, а з непростою політичною та економічною ситуацією в країні.
Із загальнонаціональних проблем, крім реформи правоохоронних органів, в «Новій Добі» знайшли найширше відображення питання люстрації, декомунізації, перейменування вулиць і населених пунктів, реформа профтехосвіти, дитяче оздоровлення тощо.
Особливо варто відзначити питання, пов’язані з культурою і освітою. Наша газета ніколи не стояла осторонь тем, які дійсно роблять людину людиною. Сотні імен діячів культури, освіти, науки постають із газетних сторінок лише за 2016 рік. Серед них, як такі велетні, як Тарас Шевченко, Василь Симоненко, Олександр Захаренко, Данило Нарбут, так і менш відомі черкащани. Художниця Тетяна Черевань, гончар Анжела Драч, яка відроджує стародавню кераміку, уродженець Умані письменник і журналіст Віктор Мельник, переможець обласного етапу конкурсу Учитель року Василь Отземко, актори Черкаського драматичного театру та багато інших. До слова, варто відзначити, що в області не так вже й багато відбувається культурних подій, які проходять повз увагу «новодобівців». Наших журналістів можна побачити і на Фестивалі троїстих музик на Драбівщині, і на Фестивалі духовної музики «VIRA FEST» у Чигирині, і на конкурсі «Студміс Черкащини» в обласному центрі, і на багатьох інших подібних заходах.

«НОВА ДОБА» - 2016: рік у газетному форматі

Людська газета
Серед багатьох тем і проблем, які піднімаються засобами масової інформації, існує група, яку нині нерідко обходять увагою. І не дивно, адже безпосередня робота з людьми нерідко буває не лише важкою, а й невдячною. Інколи для того, щоб знайти відповідь на якесь особливо заковиристе запитання, доводиться годинами додзвонюватися на телефони посадовців, готувати запити і «ловити» найбільш зайнятих в перервах між державними справами. Результатом же такої діяльності часто буває лише знехотя промовлене у відповідь: «ну, то це ж ваша робота». Від початку свого заснування і до цього дня «Нова Доба» ніколи не цуралася такої роботи. Свідченням цього є сотні публікацій під рубрикою «Громадська приймальня», «Листи», оперативні реагування журналістів на листи і телефонні дзвінки читачів. Інколи журналісти жартують, що в газеті варто відкрити спецвідділ довідкової служби. Адже телефонні дзвінки читачів із проханням типу «Підкажіть, як зв’язатися з директором Художнього музею» вже давно стали нормою і для тих, хто дзвонить, і для тих, хто відповідає на такі дзвінки.
Нинішнього року «Нова Доба» продовжила серію публікацій під рубрикою «День редакції в селі». Жителі Зорівки, Драбівського району, Майданецького – Тальнівського, Макіївки – Смілянського, Благодатного – Золотоніського і ще багатьох-багатьох населених пунктів області зустрічали на своїх вулицях редакційне авто, наповнене пишучо-фотографуючою братією. Результатом таких поїздок стали цілі розвороти, в яких проблеми і здобутки населеного пункту висвітлювалися в газеті.
Окремою категорією варто розглянути матеріали на медичну тематику. Сьогодні важко знайти цілком здорову людину. Тож, ті три сторінки під рубрикою «Здоров’я», що виходять в кожному номері, давно знайшли своїх постійних читачів і шанувальників. А журналістів, які опікуються цією темою в черкаських закладах охорони здоров’я вже давно знають і лікарі, і медперсонал.

«НОВА ДОБА» - 2016: рік у газетному форматі

Не пером єдиним
Двадцять чотири сторінки газетного тексту – це результат щотижневої наполегливої праці згуртованого колективу, в якому кожен займає своє місце. Кожен із наших журналістів – не лише справжній професіонал, за яким давно таємно і відкрито полюють інші видання, а й непересічна особистість. Щоб не втрачати форму та не відставати від досягнень сучасної журналістики, постійно доводиться навчатися. Наприклад, протягом минулого року Світлана Лазоренко, відвідувала тренінги з євроінтеграції, туризму, запровадження судових реформ, які проходили у Львові, Чернівцях, Запоріжжі, Києві. Також журналістка брала участь в українсько-польському проекті «Школа підприємництва», в якому «Нова Доба» виступала інформаційним партнером. Олеся Зінченко здобувала вміння працювати в умовах енергоефективності у Львові. Олеся Безпалова навчалася висвітлювати децентралізацій ні процеси у Луцьку, Одесі та Києві. Ірина Семенова представляла інтереси рідного видання, області і країни загалом у Литві, Латвії, Угорщині та Польщі.
***
Нинішній рік був дуже і дуже неоднозначним у житті кожного черкащанина. Ваше улюблене видання теж відчуло це не з чужих слів. Непростими були і теми наших публікацій, і шляхи отримання тієї чи іншої інформації, і саме життя журналістів. Та разом із негараздами, були і щасливі моменти. А за кожною складною ситуацією, в яку доводилося «вплутуватися» кореспондентам, стояли людські долі і проблеми. Інколи лише це й спонукало продовжувати пошуки правди. Ми впевнені, що й надалі зможемо працювати так само професійно і захоплено, як цього року і впродовж багатьох попередніх. «Нова Доба» вітає всіх своїх читачів з Новим 2017 роком! До нових зустрічей!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x